Επιλογές της εβδομάδας: Περιφέρεια

Επιλογές της εβδομάδας: Περιφέρεια

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Το σκιάχτρο – έργο τέχνης

Σαντορίνη

Ομαδική έκθεση με Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες που φιλοτέχνησαν έργα με θέμα το σκιάχτρο στο διάστημα της φιλοξενίας τους στον αμπελώνα του Κτήματος Σιγάλα, στη Σαντορίνη. Το αφιέρωμα θα παρουσιάζεται στον χώρο του Κτήματος έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Συμμετέχουν οι Κώστας Γουζέλης, Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Blind Adam, Jose Angelino, Nunzio κ.ά. Στο Οινοποιείο εκτίθενται φωτογραφίες των Πάνου Κοκκινιά και Γιώργου Χαϊδόπουλου, επίσης με θέμα το σκιάχτρο.

ΘΕΑΤΡΟ

«Επτά επί Θήβας»

Θεσσαλονίκη

Ολοκληρώνοντας την πανελλαδική περιοδεία της, η καλοκαιρινή παραγωγή του ΚΘΒΕ «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, παρουσιάζεται για δύο παραστάσεις στο Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης, απόψε και αύριο.

ΕΚΘΕΣΗ

Η συλλογή της Alpha Bank

Ρέθυμνο

Στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Ρέθυμνο φιλοξενείται αφιέρωμα στη συλλογή της Alpha Bank. Εξήντα έργα ζωγραφικής και χαρακτικής από το 1950 έως και τις ημέρες μας σκιαγραφούν την εξέλιξη της σύγχρονης νεοελληνικής τέχνης σε μια περίοδο με μεγάλες ανατροπές. Η έκθεση επικεντρώνεται σε έργα των καλλιτεχνών της τότε πρωτοπορίας και συγκεκριμένα των Γ. Γαΐτη, Βλ. Κανιάρη, Π. Τέτση, Ν. Κεσσανλή, Δ. Περδικίδη, Θ. Στάμου, Μ. Πράσινου, αλλά και των καλλιτεχνών που έκτοτε όρισαν το διεθνές πρόσωπο της ελληνικής τέχνης, όπως οι Γ. Ψυχοπαίδης, Χρ. Ρωμανού, Γ. Μπουτέας, Χρύσα, Σ. Αντωνάκος, Ν. Καναγκίνη, Β. Σπεράντζας, Κ. Μορταράκος, Ι. Μολφέσης κ.ά. Εως τις 20 Νοεμβρίου.

ΕΚΘΕΣΗ

Ευθραυστότητα

Πάτρα

Σήμερα εγκαινιάζεται η έκθεση του εικαστικού Γιώργου Τσεριώνη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, με τίτλο «Ευθραυστότητα» και την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας. Κεραμικά γλυπτά, ψηφιακές εκτυπώσεις και εγκαταστάσεις στον χώρο δημιουργήθηκαν ειδικά για το Αρχαιολογικό Μουσείο (site specific), έτσι ώστε να μπορούν να συνυπάρξουν και να συνομιλήσουν με τα αρχαιολογικά ευρήματα που εκτίθενται εκεί.

ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ

Φωτογραφικό ταξίδι του Δημήτρη Μεσσήνη

Το Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών άνοιξε τη νέα σεζόν με την έκθεση ψηφιακής φωτογραφίας «ΠρόΣΩΠΑ» του φωτοειδησεογράφου Δημήτρη Μεσσήνη, που θα διαρκέσει μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου. Ο Μεσσήνης επιχειρεί ένα διπλό οδοιπορικό: Στον χώρο, μέσα από τις αποστολές του σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο για την κάλυψη πολεμικών συγκρούσεων και μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, αλλά και στον χρόνο, μέσα από μια προσωπική διαδρομή που τον φέρνει πίσω έως το 1991, όταν άρχισε η ενασχόλησή του με τη διεθνή φωτοειδησεογραφία.

ΓΙΑΛΙ ΤΖΑΜΙ

Εγκατάσταση Μάριου Σπηλιόπουλου

Μέχρι τις 25/9 θα διαρκέσει η έκθεση με την βιντεο-ηχητική εγκατάσταση του Μάριου Σπηλιόπουλου «Τα 700 ονόματα του Θεού» στο Γιαλί Τζαμί στα Χανιά, κτισμένο την περίοδο 1645-48. Η κεντρική ιδέα του έργου του Σπηλιόπουλου προέρχεται από τις 700 προσφωνήσεις προς τον Θεό, που συνέλεξε, από το σύνολο της ελληνικής γραμματολογίας, ο Αυτοκράτορας της Νίκαιας, Θεόδωρος Β΄ Δούκας Λάσκαρις, το 1254. Στην πρωταρχική του μορφή, το έργο εξετέθη το 2002 στο ΕΜΣΤ, στο πλαίσιο της έκθεσης «Θεολογίες, Σύνοψις 2».

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΑΣ

«Οι αυθάδειες του ήλιου» έως 30/10

Στον Ιταλό ζωγράφο Λεονάρντο Κρεμονίνι είναι αφιερωμένη η έκθεση που διοργανώνεται από το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Υδρας με τίτλο «Οι αυθάδειες του ήλιου» και θα διαρκέσει έως και τις 30/10. Πρόκειται για λάδια, σχέδια και χαρακτικά που ανήκουν σε Ελληνες συλλέκτες και συγκεντρώθηκαν από τον μαθητή του Κρεμονίνι, Αλέξη Βερούκα. Ο Ιταλός δίδαξε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού τη δεκαετία του ’80 και είχε πολλούς Ελληνες μαθητές, ανάμεσα στους οποίους ο Γιώργος Ρόρρης, ο Εδουάρδος Σακαγιάν και η Μαρία Φιλοπούλου.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΙΓΙΝΑΣ

Εκθεση Μόραλη με 40 έργα

Μέχρι τη Δευτέρα θα παραμείνει ανοικτή η έκθεση με 40 έργα του Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα, που εντάσσεται στο πλαίσιο των 100 χρόνων από τη γέννησή του, στο Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο του νησιού. Την επιμέλεια έχει αναλάβει τριμελής ομάδα, που αποτελείται από τον Γιώργο Καλόφωνο, τη Δάφνη Ζουμπουλάκη και τη Βάσω Καλουδιώτη. Ο Μόραλης πρωτοεπισκέφθηκε το νησί το 1950 και αργότερα έφτιαξε μια κατοικία στην οποία ζούσε μεγάλο μέρος του χρόνου και ζωγράφιζε εκεί, έχοντας ιδιαίτερη αγάπη για τον τόπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή