Tα Playmobil ανεβαίνουν στον Ολυμπο!

Tα Playmobil ανεβαίνουν στον Ολυμπο!

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μήπως είδατε πουθενά το κράνος της Αθηνάς;» «Οχι, αλλά έχω τον κεραυνό και τον μανδύα του Δία.» «Εγώ δεν έχω βρει ακόμη τα μαλλιά του!» Είναι μια πολύ ζεστή καλοκαιρινή ημέρα, με αφόρητη υγρασία που πλησιάζει το 90%, κι ένα γκρουπ δημοσιογράφων βρίσκεται σε ένα εργοστάσιο στη Μάλτα: δέκα ενήλικες που έχουν ξαναγίνει παιδιά. Είναι αδύνατον να μη συντελεστεί αυτή η μεταμόρφωση με το που θα περάσει κανείς το κατώφλι των εγκαταστάσεων της Playmobil, στο «νησί των ιπποτών». Εκεί όπου περίπου 100 εκατομμύρια φιγούρες παράγονται κάθε χρόνο από το 1974, οπότε ξεκίνησε η λειτουργία της η Playmobil Malta Ltd., ο αριθμός έχει αγγίξει τα 3 δισεκατομμύρια.

Εντυπωσιαστήκατε; Υπάρχουν κι άλλοι αριθμοί εξίσου εντυπωσιακοί: από τη γραμμή παραγωγής αυτής της μονάδας, της μεγαλύτερης σε μέγεθος μετά τις αντίστοιχες της Γερμανίας (με περίπου 1.000 εργαζομένους), βγαίνουν 32 πλαστικά ανθρωπάκια κάθε 10 δευτερόλεπτα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, 26 άνθρωποι γεννιούνται σε όλο τον κόσμο. Με αυτόν τον ρυθμό, σε λίγα χρόνια, ο… μαλτέζικος πληθυσμός της Playmobil θα είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο ανθρώπινο.

Αλλά ας επιστρέψουμε στην παρέα των Ελλήνων που έκθαμβοι περιηγούνται στο αχανές εργοστάσιο. Ο λόγος που βρεθήκαμε εκεί είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του ο κολοσσός παιχνιδιών μόλις κυκλοφόρησε στην αγορά της χώρας μας δύο φιγούρες εμπνευσμένες από την ελληνική μυθολογία και τους θεούς του Ολύμπου, την Αθηνά και τον Δία, και μάλιστα στο πλαίσιο του προγράμματος Playmobil play & give – μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις, δηλαδή, θα διατεθεί για τους σκοπούς του συλλόγου Οραμα Ελπίδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, η Playmobil Hellas έχει προσφέρει 80.000 για τη δημιουργία και την ενίσχυση της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του συλλόγου, αποτελώντας σταθερό υποστηρικτή του έργου του.

Η Αθηνά φοράει λευκό χιτώνα με χρυσές λεπτομέρειες και πορτοκαλί μανδύα. Κρατάει δόρυ και ασπίδα με αναπαράσταση κεφαλιού Μέδουσας (kid friendly, εννοείται). Στη συσκευασία περιλαμβάνονται μια κουκουβάγια και ένα φίδι (για τους αρχαίους Ελληνες δήλωνε τη σοφία της). Ο Δίας έχει μακριά λευκή γενειάδα. Τα ενδύματά του έχουν επίσης χρυσό διάκοσμο. Κρατάει κεραυνό. Στο πακέτο, μεταξύ άλλων, θα βρει κανείς και έναν αετό. Δεν ξέρω τι θα πουν οι ορνιθολόγοι, αλλά δεν μου μοιάζει και πολύ… ελληνικός. (Πρέπει να είναι λευκοκέφαλος θαλασσαετός, Haliaeetus leucocephalus, είδος που ζει στη Βόρεια Αμερική και από το 1782 αποτελεί εθνικό σύμβολο των ΗΠΑ.) Λεπτομέρειες, θα μου πείτε. Το βέβαιο είναι ότι οι καινούργιες φιγούρες θα ενθουσιάσουν τα πιτσιρίκια – αλλά και όσους γονείς μεγάλωσαν με τα Playmobil. Κι όλοι θα αδημονούν για τη συνέχεια της σειράς, με τους υπόλοιπους δέκα θεούς.

Και ολίγη Ιστορία

Tα Playmobil ήταν η απάντηση της γερμανικής εταιρείας κατασκευής παιχνιδιών Geobra Brandstatter στην πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του ’70. Eκείνα τα χρόνια, η τιμή του πλαστικού είχε φθάσει σε ύψη δυσθεώρητα και η παραγωγή παιχνιδιών μικρότερων σε μέγεθος –και συνεπώς χαμηλότερης τιμής, άρα πιο προσιτών στους καταναλωτές– έμοιαζε μονόδρομος. Ο Χανς Μπεκ, ο τότε διευθυντής Ανάπτυξης της εταιρείας, αποφάσισε να δημιουργήσει το 1974 μια ανθρωπόμορφη, εξαιρετικά ρεαλιστική, πλαστική φιγούρα ύψους 7,5 εκατοστών.

Τα πρώτα τρία Playmobil που βγήκαν στην αγορά –ιππότης, Ινδιάνος και οικοδόμος– έγιναν δεκτά με μάλλον χλιαρά σχόλια από τους εμπόρους της Εκθεσης Παιχνιδιών της Νυρεμβέργης εκείνης της χρονιάς. Δεν πίστευαν ότι τα πλαστικά κουκλάκια του Χανς Μπεκ θα κατάφερναν να «επιβιώσουν» στη διεθνή αγορά παιχνιδιών. Ομως οι πιτσιρικάδες σε όλο τον κόσμο είχαν, προφανώς, διαφορετική γνώμη. Τον κατάλογο των Playmobil απαρτίζουν σήμερα περίπου 400 διαφορετικοί τύποι.

​​Ο Δίας και η Αθηνά διατίθενται στο Playmobil FunPark στην Κηφισιά και στα καταστήματα παιχνιδιών της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή