Το πηγάδι του Τούρκου: Μαρόκο – Κρήτη σημειώσατε Χ

Το πηγάδι του Τούρκου: Μαρόκο – Κρήτη σημειώσατε Χ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερες γεύσεις στο παλιό λιμάνι.

H θέση: Είναι καλά κρυμμένο σε ένα στενάκι της Σπλάντζιας, στην παλιά πόλη. Μέσα στο βενετσιάνικο κτίριο, όπου στεγάζεται, βρίσκεται ένα τούρκικο πηγάδι βάθους 12 μέτρων – εξ ου και το όνομα.

Η ατμόσφαιρα: Οταν ο καιρός είναι καλός, τα τραπέζια στρώνονται σε μια μικρή αυλή. Οι τοίχοι σε σκούρο ροζ χρώμα κάνουν αντίθεση με το έντονο μπλε των τραπεζομάντηλων και των βαμμένων πιθαριών – παραπέμπουν στο… Μαρόκο. Το χειμώνα εντός, με χαμηλό φωτισμό.

Φαγητό: Η Αγγλίδα Τζένη Παγιαυλά, που το δημιούργησε πριν από περίπου 20 χρόνια, «πάντρεψε» τις γευστικές επιρροές μιας ολόκληρης ζωής: από τα καλοκαίρια στο Μαρόκο, όπου παραθέριζε μικρή, μέχρι την κρητική κουζίνα της πεθεράς της, Αντιγόνης, όταν ήρθε νύφη στα Χανιά και η μόνη γλώσσα για να επικοινωνήσει μαζί της ήταν οι… γεύσεις. Εδώ και λίγα χρόνια, η Τζένη έχει παραχωρήσει τη θέση της στην Ελίνα (που εργαζόταν μαζί της). Η κουζίνα και η εξυπηρέτηση, όμως, παραμένουν ίδιες. Μαροκινο-αραβικο-κρητικές γεύσεις που απολαμβάνει κανείς το καλοκαίρι σε μια αυλίτσα και το χειμώνα μέσα, κοντά στο πηγάδι.

Το πηγάδι του Τούρκου: Μαρόκο – Κρήτη σημειώσατε Χ-1

Οπως δηλώνεται στο μενού, χρησιμοποιούν φρέσκο κρέας και βιολογικά προϊόντα – τα κατεψυγμένα προϊόντα επισημαίνονται στον κατάλογο. Εντυπωσιακές οι σαλάτες που δοκιμάσαμε: καρπούζι με φέτα, καρύδι, ελιά, κρεμμύδι, βασιλικό και δυόσμο ή αβοκάντο με πορτοκάλι και ελιές. Από τα πρώτα ξεχωρίσαμε το (ολίγον καυτερό) μαροκινό «τούβλο» -πίτα με φύλλο κρούστας με πικάντικη μελιτζάνα, κουκουνάρι και φέτα-, την τετράδα αλειμμάτων με χούμους, μπαμπά-γκανούζ (μελιτζάνα με ταχίνι και γιαούρτι), παντζαροσαλάτα και κακίκ (ντιπ γιαουρτιού), αλλά και τα κρητικά καλιτσούνια και τους μελιτζανοκεφτέδες.

Το πηγάδι του Τούρκου: Μαρόκο – Κρήτη σημειώσατε Χ-2

Για τη συνέχεια, αν δεν θέλετε να «βαρύνετε», φεταγιέρ σαμπανίχ (λεπτή αραβική πίτα με σπανάκι, μυζήθρα, λεμόνι, καρύδι και σταφίδα) ή λαχματζούν (με ολίγον αρνίσιο κιμά, ντομάτα, μπαχάρι, καυτερή πιπεριά και κουκουνάρια). Υπάρχει και το σιγοψημένο αρνί με λεμόνι τουρσί και κουσκούς ή το σις κεμπάπ. Για το τέλος, ο -μυθικός πλέον για τους γνωρίζοντες (αν και κάπως βαρύς για επιδόρπιο)- «θάνατος από σοκολάτα»: κέικ σοκολάτας με σος σοκολάτας. Αλλά και καλός μπακλαβάς με παγωτό.

Η κάβα: Ενημερωμένη, με 22 ετικέτες, με έμφαση στον κρητικό αμπελώνα.

Ο λογαριασμός: 20-25€/άτομο (χωρίς το ποτό).

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτό κάθε μέρα από τις 6.

Το πηγάδι του Τούρκου

Καλλινίκου Σαρπάκη 1-3, Σπλάντζια, Χανιά

Τηλ. 28210-54.547.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή