«Μαέστρος του σκανδάλου Petrobras ο Λούλα ντα Σίλβα»

«Μαέστρος του σκανδάλου Petrobras ο Λούλα ντα Σίλβα»

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατηγορίες για διαφθορά και ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος απήγγειλαν οι εισαγγελικές αρχές της Βραζιλίας στον πρώην πρόεδρο της χώρας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, κατονομάζοντάς τον ως τον «μαέστρο» του σκανδάλου με τις μίζες στο πετρελαϊκό μεγαθήριο Petrobras. Είναι η πρώτη φορά που οι ομοσπονδιακές εισαγγελικές αρχές εμπλέκουν ευθέως τον 70χρονο ιδρυτή του Κόμματος Εργατών στο μέγα σκάνδαλο που συγκλονίζει –καιρό τώρα– το πολιτικό σκηνικό της Βραζιλίας. Πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για την «αρχή του τέλους» στα σενάρια που ήθελαν τον δημοφιλή αριστερό ηγέτη να κατεβαίνει εκ νέου στον πολιτικό στίβο, εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2018.

«Ηταν ο μαέστρος αυτής της εγκληματικής ορχήστρας. Οι μίζες στην Petrobras είχαν στόχο να διατηρηθεί στην εξουσία το Κόμμα Εργατών με εγκληματικά μέσα», δήλωσε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Ντέλταν Νταλανιόλ, παρουσιάζοντας τα πορίσματα της δικαστικής έρευνας, που κράτησε δύο χρόνια. Στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Νταλανιόλ δεν διευκρίνισε, ωστόσο, αν θα ζητήσει την προφυλάκιση του πρώην προέδρου, ο οποίος κέρδισε πολλές συμπάθειες με τα εκτεταμένα προγράμματα για την καταπολέμηση της φτώχειας, στη διάρκεια της προεδρίας του από το 2003 μέχρι και το 2010. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Λούλα προβάλλει ως το φαβορί των επόμενων προεδρικών εκλογών, εάν βεβαίως αποφασίσει να κατέβει υποψήφιος, παρά τα πλήγματα που έχει δεχθεί το κόμμα του το τελευταίο διάστημα. Αποκορύφωμα αυτών είναι η καθαίρεση της εκλεγμένης προέδρου και διαδόχου του Λούλα, Ντίλμα Ρούσεφ, για ένα ζήτημα άσχετο με την υπόθεση Petrobras – η έκπτωτη πρόεδρος κατηγορήθηκε ότι παραποίησε τα στοιχεία του προϋπολογισμού για να διευκολύνει την επανεκλογή της.

Φουσκωμένες συμβάσεις

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των ανακριτικών αρχών, κρατικοί αξιωματούχοι διορισμένοι από το Κόμμα Εργατών και τους συμμάχους του στην κυβέρνηση παραχωρούσαν τεχνητά «φουσκωμένες» συμβάσεις σε κατασκευαστικές εταιρείες, με αντάλλαγμα την παράνομη χρηματοδότηση των κομμάτων τους, όπως και μίζες για τους ίδιους. Σύμφωνα με τον κ. Νταλανιόλ, το σκάνδαλο Petrobras ζημίωσε το κράτος κατά 42 δισ. ρεάλ, ποσό που αντιστοιχεί σε 11,1 δισ. ευρώ.

Οι δικηγόροι του Λούλα υποστήριξαν, σε δήλωσή τους, ότι οι εισαγγελικές αρχές δεν έχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν τις κατηγορίες τους και ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη, με στόχο να παρεμποδιστεί η επιστροφή του πελάτη τους στο πολιτικό προσκήνιο. Εάν ο Λούλα κριθεί ένοχος από δικαστήριο, δεν θα έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα.

Πέραν των πολιτικών ευθυνών που του καταλογίζονται, ο πρώην πρόεδρος κατηγορείται ότι έλαβε προσωπικά ποσό της τάξεως του ενός εκατομμυρίου ευρώ σε μίζες, οι οποίες περιλαμβάνουν και πολυτελές διαμέρισμα στα παράλια του Σάο Πάολο από την κατασκευαστική εταιρεία OAS, η οποία πρωταγωνιστεί στο πολύκροτο σκάνδαλο.

Ο Λούλα αρνείται ότι είναι ιδιοκτήτης του επίμαχου τριώροφου διαμερίσματος. Οι εισαγγελικές αρχές απήγγειλαν επίσης κατηγορίες εναντίον της συζύγου του πρώην προέδρου, Μαρίσα Λετίσια Λούλα ντα Σίλβα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή