Νέο κρούσμα ξενοφοβίας στη Γερμανία

Νέο κρούσμα ξενοφοβίας στη Γερμανία

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΡΕΣΔΗ. Ταχύτερη ενσωμάτωση των προσφύγων στη γερμανική αγορά εργασίας ζήτησε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ από τους εκπροσώπους μεγάλων γερμανικών εταιρειών, μία ημέρα αφότου ομάδες ακροδεξιών υπό την επήρεια αλκοόλ κυνήγησαν ανήλικους πρόσφυγες στα σοκάκια της ανατολικογερμανικής πόλης Μπάουτσεν. Στη μικρή αυτή πόλη, που απέχει 50 χλμ. από τη Δρέσδη, πολλοί νέοι, ντόπιοι και ξένοι, συγκεντρώνονται στην πλατεία Κόρνμαρκτ, η οποία διαθέτει το πλεονέκτημα του ελεύθερου Ιντερνετ από τα γειτονικά καταστήματα. Το βράδυ της Τετάρτης, ομάδα περίπου 80 ανδρών και γυναικών από τον χώρο της άκρας δεξιάς εμφανίστηκε απέναντι από το σημείο στο οποίο βρίσκονταν περίπου 20 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες.

Κάλεσμα μέσω Ιντερνετ

Οι αρχές αργότερα σημείωσαν ότι δεν επρόκειτο για αυθόρμητη συγκέντρωση αλλά ότι είχε προηγηθεί κάλεσμα μέσω Ιντερνετ. Οι ακροδεξιοί, που είχαν καταναλώσει αξιόλογες ποσότητες μπίρας, κραύγαζαν «είμαστε ο λαός» προς τη μεριά των προσφύγων. Στις 20.50 το βράδυ, έπεσαν βροχή τα τηλεφωνήματα στο κέντρο επέμβασης της αμέσου δράσεως, καθώς οι ακροδεξιοί κινούνταν εναντίον των προσφύγων, κάποιοι εκ των οποίων εκσφενδόνιζαν μπουκάλια, σανίδες και άλλα παρόμοια προς το μέρος τους. Αρχικά, η αστυνομική επέμβαση δεν κατόρθωσε να κατευνάσει τα πνεύματα, καθώς οι πρόσφυγες συνέχιζαν να εκφενδονίζουν μπουκάλια, ενώ οι ακροδεξιοί έσπασαν βιαίως τις αστυνομικές αλυσίδες. Οι ανήλικοι αναζήτησαν τρέχοντας καταφύγιο σε γειτονικό ξενώνα προσφύγων, ενώ οι ακροδεξιοί προσπάθησαν να εισβάλουν σε αυτόν. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε» στη Δρέσδη, οι ακροδεξιοί πέταξαν εν συνεχεία πέτρες σε σταθμευμένα οχήματα καθώς και στο ασθενοφόρο που έφθασε στην περιοχή για να παραλάβει τραυματισμένο Μαροκινό. Χρειάστηκε δεύτερη προσπάθεια των δυνάμεων ασφαλείας προκειμένου να παραλάβουν τον τραυματία, για την κατάσταση του οποίου δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες.

Το Μπάουτσεν είναι μία από τις ανατολικογερμανικές πόλεις που βρίσκονται συχνά στις ειδήσεις λόγω ακροδεξιών ξεσπασμάτων. Ενας στους τέσσερις ψηφοφόρους της πόλης επέλεξε στις προηγούμενες εκλογές είτε την ξενοφοβική AfD είτε το ακροδεξιό NPD, ενώ ο εμπρησμός ξενώνα που επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί από πρόσφυγες, πέρυσι, αντιμετωπίστηκε με ζητωκραυγές από συγκεντρωμένο πλήθος.

Ενδεχομένως ορμώμενη από την παραδοχή ότι «αργία μήτηρ πάσης κακίας», η Μέρκελ ζήτησε χθες την ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών ενσωμάτωσης, προκειμένου οι πρόσφυγες να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και να διασπαρούν ομοιόμορφα στον κοινωνικό ιστό. «Πολλοί παρακολουθούν μαθήματα ενσωμάτωσης ή περιμένουν να ξεκινήσουν τέτοιου είδους μαθήματα», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος. «Πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή, αλλά πρέπει να προσπαθούμε κάθε στιγμή να αναπτύσσουμε βιώσιμες λύσεις». Η συνάντηση της καγκελαρίου με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων εταιρειών της χώρας με αντικείμενο το προσφυγικό διήρκεσε δυόμισι ώρες. «Το συμπέρασμα ήταν ότι θέλουμε να το κάνουμε», είπε ένας από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση. Η άφιξη μεγάλου αριθμού προσφύγων από χώρες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, όπως η Συρία, αναπτέρωσε τις ελπίδες της γερμανικής βιομηχανίας για διεύρυνση της συρρικνούμενης δεξαμενής εξειδικευμένων εργαζομένων.

Ομως, μέχρι στιγμής οι μεγάλες γερμανικές εταιρείες έχουν προσλάβει μόλις μερικές εκατοντάδες πρόσφυγες – αν και πολλές υποστηρίζουν ότι απλώς είναι πολύ νωρίς. «Σύμφωνα με την εμπειρία μας, απαιτούνται το λιγότερο 18 μήνες προκειμένου ένας πρόσφυγας με εργασιακά προσόντα να περάσει τη διαδικασία ασύλου και να μάθει γερμανικά στο επίπεδο που απαιτείται για την αναζήτηση εργασίας», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Deutsche Telekom.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή