235.000 πρόσφυγες αναμένουν να περάσουν στην Ιταλία

235.000 πρόσφυγες αναμένουν να περάσουν στην Ιταλία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ. Ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη Μάρτιν Κόμπλερ εκτίμησε την Τετάρτη ότι ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα αναμένοντας την ευκαιρία να περάσουν στην Ιταλία ανέρχεται σε 235.000. Ο Κόμπλερ απηύθυνε έκκληση για αποκατάσταση των κρατικών δομών στη χώρα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν θα υπάρξει λύση αν δεν φροντίσει η διεθνής κοινότητα να δώσει προοπτική στην Αφρική, καταπολεμώντας τις αιτίες που τροφοδοτούν το ρεύμα της φυγής.

«Η τρομοκρατία και τα μεταναστευτικά ρεύματα είναι συμπτώματα της ίδιας ασθένειας», είπε ο Κόμπλερ στην ιταλική εφημερίδα La Stampa. «Η διακίνηση ανθρώπων είναι αδίκημα που καταπολεμείται αν η αστυνομία και ο στρατός λειτουργούν ως Σώμα και ελέγχουν ολόκληρη την έκταση της χώρας, ώστε να αντιμετωπίζουν τρομοκράτες και διακινητές. Στις λίστες μας έχουμε 235.000 μετανάστες που περιμένουν μια ευκαιρία για να περάσουν στην Ιταλία και θα το κάνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κόμπλερ. «Το πιο σημαντικό ζήτημα αυτή την περίοδο είναι η ενίσχυση της ασφάλειας στη Λιβύη», προσέθεσε. Ο δημοσιογράφος της La Stampa σημείωσε ότι η Ιταλία έστειλε για πρώτη φορά επισήμως στρατιώτες στη Λιβύη σε αποστολή φύλαξης του νοσοκομείου που κατασκευάστηκε με ιταλική χρηματοδότηση στην πόλη Μιζουράτα. «Υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει η διεθνής κοινότητα, για παράδειγμα αποστολή βοήθειας, στρατιωτική επέμβαση, προκειμένου να εμποδίσει τη διακίνηση μεταναστών;» ερωτάται ο αξιωματούχος.

«Η διεθνής κοινότητα ήδη κάνει πολλά πράγματα, όπως να κατευθύνει την αναβάθμιση της λιβυκής ακτοφυλακής. Για να λυθεί πραγματικά το πρόβλημα, όμως, πρέπει να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του, που δεν είναι η διακίνηση στις λιβυκές ακτές, αλλά η φτώχεια στις χώρες καταγωγής», απάντησε ο Κόμπλερ. «Εχω πάει στους καταυλισμούς και έχω μιλήσει με μετανάστες από τη Σενεγάλη ή τη Γουινέα-Μπισάου και όλοι μου είπαν ότι φεύγουν γιατί στο σπίτι τους δεν έχουν να φάνε. Η μάχη θα δοθεί πρώτα απ’ όλα στις χώρες καταγωγής και με αυτό τον τρόπο θα επιλυθεί και η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης της διακίνησης ανθρώπων στη Λιβύη».

Πάνω από 3.200 νεκροί

Πέρυσι όλη τη χρονιά πέρασαν από τη Λιβύη στην Ιταλία περίπου 160.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ φέτος μέχρι στιγμής ο αριθμός όσων έχουν βγει ζωντανοί από το επικίνδυνο ταξίδι ανέρχεται σε περίπου 128.000. Πάνω από 3.200 άνθρωποι έχουν πνιγεί αυτή τη χρονιά κατά την απόπειρα διάσχισης της Μεσογείου με αναξιόπλοα μέσα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή