Ο Πάπας στο σαρκαστικό σύμπαν του Σορεντίνο

Ο Πάπας στο σαρκαστικό σύμπαν του Σορεντίνο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ε​​να βρέφος μπουσουλάει αργά, σχεδόν σε έναν «λόφο» από κοιμισμένα μωρά. Η κάμερα το ακολουθεί έως τη βάση του ανθρώπινου σωρού, από όπου σταδιακά ξεπροβάλλει ένας ασπροντυμένος άνδρας. Καθώς σταθεροποιεί το βήμα του και ορθώνεται στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, στη Βενετία, η λευκή περιβολή αποκαλύπτει το αξίωμά του και η κάμερα αποθεώνει τον Πάπα Πίο ΙΓ΄.

Είναι μια πρώτη, ενδεικτική γεύση από το εικονολατρικό, σαρκαστικό, περιπαικτικό, ονειρολάγνο σύμπαν του Πάολο Σορεντίνο, με το οποίο ο οσκαρικός σκηνοθέτης «μπολιάζει» την πρώτη του τηλεοπτική σειρά,

«The Young Pope». Ο νεαρός –μόλις 47 ετών– Αμερικανός Λένι Μπελάρντο είναι ο εκλεκτός του Κονκλαβίου των Καρδιναλίων για να ανέλθει στο αξίωμα του Προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ο νέος Πάπας επιλέγει το όνομα Πίος ΙΓ΄. Είναι ένα εύγλωττο μήνυμα –υιοθετεί το όνομα που είχαν μερικοί από τους πιο οπισθοδρομικούς Πάπες– με το οποίο κάνει γνωστή τη συντηρητική πολιτική του τοποθέτηση και εκπλήσσει δυσάρεστα τους νέους συνεργάτες του.

Με την ταχύτητα που βγάζει τα αμερικανικά τσιγάρα του από το πακέτο «διαβάζει» τους ανθρώπους που διευθύνουν τα κέντρα εξουσίας του ισχυρού κρατιδίου και πριν η γόπα τού κάψει τα δάχτυλα, έχει κόψει τα σχοινιά με τα οποία προσπαθούν να τον μετατρέψουν σε μαριονέτα τους. Η φράση του «υπάρχει νέος Πάπας τώρα», προειδοποίηση και απειλή ταυτόχρονα, λέγεται με μακιαβελικό στόμφο. Λένι και Πάπας αναζητούν έναν Θεό για τον εαυτό τους και την Εκκλησία. Δίπλα του, όπως τότε που ήταν ένα εγκαταλελειμμένο από τους γονείς του παιδί, θα σταθεί η Αδελφή Μαίρη (Νταϊάν Κίτον) που φτάνει από τις ΗΠΑ για να γίνει σύμβουλός του, γύρω του –αν όχι απέναντί του– θα βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών –απολαυστικός– καρδινάλιος Βοϊέλο (ο Σίλβιο Ορλάντο κλέβει την παράσταση), ο υπεύθυνος για τις τελετουργίες μονσινιόρ Γκουτιέρεζ (ο αλμοδοβαρικός Χαβιέ Καμαρά), η επικεφαλής δημοσίων σχέσεων του Βατικανού Σοφία Ντιμπουά (Σεσίλ ντε Φρανς).

Μαζί με τον νεοφώτιστο Πάπα η κάμερα ταξιδεύει στα άδυτα του απροσπέλαστου κόσμου του Βατικανού, σε αίθουσες, δωμάτια, κρύπτες, λατρευτικούς χώρους που οι συνεργάτες του Ιταλού δημιουργού αναπαρέστησαν με εντυπωσιακή λεπτομέρεια. Οταν Πάπας και φακός φτάνουν στις σκιές, τον λόγο παίρνει το σενάριο του Πάολο Σορεντίνο, για να μιλήσει για τα παιχνίδια εξουσίας, για την εσωτερική πάλη των ενάρετων και τις υλικές αγωνίες των πραγματιστών.

Η σειρά είναι διεθνής συμπαραγωγή των Sky, HBO, Canal+ και παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Αποτελείται από 10 επεισόδια και στην Ελλάδα θα κάνει πρεμιέρα στις 28/10 στο OTE CINEMA4HD, ταυτόχρονα με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή