Σούλτς: «Πρόβλημα» για ΗΠΑ και ΕΕ η επικράτηση Τραμπ στις εκλογές

Σούλτς: «Πρόβλημα» για ΗΠΑ και ΕΕ η επικράτηση Τραμπ στις εκλογές

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις εκλογές τον Νοέμβριο, αυτό θα αποτελέσει πρόβλημα για ολόκληρο τον κόσμο και θα ενθαρρύνει τους μιμητές του στην Ευρώπη, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε γερμανικό περιοδικό.

«Ο Τραμπ δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα για την ΕΕ αλλά και για υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο Σουλτς σε συνέντευξή του στο Der Spiegel, που δημοσιεύθηκε σήμερα στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού.

«Εάν ένας άνθρωπος που κάνει επίδειξη με το να μην έχει την παραμικρή ιδέα και να υποστηρίζει ότι η εξειδικευμένη γνώση είναι ελιτίστικες ανοησίες, καταλήξει στο Λευκό Οίκο, τότε θα έχουμε φθάσει σε ένα κρίσιμο σημείο», δήλωσε ο Σουλτς.

Ένα τέτοιο σενάριο θα σημαίνει ότι υπάρχει «ένας προφανώς ανεύθυνος άνθρωπος» σε μια θέση που απαιτεί την υπέρτατη αίσθηση ευθύνης, δήλωσε ο Σουλτς. Πρόσθεσε ότι ανησυχεί πως μια ενδεχόμενη νίκη του Τραμπ θα δημιουργήσει μιμητές στην Ευρώπη. «Γι’ αυτό θέλω να κερδίσει η Χίλαρι Κλίντον», πρόσθεσε.

Τη βαθιά του ανησυχία για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται Ευρώπη εξέφρασε στη συνέχεια της συνέντευξης, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προ της επελάσεως των ακροδεξιών λαϊκιστών στην Ευρώπη.

«Βρισκόμαστε σε μια ιστορική στιγμή: Ένας αυξανόμενος αριθμός πολιτών θεωρεί λανθασμένα τα όσα έκανε η Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες», λέει στο Spiegel, εν όψει της αυριανής έκτακτης συνόδου κορυφής της Μπρατισλάβας. Γι' αυτό και ο πρόεδρος τoυ Ευρωκοινοβουλίου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προ των δαιμόνων το παρελθόντος, στους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιταχθεί.

Είπε επίσης ότι αναμένει «από την ΕΕ των 27 ένα σαφές μήνυμα ότι θα παραμείνουμε ενωμένοι παρά τα προβλήματα και τα θέματα στα οποία διαφωνούμε. Το πόσο σημαντική είναι η συνοχή θα αποδειχθεί ήδη με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή