Βούτσης στο Συμβούλιο της ΕΕ: «Ευθύνη όλων μας το προσφυγικό»

Βούτσης στο Συμβούλιο της ΕΕ: «Ευθύνη όλων μας το προσφυγικό»

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη λήψη ριζοσπαστικών και γενναίων αποφάσεων σε διεθνή κλίμακα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, υποστήριξε ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής Νίκος Βούτσης με την ομιλία του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, με τη οποία κηρύχθηκε η έναρξη των συζητήσεων για το ρόλο και τις ευθύνες των εθνικών κοινοβουλίων.

Ο κ. Βούτσης υποστήριξε παράλληλα ότι αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξει συνεννόηση είναι η συνειδητοποίηση του μεριδίου της ευθύνης που έχουν και χώρες του Συμβουλίου για την όξυνση των αιτίων.

Ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής υπογράμμισε κατ’ αρχάς ότι «πηγή του προβλήματος είναι η προφανής πολλαπλή αποσταθεροποίηση τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής όσο και στη Βόρεια Αφρική και δεν πρόκειται για μια συγκυριακή έκρηξη. Αντίθετα όλοι οι παράγοντες οδηγούν στην όξυνση, με κυριότερες και πλέον ορατές, τις εστίες εμφύλιων πολεμικών συρράξεων και ξένων επεμβάσεων, τις φονταμενταλιστικές θρησκευτικές βίαιες αντιπαραθέσεις, τις αυξανόμενες οικονομικές ανισότητες και ακόμα τις δυσμενείς περιβαλλοντικές αλλαγές».

Για το λόγο αυτό, υπογράμμισε ο πρόεδρος, απαιτούνται ριζοσπαστικές και γενναίες αποφάσεις σε διεθνή κλίμακα ώστε να ειρηνεύσουν και να αναπτυχθούν αυτές οι περιοχές και να ζήσουν οι λαοί τους σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας. «Κανείς δεν θέλει να φύγει από τη χώρα του και να ζήσει με τα παιδιά του μακριά από τον τόπο όπου γεννήθηκε, μπαίνοντας σε μια πρωτοφανή ταλαιπωρία και διακινδύνευση» τόνισε.

Ο κ. Βούτσης υποστήριξε ότι εδώ και χρόνια δεν φαίνεται να συγκινείται από την κατάσταση αυτή η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανόμενης και της Ευρώπης.

«Δεν έχει καταστεί συλλογική συνείδηση ότι έχουμε ευθύνες και εμείς», τόνισε, «με συμμετοχή σε πράξεις, με παραλείψεις ή με αδράνεια και αδιαφορία ή ακόμη και με πολιτικές εκμετάλλευσης που όξυναν τους εγγενείς παράγοντες, δηλαδή τα αυταρχικά καθεστώτα, τις εμφύλιες συρράξεις, τους διεθνείς ανταγωνισμούς επιρροής», τόνισε.

«Η συνειδητοποίηση του μέρους της ευθύνης που φέρουμε για τη δημιουργία και την όξυνση των αιτίων που οδήγησαν στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να συνεννοηθούμε» υπογράμμισε ο κ. Βούτσης.

«Μόνο έτσι θα υλοποιήσουμε τολμηρά τη στρατηγική της ανάληψης του μερίσματος ευθύνης από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για την υποδοχή, τη φιλοξενία και την προοπτική ενσωμάτωσης μεγάλου μέρους αυτών των ροών», υπογράμμισε.

Σχολιάζοντας τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν από το τέλος του 20ού αιώνα, ο κ. Βούτσης μίλησε για «μυωπική πολιτική χωρίς την αναγκαία ιστορική ενόραση, για έλλειψη έγκαιρης κοινής κατανόησης του θέματος και έλλειψη στρατηγικής».

Έτσι αναδύθηκαν αντιλήψεις για μια «Ευρώπη- φρούριο», εξήγησε, για ρατσιστικές και ξενοφοβικές ιδεολογίες και πρακτικές που στο παρελθόν στοίχησαν πάρα πολύ στους λαούς μας. Ενισχύθηκε η ρητορική και οι πολιτικές εθνικής αναδίπλωσης, φθάνοντας στο σημείο του μονομερούς κλεισίματος συνόρων και της εγκατάστασης νέων φραγμών.

Ο κ. Βούτσης μίλησε επίσης για «αιφνιδιασμό, αμηχανία και μια ισχυρή δόση πολιτικής υποκρισίας» στην Ευρώπη, όπου κυριάρχησε για καιρό η ιδέα ότι επρόκειτο για «συμπτώματα» που θα έπρεπε να απασχολούν μόνο τις χώρες που είχαν μέτωπο στη Μεσόγειο.

Χαρακτήρισε ως «δειλές και άτολμες» τις αποφάσεις που πήρε στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρ' όλα αυτά θεωρεί ότι ήταν στη σωστή κατεύθυνση. Το πρόβλημα είναι ότι η υλοποίηση αυτών των αποφάσεων «επί της ουσίας βρίσκεται σε εκκρεμότητα και οι περαιτέρω καθυστερήσεις και αρνήσεις στην εφαρμογή τους μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω όξυνση και σε ανεξέλεγκτες συνέπειες» επεσήμανε ο πρόεδρος.

Κάλεσε, τέλος, τους ομολόγους του να κάνουν την απαραίτητη προσπάθεια για «τη διαμόρφωση μιας συναντίληψης για το προσφυγικό, ως Ευρωπαίοι εκπρόσωποι των εθνικών κοινοβουλίων, μέσα από τη συνέπεια λόγων και έργων και την εμβάθυνση των ευρωπαϊκών αξιών».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή