ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μοσχάρι κατσαρολάτο με πουρέ καρότου

ΝΕΝΑ ΙΣΜΥΡΝΟΓΛΟΥ

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Μοσχάρι, Κρέας, Συνταγές, Καρότο, Μπαχαρικά, Κυρίως Πιάτο, Πατάτες

Προετοιμασία: 30΄, Μαγείρεμα: περίπου 1 ώρα

Υλικά (για 4 άτομα)

Για το μοσχάρι
  • 1 κιλό μοσχάρι από ελιά, σε κύβους του 1,5 εκ.
  • 500 γρ. ξερά κρεμμύδια, σε μικρά καρέ
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 200 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κουτ. σούπας ξερή μαντζουράνα ή ρίγανη, τριμμένα (με διαφορετικά το καθένα αποτελέσματα)
  • 1 κουτ. γλυκού σκόνη κουρκουμά ή γλυκιά πάπρικα
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 μικρό κομμάτι από ξύλο κανέλας
  • 2 μέτρια καρότα, περασμένα στον χοντρό τρίφτη
  • 1 λίτρο ζεστό νερό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τον πουρέ καρότου

  • 500 γρ. πατάτες, με τη φλούδα τους, πολύ καλά πλυμένες
  • 500 γρ. καρότα, καθαρισμένα
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο, ή 1/4 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη ή μείγμα αυτών (αν αυτά τα μπαχαρικά
  • δεν είναι της αρεσκείας μας ή δεν αρέσουν στα παιδιά, τα αντικαθιστούμε με
  • 1/2 κουτ. γλυκού δυόσμο ή ρίγανη, τριμμένα)
  • 100 ml ζεστό γάλα


Διαδικασία

Μοσχάρι: Ζεσταίνουμε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, κατά προτίμηση με βαρύ πυθμένα, σε πολύ δυνατή φωτιά, χωρίς να προσθέσουμε λάδι, μέχρι να κάψει. Ρίχνουμε τους κύβους κρέατος, σε μονή στρώση. Τους αφήνουμε να ψηθούν για όσο χρειαστεί (περίπου 2 - 3 λεπτά), μέχρι να ξεκολλάνε σχετικά εύκολα από τον πυθμένα του σκεύους. Αρχίζουμε να τους ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και συνεχίζουμε το στεγνό ψήσιμο για περίπου 4 - 5 λεπτά. Αυτό το κάνουμε για να μην ταλαιπωρήσουμε το λάδι που θα βάλουμε στη συνέχεια. Προσθέτουμε τα ξερά κρεμμύδια, ανακατεύουμε για 1 λεπτό και ρίχνουμε το λάδι.

Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 3 - 4 λεπτά, σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί. Ρίχνουμε τον κουρκουμά (ή την πάπρικα), τη δάφνη, την κανέλα, το καρότο και όσο από το νερό χρειαστεί ώστε να μισοσκεπαστούν τα κομμάτια του κρέατος. Μόλις το νερό κοχλάσει, χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι, για περίπου 1 ώρα, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά και να μείνει με λίγο ζουμί σαν σάλτσα. Αν χρειαστεί, στη διάρκεια του μαγειρέματος προσθέτουμε ζεστό νερό, για να μη στεγνώσουν τα κομμάτια του κρέατος και κολλήσουν. Στα τελευταία 5 λεπτά του μαγειρέματος ρίχνουμε το μυρωδικό και αλατοπιπερώνουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Πουρές (τον ετοιμάζουμε όση ώρα μαγειρεύεται το κρέας): Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μη διαλύονται. Αυτό μπορεί να πάρει από 25 μέχρι 40 λεπτά, ανάλογα με το πόσο μεγάλες ή βραστερές είναι οι πατάτες. Τις ελέγχουμε τρυπώντας τες με ένα μαχαίρι - πρέπει να τις διαπερνά με ευκολία. Περίπου 15 - 20 λεπτά πριν βράσουν οι πατάτες, ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τα καρότα, για να βράσουν κι αυτά μέχρι να μαλακώσουν.

Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες, τις περνάμε από το μύλο λαχανικών και στη συνέχεια περνάμε από το μύλο και τα καρότα. Εναλλακτικά, τα λιώνουμε με ένα πρες πουρέ ή πολύ καλά με ένα πιρούνι. Ανακατεύουμε τον πουρέ πατάτας με τον πουρέ καρότου και βάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα όπου βράσαμε τα λαχανικά (στεγνή και καλά σκουπισμένη). Ζεσταίνουμε τον πουρέ σε πολύ χαμηλή φωτιά.

Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, το μπαχαρικό που επιλέξαμε και το γάλα και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα επίμονα για περίπου 1 λεπτό. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Αν δεν σερβίρουμε τον πουρέ αμέσως, τον σκεπάζουμε εφαρμόζοντας στην επιφάνειά του ένα κομμάτι από διάφανη μεμβράνη, για να μην ξεραθεί και σχηματιστεί «πέτσα». Αν σφίξει πολύ, ρίχνουμε λίγο ζεστό γάλα και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε το κρέας με τη σάλτσα του και συνοδεύουμε με τον πουρέ.

Τι πίνουμε Ερυθρό κρασί με σώμα, όπως Cabernet Sauvignon - Merlot.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ