Συμφωνία για την αναδιάρθρωση των βιώσιμων επιχειρήσεων

Συμφωνία για την αναδιάρθρωση των βιώσιμων επιχειρήσεων

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία για την αναδιάρθρωση των βιώσιμων επιχειρήσεων μέσα από ένα σχέδιο εξυγίανσης που θα περιλαμβάνει, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ», «κούρεμα» των χρεών τόσο προς τις τράπεζες όσο και προς το Δημόσιο (εφορία και ασφαλιστικά ταμεία), κατέληξαν χθες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με τους επικεφαλής των θεσμών.

Για πρώτη φορά το «κούρεμα» θα μπορεί –εφόσον κρίνεται απαραίτητο– να επεκταθεί στα πρόστιμα και στις προσαυξήσεις που επιβαρύνουν τις οφειλές που έχουν οι επιχειρήσεις προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία. Την προοπτική αυτή επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά για το ενδεχόμενο διαγραφών οφειλών προς το Δημόσιο, υποστήριξε ότι «θα βρεθεί λύση» και ότι «δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, διαγραφή θα μπορεί να γίνει και στο κεφάλαιο, χωρίς περιορισμό, ενώ επίσης για πρώτη φορά η διαδικασία θα είναι ενιαία, περιλαμβάνοντας τόσο τα χρέη προς το Δημόσιο όσο και τα χρέη προς τις τράπεζες, τα οποία θα μπορούν επίσης να «κουρευθούν» και να ρυθμιστούν. Η διαδικασία θα αφορά όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, δηλαδή τις πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες και μεγάλες, ανεξαρτήτως τζίρου, ενώ με βάση πληροφορίες θα καλύπτει και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Την επίτευξη συμφωνίας επιβεβαίωσε ο κ. Σταθάκης, ο οποίος εξερχόμενος της συνάντησης δήλωσε ότι «είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των συζητήσεων σχετικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, καθώς ανοιχτά παραμένουν μόνο κάποια επιμέρους τεχνικά ζητήματα». Οπως διευκρίνισε, έχει επέλθει ταύτιση απόψεων σε ζητήματα σχετικά με την Επιτροπή, η οποία θα είναι αρμόδια για τις αναδιαρθρώσεις δανείων. Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, στον βαθμό που υπάρχουν σχετικά χρέη, ενώ την ευθύνη θα έχει εξωτερικός αξιολογητής-εισηγητής. Η Επιτροπή θα καταλήγει σε απόφαση, η οποία θα παραπέμπεται σε δικαστή προς επικύρωση. Οι αξιολογητές θα προκύπτουν από το υπάρχον μητρώο, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται σε εταιρείες του χώρου».

Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, ο οποίος συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, είναι το τελικό νομοσχέδιο να είναι έτοιμο έως τα τέλη του μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή