Evan Hung, Συνιδρυτής / CEO της ταξιδιωτικής πλατφόρμας Zipskee

Evan Hung, Συνιδρυτής / CEO της ταξιδιωτικής πλατφόρμας Zipskee

5' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις πριν από ενάμιση μήνα εγκαινιάστηκε η νέα διαδικτυακή ταξιδιωτική πλατφόρμα δικτύωσης Zipskee, που έρχεται να επιβεβαιώσει και συνάμα να υπηρετήσει τη νέα τάση που θέλει τους ταξιδιώτες να αναζητούν όλο και πιο επίμονα αυθεντικές εμπειρίες με τους ντόπιους, αντί για τις συνηθισμένες τουριστικές εξορμήσεις που προτείνουν πράκτορες και οδηγοί. Στόχος της πλατφόρμας είναι να διευκολύνει τους ταξιδιώτες «να κάνουν φίλους, όπου κι αν ταξιδεύουν και να γνωρίσουν σε βάθος όποιον τόπο και αν επισκέπτονται», όπως το έθεσε ο Αμερικανός συνιδρυτής της πλατφόρμας, Evan Hung, σε συνέντευξη που μας παραχώρησε με αφορμή την έναρξη της λειτουργίας της.

Πώς ακριβώς λειτουργεί το Zipskee;

Κάνοντας εγγραφή στο zipskee.com, δηλώνετε ταξιδιώτης (traveling) ή οδηγός (guiding), αναφέροντας τα ενδιαφέροντά σας (π.χ. μουσεία, nightlife κ.λπ.), και έτσι δημιουργείτε ένα προφίλ. Στη συνέχεια, όποτε σκοπεύετε να ταξιδέψετε, πληκτρολογείτε τον προορισμό σας και το σύστημα ανατρέχει στη βάση δεδομένων για να εντοπίσει τους ντόπιους που έχουν δηλώσει οδηγοί στο συγκεκριμένο μέρος και μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα με εσάς. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με όποιους -και όσους- οδηγούς θέλετε, ζητώντας τους «μυστικές» πληροφορίες για τον τόπο τους ή ακόμα και μια συνάντηση μαζί τους.  

Ποια ήταν η έμπνευση για το Zipskee και τι σημαίνει η λέξη;

Tο 2014 έπαιζα ποδόσφαιρο σε ένα πάρκο στο Ντένβερ του Κολοράντο, όπου και ζω, και εκεί γνώρισα τυχαία έναν Αυστριακό φοιτητή που έκανε την πρακτική του και δεν γνώριζε κανέναν στην πόλη. Προσφέρθηκα να τον ξεναγήσω και καταλήξαμε να γίνουμε φίλοι. Ενα χρόνο αργότερα, με κάλεσε να τον επισκεφτώ στο σπίτι του στο Ινσμπρουκ. Τα πρωινά, όταν εκείνος ήταν στη σχολή του, τριγυρνούσα μόνος μου στην πόλη. Θυμάμαι ότι σκεφτόμουν πόσο κρίμα είναι να βρίσκεσαι σε μια πόλη χωρίς να γνωρίζεις τα κατατόπια και χωρίς έναν ντόπιο φίλο να σου τα δείξει. Eτσι, προέκυψε η ιδέα για το Zipskee, το οποίο δεν σημαίνει κάτι· είναι απλώς εύηχο και μας άρεσε.

Σε τι οφείλεται, νομίζετε,αυτή η στροφή προς τους ντόπιους;

Στο παρελθόν, για να γνωρίσουμε έναν τόπο και το λαό του, έπρεπε να βασιστούμε σε μεσάζοντες, όπως ταξιδιωτικούς οδηγούς και ξεναγούς. Αυτοί είχαν τις πληροφορίες. Και να θέλαμε, δύσκολα μπορούσαμε να γνωρίσουμε το λαό σε βάθος. Πλέον όμως έχουμε άμεση και εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες, αγαθά και υπηρεσίες από κάθε άκρη του κόσμου. Είμαστε υποψιασμένοι και αυτό μας κάνει πιο απαιτητικούς. Δεν αναζητούμε πλέον μόνο αυτό που έχει να προβάλει ένας προορισμός ως τουριστικό προϊόν, αλλά την αλήθεια του: για να τη γνωρίσουμε είναι προτιμότερο, αφού πλέον μπορούμε, να πάμε κατευθείαν στην πηγή. Να προσεγγίσουμε τον ντόπιο, ο οποίος είναι ό,τι πιο αυθεντικό έχει να προσφέρει ένας τόπος.

Εχει αλλάξει με τα χρόνια η δική σας προσέγγιση στα ταξίδια;

Οι γονείς μου μετανάστευσαν στις ΗΠΑ από την Ταϊβάν τη δεκαετία του ’70 και από μικρή ηλικία προσπαθούσαν να με μυήσουν στην κληρονομιά των προγόνων μου. Ετσι, ως παιδί ταξίδευα στην Ταϊβάν τα καλοκαίρια για να γνωρίσω τους συγγενείς, να μάθω την κουλτούρα και να διευρύνω τους ορίζοντές μου. Το θέμα είναι ότι όλο αυτό το απεχθανόμουν. Το φαγητό ήταν περίεργο, έκανε ζέστη και το περιβάλλον ήταν άγνωστο. Πλέον, όμως, είναι ακριβώς αυτό το άγνωστο που μου αρέσει όταν ταξιδεύω. Το να ξεβολεύομαι προκειμένου να μάθω νέα πράγματα είναι μια εμπειρία ασυναγώνιστη. Εύχομαι το Zipskee να ενθαρρύνει και άλλους να… ξεβολευτούν.

Γιατί πιστεύετε ότι το «ξεβόλεμα» είναι σημαντικό;

Πρόσφατα διάβασα κάπου ότι «χρειάζεται να χαθείς για να ξαναβρεθείς». Μου αρέσει αυτό που υπονοεί: ότι για να ανακαλύψεις κάτι ουσιαστικό, πρέπει να ξεπεράσεις τα όρια του οικείου και του ασφαλούς. Τα τουριστικά αξιοθέατα σίγουρα αξίζει να τα επισκεφθεί κανείς -διαφορετικά δεν θα ήταν τόσο δημοφιλή-, αλλά δεν σε αναγκάζουν να πας ένα βήμα πιο πέρα και σίγουρα δεν σε βοηθούν να γνωρίσεις τον ίδιο τον λαό. Η επαφή με τους ντόπιους, αντίθετα, σου δίνει την ευκαιρία για εμπειρίες μοναδικές που μπορεί να μην είχες διανοηθεί ότι θα μπορούσες να ζήσεις. Γι’ αυτές τις εμπειρίες δεν ταξιδεύουμε άλλωστε;

Πώς προτείνετε να προσεγγίζουμε τους ανθρώπους του τόπου τον οποίο επισκεπτόμαστε;

Το πιο σημαντικό είναι να έχεις ανοιχτό μυαλό και να είσαι διατεθειμένος να τολμήσεις. Ισως μοιάζει τρομακτικό να πλησιάσεις έναν ξένο, αλλά έχω παρατηρήσει πως οι ντόπιοι είναι συνήθως φιλικοί προς τους ταξιδιώτες, υπό την προϋπόθεση ότι οι τελευταίοι σέβονται τα ήθη και τα έθιμά τους. Οταν ζητάω τη συμβουλή τους, μου αρέσει να ξεκινάω τις φράσεις μου με το «Αν ήμουν εσύ…». Για παράδειγμα: «Αν ήμουν εσύ και ήθελα να φάω το καλύτερο σουβλάκι, πού θα πήγαινα;». Θα ανακαλύψετε πως στους περισσότερους ανθρώπους αρέσει να προτείνουν μέρη και υπάρχουν φορές που θα σας πάνε μέχρι εκεί οι ίδιοι. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να «χαθείτε» μαζί τους. Στο τέλος της μέρας μπορεί να έχετε αποκτήσει έναν νέο φίλο.

Ποιες άλλες τάσεις έχετε παρατηρήσει;

Τα ταξίδια χωρίς παρέα είναι πολύ δημοφιλή τα τελευταία χρόνια. Προσωπικά δεν ταξιδεύω μόνος μου, αλλά πολλοί φίλοι μου εκθειάζουν τα οφέλη τού να ανακαλύπτεις τον κόσμο με τον δικό σου ρυθμό και να γνωρίζεις κόσμο καθ’ οδόν. Γι’ αυτούς τους ταξιδιώτες το Zipskee είναι ιδανικό εργαλείο.

Με ποιους τρόπους έχει επηρεάσει η παγκόσμια οικονομική κρίση τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε;

Εταιρείες σαν το Airbnb και άλλες πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμού είναι άμεσο υποπροϊόν της οικονομικής ύφεσης και έχουν αλλάξει τον τρόπο που ο κόσμος αντιμετωπίζει τα ταξίδια. Η αγοραστική μας συμπεριφορά έχει επηρεαστεί από αυτές τις εταιρείες και είμαστε πιο πρόθυμοι πλέον να αλληλεπιδράσουμε με άλλους ανθρώπους. Η οικονομική κρίση έχει επίσης επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε τις αγορές μας: όλοι ψάχνουμε το καλύτερο για την τσέπη μας, ακόμα και αν είναι «μεγάλη».

Σε ποιο μέρος του κόσμου είχατε την πιο ενδιαφέρουσα εμπειρία με ντόπιο;

Πρόσφατα στη Βενετία, συνάντησα τους ντόπιους φίλους του συνταξιδιώτη μου. Μας δέχτηκαν στο σπίτι τους, μας μαγείρεψαν και μας μίλησαν με πάθος για το τι κάνει την πόλη τους ξεχωριστή. Ενα βράδυ, αφού είχαμε τζαμάρει με τις κιθάρες μας, ένας από τους νέους Ιταλούς φίλους προσφέρθηκε να μας πάει βόλτα με τη βάρκα του στα κανάλια. Δεν υπήρχε ψυχή. Συνειδητοποίησα πόσο σπάνια ήταν αυτή η εμπειρία και ότι είχαμε καταφέρει να τη ζήσουμε επειδή έτυχε να γνωρίζουμε μερικούς υπέροχους Βενετούς.

Σε ποιο μέρος του κόσμου θα επιστρέφατε;

Εχω ερωτευτεί την Ταϊλάνδη και επιστρέφω εκεί κάθε δύο χρόνια. Τον Δεκέμβριο θα πάω με φίλους που δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ την Ασία. Λατρεύω την ενέργεια των ανθρώπων της και το φαγητό της. Εχει κάτι για τον καθένα: μια πολύβουη πόλη (Μπανγκόκ), όμορφες παραλίες (Koh Samui) και απίστευτο πολιτισμό (Chiang Mai).

Info: Σύντομα το Zipskee θα κυκλοφορήσει ως app για iOS και Android συσκευές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή