Σε τροχιά συνεδρίου εν μέσω κραδασμών ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε τροχιά συνεδρίου εν μέσω κραδασμών ο ΣΥΡΙΖΑ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προετοιμασία για το δεύτερο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που θα πραγματοποιηθεί το τετραήμερο 13-16 Οκτωβρίου, είναι το αντικείμενο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία συνεδριάζει αύριο. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ανοίξει τις εργασίες της Κ.Ε. και αναμένεται να θέσει με την ομιλία του συνολικότερα την ατζέντα της κυβέρνησης και του κόμματος για το επόμενο διάστημα. Εχοντας επιστρέψει από την Μπρατισλάβα, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να κάνει εκτενή αναφορά στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην Ε.Ε. μετά την απόφαση για αποχώρηση της Βρετανίας, αλλά και στις δυνατότητες που προκύπτουν για νέες συμμαχίες, αναδιάταξη των συσχετισμών δυνάμεων και τον ρόλο που μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να διαδραματίσει.

Στα καθ’ ημάς, υπάρχει το θέμα της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση, στην οποία αναμένεται να αναφερθεί για να θέσει την κυβερνητική ατζέντα, ιδιαίτερα σε σχέση με τα εργασιακά, αλλά και για να παρουσιάσει τον οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση. Στην αυριανή συνεδρίαση αναμένεται, επίσης, να τεθούν τα θέματα των πρωτοβουλιών για την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος συνολικότερα, όπως η πρωτοβουλία για αλλαγή του εκλογικού νόμου και για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ενόψει του συνεδρίου, η αυριανή Κ.Ε. αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσον αφορά τη μετάβαση του κόμματος στη νέα εποχή, την αναδιάταξή του, προκειμένου να ανταποκρίνεται καλύτερα στον ρόλο ενός κόμματος εξουσίας. Κεντρικά σημεία σε αυτήν είναι η διαδικασία διεύρυνσης της βάσης, προκειμένου αυτή να ανταποκρίνεται στην εκλογική απήχηση του κόμματος. Επίσης, η πολιτική διεύρυνσης προς όμορους πολιτικούς χώρους και εάν αυτή θα σηματοδοτηθεί με την ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ συγκεκριμένων προσώπων. Βέβαιη θεωρείται η επισημοποίηση της συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Φώτη Κουβέλη. Κομβικό ζήτημα είναι, επίσης, ο τρόπος λειτουργίας των εσωκομματικών τάσεων. Στην προσυνεδριακή συζήτηση και στο κείμενο θέσεων έχει τεθεί ζήτημα αλλαγής του πλαισίου λειτουργίας των τάσεων, με ανοικτές τις διεργασίες τους σε όλα τα μέλη του κόμματος.

Στον προσυνεδριακό διάλογο, ενόψει της συνεδρίασης της Κ.Ε., παρενέβη ο ευρωβουλευτής του κόμματος Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος ασκεί με άρθρο του κριτική στο κείμενο θέσεων για μια σειρά από ζητήματα: από τον απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας μέχρι το αφήγημα για την επόμενη ημέρα και την πορεία εξόδου από την κρίση. Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι «η χώρα χρειάζεται παραγωγικό μοντέλο και όχι ευχολόγια», ζητεί «στοχευμένες παρεμβάσεις για τα δημόσια έσοδα και όχι οριζόντια μέτρα», για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να θεσπισθεί περιορισμός αναφορικά με ποινικές εκκρεμότητες ή ποινικές καταδίκες των καναλαρχών, διαπιστώνει ότι η πίστωση χρόνου προς την κυβέρνηση δεν είναι απεριόριστη και τονίζει ότι θα πρέπει να σπάσει ο κύκλος της παραβατικότητας «τόσο από την πλευρά του κράτους και των οργάνων του όσο και από την πλευρά των πολιτών και όχι να μυθοποιούμε την τελευταία εφευρίσκοντας ανύπαρκτα “επαναστατικά” χαρακτηριστικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή