80 χρόνια πριν… 16-IX-1936

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΑΪΜΗΣ: Μεταμεσονύκτιον τηλεγράφημα, ληφθέν εκ Βιέννης προς την Κυβέρνησιν, ανήγγειλε τον εκεί θάνατον του Αλ. Ζαΐμη, πρώην πρωθυπουργού και Προέδρου της Δημοκρατίας. […] Ο αποθανών Αλέξανδρος Ζαΐμης ήτο υιός του Θρασυβούλου Ζαΐμη, γεννηθείς εις Αθήνας το 1855 […]. Ηκολούθησε πανεπιστημιακάς σπουδάς εις τας Αθήνας, την Λειψίαν, το Βερολίνον, την Αϊδελβέργην και τους Παρισίους. […]

ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: Βερολίνον, 15.- Καθ’ α τηλεγραφεί ο απεσταλμένος του ημιεπισήμου Γερμανικού Πρακτορείου εν τω μετώπω, εις συνέντευξιν την οποίαν έδωκε προς αυτόν ο στρατηγός Μόλλα, εδήλωσε ότι ο αντικειμενικός σκοπός των εθνικιστικών στρατευμάτων στρέφεται ήδη προς την Μαδρίτην, ήτις θα καταληφθή εντός ολίγων εβδομάδων. [Σημ. «Φ»: Η Μαδρίτη παρεδόθη στις 28 Μαρτίου 1939.] Ο ανταποκριτής προσθέτει ότι το σχέδιον εκστρατείας, το οποίον απέβλεπεν εις κύκλωσιν της Mαδρίτης εξ όλων των σημείων, μετετράπη κατόπιν νεωτέρας μελέτης, και νέον σχέδιον προεκρίθη διά του οποίου ο κλοιός περί την πρωτεύουσαν της Ισπανίας θα περισφίγξη αυτήν εκ διαφόρων σημείων πλην ενός εις τα νοτιοανατολικά, το οποίον θα παραμείνη ανοικτόν. Διά του νέου τούτου σχεδίου ελπίζεται ότι η αντίστασις των ερυθρών θα χαλαρωθή εφ’ όσον θα γνωρίζουν ότι θα υπάρχη τρόπος να διαφύγουν.

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ: Κατόπιν αποφάσεως του υπουργού της Παιδείας κ. Γεωργακοπούλου και του υφυπουργού των Τ.Τ.Τ. κ. Νικολοπούλου, διωρίσθησαν μέλη του συμβουλίου του νεοσυσταθέντος οργανισμού ραδιοφωνικών εκπομπών ο κ. Γ. Βλάχος, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Βασιλικού [Εθνικού] Θεάτρου, ο κ. Φ. Οικονομίδης, διευθυντής του Ωδείου Αθηνών, η κυρία Μαρίκα Λαλαούνη και η μουσικοκριτικός κ. Αλ. Λαλαούνη. Ως εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας εις το συμβούλιον ωρίσθη ο γεν. γραμματεύς κ. Ν. Προεστόπουλος.

ΝΙΚΟΣ ΜΗΛΙΑΔΗΣ: Ο συμπαθής θιασάρχης κ. Ν. Μηλιάδης δίδει σήμερον εις το «Κεντρικόν» την τιμητικήν του με τα «Παναθήναια του 1936» πλουτισμένα με νέας σκηνάς.

ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΘΕΑΤΡΟΥ: Το Σωματείον Ελλήνων Τεχνιτών Θεάτρου αύριον 17ην Σ/βρίου και ώραν 10ην π.μ. εορτάζει την ετησίαν αυτού εορτήν εις τον ναόν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (τέρμα τραμ 11 – Γέφυρα Κολοκυνθούς).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή