ΚΟΣΜΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Δ. Αβραμόπουλος: Ανάγκη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στο προσφυγικό

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Οι μετεγκαταστάσεις είναι η πιο απτή απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης τόσο προς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη προστασίας όσο και τα κράτη που δέχονται υπερβολική πίεση, τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης Δημ. Αβραμόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου. Πρόσθεσε πως «η καλύτερη κατανομή των ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών είναι ένα απαραίτητο εργαλείο που διαθέτουμε για την καλύτερη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και των προκλήσεων που θέτει η μετανάστευση γενικότερα. Αυτή είναι η ουσία της συνολικής μας πολιτικής για τη μετανάστευση».

Ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε πως «ενώ η Ελλάδα και η Ιταλία καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες, δεν μπορούν να επωμισθούν ολόκληρη την ευθύνη μόνες τους για την φιλοξενία και την παροχή προστασίας προς όλους τους αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στο έδαφός τους» για να τονίσει ότι «όλα τα κράτη μέλη πρέπει να συμμετάσχουν και να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί».

Αναφερόμενος στον σκοπό της μετεγκατάστασης, τόνισε ότι «το πιο σημαντικό είναι, μακροπρόθεσμα, να σταματήσουμε τα επικίνδυνα ταξίδια αυτών των ανθρώπων, φέρνοντάς τους στην Ευρώπη, με ασφάλεια και νόμιμο τρόπο και το έργο αυτό έχει ήδη ξεκινήσει».

Στη συνέχεια μίλησε για την πρόταση της Επιτροπής να παράσχει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν τις 54.000 αδιάθετες θέσεις μετεγκαταστάσεων για επανεγκαταστάσεις, καθώς και άλλες μορφές νόμιμης αποδοχής των Συρίων από την Τουρκία προς την ΕΕ, για να υπογραμμίσει:

«Οι μετεγκαταστάσεις και οι επανεγκαταστάσεις συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων της ΕΕ κατά τους επόμενους μήνες, και είναι αλληλένδετες. Αυτές είναι οι πραγματικές ανθρωπιστικές ανάγκες για τις οποίες όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να σταματήσουν απλώς να μιλάνε και θα πρέπει να αρχίσουν να ενεργούν και να φέρνουν αποτελέσματα». Επανέλαβε, ακόμα, την ανάγκη τα κράτη μέλη να ανταποκριθούν στο κάλεσμα εμπειρογνωμόνων για τον EASO.

Τοποθέτηση του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) προέτρεψε τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δείξουν περισσότερη αλληλεγγύη στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Τουρκία στο θέμα της κατανομής των προσφύγων.

«Δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να αφήσει μόνες την Ελλάδα, την Ιταλία και την Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά ο Μάνφρεντ Βέμπερ σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (DLF).

Ο χριστιανοκοινωνιστής ευρωβουλευτής πιστεύει όμως ότι «επί της ουσίας η Ευρώπη λειτουργεί». Mόνο από το γεγονός ότι κολλάει στο θέμα των προσφύγων δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τεθεί το θεμελιώδες ερώτημα της ύπαρξής της. Είναι όμως βέβαιο ότι η ΕΕ χρειάζεται να δείξει περισσότερη αλληλεγγύη λ.χ. στο θέμα της κατανομής των προσφύγων, εκτιμά ο Βέμπερ.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ