Επικοινωνία Αλέξη Τσίπρα με Αγκελα Μέρκελ

Επικοινωνία Αλέξη Τσίπρα με Αγκελα Μέρκελ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ώρες πριν από την αναχώρησή του για την Μπρατισλάβα, όπου σήμερα συγκαλείται η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε χθες το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Συνεργάτες του πρωθυπουργού μιλούν για επικοινωνία σε καλό κλίμα και αλληλοκατανόηση, όσον αφορά το προσφυγικό, ενώ ο πρωθυπουργός επισήμανε προς την κ. Μέρκελ ότι η Διακήρυξη της Αθήνας, που υπεγράφη από τους ηγέτες των ευρωμεσογειακών χωρών την περασμένη Παρασκευή, δεν προωθείται με διχαστική διάθεση, αλλά ως ένα κείμενο που θα μπορούσε να συμβάλει παραγωγικά στις διεργασίες για την επόμενη ημέρα στην Ε.Ε.

Για το προσφυγικό, που θα αποτελέσει ένα από τα βασικά σημεία της σημερινής Συνόδου Κορυφής, η αγωνία της Αθήνας είναι μεγάλη. Ο αριθμός εγκλωβισμένων στην Ελλάδα προσφύγων και μεταναστών διαρκώς αυξάνεται, έχοντας ξεπεράσει πλέον τις 60.000 και η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με παράλληλα αυξανόμενη πίεση για την αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος, όσον αφορά τις ανάγκες για δομές φιλοξενίας. Ιδιαίτερα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, η κατάσταση μοιάζει εκρηκτική. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας και η κ. Μέρκελ συμφώνησαν χθες ότι θα πρέπει το συντομότερο να ενισχυθεί η ομάδα του Eυρωπαϊκού Γραφείου Ασύλου στην Ελλάδα, προκειμένου να διεκπεραιώνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα η διαδικασία αξιολόγησης των αιτημάτων χορήγησης ασύλου. Συμφώνησαν, επίσης, στην ανάγκη επιτάχυνσης υλοποίησης όλων των προβλεπομένων από τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ανάμεσα στα οποία είναι και οι μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οικονομία και ανάπτυξη

Οσον αφορά την προώθηση μιας διαφορετικής ατζέντας στην οικονομία και την ανάπτυξη, με διοχέτευση περισσότερων κονδυλίων, με υποχώρηση από τις αυστηρές πολιτικές λιτότητας και χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, που η Αθήνα σαφώς υποστηρίζει, από την πλευρά της κυβέρνησης επαναλαμβάνουν την ικανοποίησή τους για τις σχετικές αναφορές του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ θεωρούν δεδομένο ότι στην Μπρατισλάβα θα θέσει επιτακτικά το ζήτημα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. Η Αθήνα επαναλαμβάνει ότι οι θέσεις της για αλλαγή πολιτικής στην οικονομία και την ανάπτυξη δεν συνδέονται με το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς δεν επιθυμεί να προκαλέσει αρνητικά αντανακλαστικά των εταίρων.

Στην υιοθέτηση μιας προοδευτικής ατζέντας στην οικονομία εκτιμούν στην κυβέρνηση ότι θα επιμείνει και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι ψηλά στις προτεραιότητές του βρίσκεται –και εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων που δέχθηκε η Γαλλία, αλλά και εξαιτίας της πολιτικής πίεσης που δέχεται εν μέρει από αυτές– η υιοθέτηση μιας διαφορετικής πολιτικής ασφάλειας από την Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή