Προσφυγικό: έδαφος για ακρότητες δίνουν οι συνθήκες στα νησιά

Προσφυγικό: έδαφος για ακρότητες δίνουν οι συνθήκες στα νησιά

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Λέτε για τους λαθρομετανάστες; Γυρίζουν ανενόχλητοι στους δρόμους, δεν υπάρχει καμία βελτίωση. Θέλω να φύγουν από εδώ». Η φράση αυτή που ανήκει σε ιδιοκτήτη καφέ που βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη της Μυτιλήνης φανερώνει την κατάσταση που επικρατεί στο νησί της Λέσβου, όπου για πολλούς μήνες παραμένουν εγκλωβισμένοι 5.594 πρόσφυγες και μετανάστες. Στη Χίο, οι εγκλωβισμένοι φτάνουν τους 3.564, όταν η εγκατάσταση αρκεί για μόλις 1.100 άτομα, ενώ συνολικά στα νησιά βρίσκονται 13.163 πρόσφυγες και μετανάστες. Συγκέντρωση πολιτών προχθές το απόγευμα στη Χίο με αίτημα την αποσυμφόρηση του νησιού εξελίχθηκε σε σύγκρουση με τα ΜΑΤ, όταν ακραία στοιχεία προσπάθησαν, παρά την αστυνομική απαγόρευση, να φτάσουν στη Σούδα, όπου υπάρχει καταυλισμός προσφύγων, ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο. Μάλιστα, ομάδα περίπου 20 ατόμων –ενώ οι υπόλοιποι είχαν αποχωρήσει από τη συγκέντρωση– επιτέθηκε και εναντίον δύο δημοσιογράφων, ένας εκ των οποίων, ο Γ. Στεβής, προχώρησε αργότερα σε μήνυση για πρόκληση σωματικής βίας κατά του υπαιτίου. Αυτόπτες μάρτυρες κατήγγειλαν αδράνεια των Αρχών, που κράτησαν ρόλο παρατηρητή στα επεισόδια.

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι υπάρχει πρόβλημα με τον μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν στο νησί, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται στους δρόμους γιατί δεν χωρούν στους χώρους φιλοξενίας. «Υπάρχουν περιστατικά μικροπαραβατικότητας, όμως συνήθως εντάσεις δημιουργούνται μεταξύ των ομάδων μεταναστών. Ομως ακόμα κι ένα μικρό περιστατικό παίρνει τεράστιες διαστάσεις μέσω των κοινωνικών δικτύων. Ο κόσμος αισθάνεται μεγάλη ανασφάλεια», ανέφεραν.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, εντός του hotspot επιβάλλεται να παραμένουν πρόσφυγες και μετανάστες για 25 ημέρες μετά την άφιξή τους. Ετσι, εκατοντάδες προσφύγων και μεταναστών μετακινούνται καθημερινά από τους καταυλισμούς στις πόλεις και στα χωριά των δύο νησιών, κουρασμένοι από την απραξία και την αναμονή μηνών, καθώς έως ότου ολοκληρωθεί η αρχική εξέταση του αιτήματος ασύλου τους απαγορεύεται να φύγουν από το νησί.

Ενταση επικρατεί, ωστόσο, και ανάμεσα στους μετανάστες, λόγω του πολύμηνου εγκλωβισμού τους, με αποτέλεσμα καθημερινά να είναι τα επεισόδια στη Μόρια, όπου βρίσκεται το επίσημο hotspot. Για ακόμη μία φορά ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε Αφγανούς και Βορειοαφρικανούς χθες τη νύχτα. Οι κάτοικοι οργανώνουν κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες ζητώντας την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού, ενώ και μόνον η υποψία ότι ετοιμάζεται νέος χώρος φιλοξενίας στο νησί –όπως δημοσιεύθηκε σε τοπικό site– προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός έστειλε χθες επιστολή στα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη ζητώντας να αναχωρήσει μεγάλος αριθμός από τους μετανάστες που βρίσκονται στο νησί. «Το νησί της Λέσβου μπορεί να φιλοξενήσει στις ήδη υπάρχουσες δομές της Μόριας και του Καρά Τεπέ έως 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες», διευκρινίζει ζητώντας να κλείσουν άμεσα όλες οι μικρότερες δομές που έχουν δημιουργηθεί στο νησί, κυρίως από ομάδες πολιτών. Ο κ. Γαληνός ζητεί να συγκληθεί άμεσα σύσκεψη για το θέμα της Λέσβου, όπως άλλωστε πραγματοποιήθηκε και για τη Χίο την προηγούμενη εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή