Νέα επίθεση χάκερ στον WADA

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο κύμα πειρατείας από Ρώσους χάκερ στα απόρρητα ιατρικά του αρχεία επιβεβαίωσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ (WADA), ενώ η Μόσχα εκδήλωσε επισήμως την πρόθεσή της να βοηθήσει στον εντοπισμό των κυβερνοπειρατών που «αποκάλυψαν» νέα σειρά ιατρικών ιστορικών γνωστών αθλητών της Δύσης, οι οποίοι για τις παθήσεις τους έλαβαν κατόπιν ιατρικής αδείας ουσίες κανονικά απαγορευμένες.

Τα ονόματα 25 αθλητών από χώρες όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Γερμανία προστέθηκαν στα τέσσερα ονόματα Αμερικανίδων αθλητριών τις οποίες η ρωσική συμμορία χάκερ γνωστή ως Φάνσι Μπερς εξέθεσε ως «ντοπαρισμένες», ως αντίποινα για την αποκάλυψη από τον WADA του συστηματικού ντόπινγκ των Ρώσων αθλητών με σχεδιασμό και κάλυψη από το κράτος.

Οπως επιβεβαίωσε ο WADA, όλες οι περιπτώσεις που κατά παράβαση του ιατρικού απορρήτου δημοσίευσαν οι Ρώσοι χάκερ αφορούσαν σε νόμιμες εξαιρέσεις, προεξαρχούσης της περίπτωσης του διάσημου Βρετανού ποδηλάτη Κρις Φρουμ. Ο ίδιος δήλωσε χθες ότι «έχω συζητήσει δημοσίως τις TUE (εξαιρέσεις για θεραπευτικούς λόγους) με τα μέσα ενημέρωσης και δεν έχω κανένα πρόβλημα με τη διαρροή που επιβεβαιώνει τις δηλώσεις μου».

Το ίδιο ισχύει και για έναν άλλο Βρετανό ποδηλάτη, τον Μπράντλι Ουίγκινς, κάτοχο πέντε χρυσών ολυμπιακών μεταλλίων, που οι Ρώσοι «αποκάλυψαν» ως δήθεν ντοπαρισμένο με ουσίες που αντιμετωπίζουν το άσθμα: «Δεν υπάρχει κάτι καινούργιο εκεί, όλοι ξέρουν ότι ο Μπραντ υποφέρει από άσθμα και η θεραπεία του είναι εγκεκριμένη από τη βρετανική και την παγκόσμια ένωση ποδηλασίας» ανέφερε δήλωση εκ μέρους του πρώην νικητή του Γύρου της Γαλλίας. «Πώς μπορείτε να αποδείξετε ότι οι χάκερ ήταν Ρώσοι; Κατηγορείτε τη Ρωσία για τα πάντα. Είναι πολύ της μόδας τώρα» είπε από την Αθήνα ο Ρώσος υπουργός Αθλητισμού Βιτάλι Μούτκο, ευρισκόμενος εδώ προχθές για την εκλογή νέου προέδρου της UEFA.

Ωστόσο, χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει τον WADA στην καταπολέμηση της κυβερνοπειρατείας: «Αν λάβουμε αίτημα βοηθείας, δεν υπάρχει αντίρρηση. Η Ρωσία με συνέπεια υποστηρίζει τη μάχη ενάντια στο ηλεκτρονικό έγκλημα, συστηματικά καλεί όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να συνεργαστούν στον τομέα αυτόν και η θέση αυτή της Ρωσίας είναι πολύ γνωστή» είπε ο κ. Πεσκόφ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή