«Είναι κρίμα για την Ελλάδα»

«Είναι κρίμα για την Ελλάδα»

Κύριε διευθυντά

Ο πρωθυπουργός συνθλίβεται ανάμεσα α) στις εγγενείς στο κόμμα του Σύριζα ανεδαφικές ιδεοληψίες, αυτές που οι εξυπνότεροι λαοί τις έχουν κλειδώσει ερμητικά και προ πολλού στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, β) στις οπισθοδρομικές κυρίαρχες συντεχνίες που ρίζωσαν και αντρειώθηκαν στην περίοδο της λεγομένης «μεταπολίτευσης», στοιχειώνοντας την Ελλάδα με την αρνητική επιρροή τους, και γ) στις ευρύτερες πελατειακές σχέσεις που πάντα υπήρχαν αλλά τώρα βρίσκονται στο έπακρον. Oλοι αυτοί οι παράγοντες και οι «παραγοντίσκοι» πίσω από αυτούς υπαγορεύουν, κατά συρροήν, στη σημερινή κυβέρνηση πώς να πορεύεται για το δικό τους συμφέρον, όταν η στυγνή πραγματικότητα δεν συμβιβάζεται με τις ιδεοληψίες τους ή κινδυνεύει να περιορίσει την κυριαρχία τους, αδιαφορώντας για την τύχη της χώρας. Με διάφορες ανόητες δικαιολογίες, παλινωδίες και τερτίπια, η κυβέρνηση ανταποκρίνεται επιδεικνύοντας ανήκουστη αδράνεια ή σύρεται πολύ αργά πίσω από τα γεγονότα αντί να δρα γρήγορα και αποτελεσματικά.

Ο τρόπος λειτουργίας μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι αλλοπρόσαλλος. Ο ένας υπουργός υπονομεύει τον άλλον, ο ίδιος υπουργός τρενάρει την εφαρμογή των αποφάσεων που έχει πάρει ή δεν τις υλοποιεί ποτέ και όλο αυτό το κατά Βαρουφάκη «αριστερό τσούρμο» μαζί υπονομεύει ή σαμποτάρει τον πρωθυπουργό και τις συλλογικές κυβερνητικές αποφάσεις. Το μόνο που καταφέρνει αυτή η εξωπραγματική διακυβέρνηση είναι να χειροτερεύει τα πάντα, εμποδίζοντας οποιεσδήποτε χρήσιμες ή ακόμη και συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις με τους πιστωτές μας ή δυσκολεύοντας συμβάσεις με διεθνείς επενδυτές.  Με αυτά τα δεδομένα, οι δύο πλευρές, της ιδεοληψίας και της αδράνειας από τη μια και της πιεστικής πραγματικότητας από την άλλη, είναι αδύνατον να γεφυρωθούν. Eτσι η χώρα οδηγείται συνεχώς στα χαμηλότερα σε καιρό ειρήνης επίπεδα ύπαρξης και χάνει συνεχώς τον σεβασμό και την αξιοπιστία στη διεθνή κοινότητα. Ο δεσμώτης πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του αδυνατούν αντικειμενικά να κυβερνήσουν και η παραμονή τους στην εξουσία είναι, αν μη τι άλλο, τουλάχιστον ασύμφορη για την Ελλάδα.

Νικολαος Π. Γλυτσος – Οικονομολόγος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή