Η εποχή Σέφεριν στην UEFA

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εμφατική επικράτηση του Αλεξάντερ Σέφεριν στις εκλογές για την προεδρία της UEFA την περασμένη Τετάρτη στο Λαγονήσι δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης ούτε της κυριαρχίας του στην ευρωπαϊκή συνομοσπονδία, τουλάχιστον για το προσεχές διάστημα, ούτε της καθαρής ηγεμονίας του μηχανισμού που ακόμη φαίνεται να ελέγχει ο Τζάνι Ινφαντίνο.

Ο Ελβετός Τζ. Ινφαντίνο, νυν πρόεδρος της FIFA και πρώην γενικός γραμματέας της UEFA και δεξί χέρι του Μισέλ Πλατινί, έδειξε –με το αποτέλεσμα των 42 ψήφων υπέρ του Σλοβένου υποψηφίου έναντι μόλις 13 υπέρ του αντιπάλου του, Ολλανδού Μίχαελ φαν Πράαχ– ότι όσο κι αν ευαγγελίζονται πολλοί τον «άνεμο της αλλαγής» κατά Σέφεριν, την κάθαρση του παρελθόντος και τη διαφάνεια του μέλλοντος, ελάχιστα φαίνονται να αλλάζουν προς το παρόν.

Μάταια φαίνεται ότι φώναζε ο κ. Φαν Πράαχ, που είναι πρόεδρος της ολλανδικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, για πρακτικές του παρελθόντος που πρέπει να σταματήσουν, υπονοώντας ότι ο κ. Ινφαντίνο είχε δώσει γραμμή υπέρ του κ. Σέφεριν.

Ερωτηθείς αμέσως μετά τη θριαμβευτική του εκλογή την Τετάρτη, ο μάλλον άγνωστος μέχρι πρότινος 48χρονος Σλοβένος επιχείρησε να εξηγήσει την ξαφνική του δημοτικότητα λέγοντας ότι βρέθηκε «στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή». Στις πιεστικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων περί εύνοιας από κάποιους κύκλους, αρκέστηκε να πει ότι είναι αυτόφωτος και κανείς «από τα παρασκήνια» δεν τον ώθησε.

«Ηταν δική μου η απόφαση να θέσω υποψηφιότητα, αλλά φυσικά όταν διαπίστωσα ότι είχα τόσο πολλή υποστήριξη, ήταν πιο εύκολο. Ολα τα άλλα αποτελούν φαντασία των μέσων ενημέρωσης», ήταν η απάντησή του στα ερωτήματα περί φίλων σε υψηλά κλιμάκια, περί ρωσικής πρωτοβουλίας υπέρ του μεταξύ των ομοσπονδιών της Ανατολικής Ευρώπης και κυρίως περί προώθησής του από τον κ. Ινφαντίνο. «Κι αν ρωτάτε εάν ο κ. Ινφαντίνο ήταν υπέρ μου, θα σας πω ότι το ελπίζω», πρόσθεσε.

Πρώτιστο καθήκον του κ. Σέφεριν στα δυόμισι χρόνια θητείας που έχει μπροστά του είναι η αποκατάσταση του κύρους και της διαφάνειας στην UEFA, που έχει πληγεί πολύ σοβαρά, αν και όχι στον βαθμό που έχει κηλιδωθεί η φήμη της FIFA. «Θέλουμε να αποτελέσουμε πρότυπο –το καλύτερο στον κόσμο– οργάνωσης και διαφάνειας ενός ποδοσφαιρικού οργανισμού», είπε στην ομιλία του πριν από την εκλογή του ο Σλοβένος δικηγόρος, άνθρωπος αν μη τι άλλο χαμηλών τόνων. Η πρότασή του για την καθιέρωση μιας «επιτροπής συμμορφώσεως» που θα ελέγχει τη σωστή διακυβέρνηση της UEFA είναι σίγουρα ένα βήμα προς τα εμπρός. Πόσο ανεξάρτητη θα είναι όμως η επιτροπή αυτή;

Ως άμεση προτεραιότητά του ο κ. Σέφεριν έθεσε την επανεξέταση της προσφάτως ανακοινωθείσας αλλαγής του Τσάμπιονς Λιγκ, εξαγγελία που έπεισε κι άλλες μικρές ομοσπονδίες να τον ψηφίσουν ελπίζοντας να αποτραπεί η παντοκρατορία των μεγάλων χωρών και συλλόγων. Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα στη Νιόν λένε πάντως ότι δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια ελιγμών υπέρ των «μικρών» στο νέο Τσάμπιονς Λιγκ, παρά μόνο κάποιες μικρές τροποποιήσεις που θα ανακοινωθούν σύντομα για να δείξουν «έργο» του νέου προέδρου.

Ο νέος ηγέτης της UEFA υπόσχεται ακόμη την επανεξέταση και σχολαστική εφαρμογή του «Οικονομικού Ευ Αγωνίζεσθαι» (Financial Fair Play), που αν και επιβλήθηκε αρχικά ως αυστηρό μέτρο ελέγχου των δαπανών των συλλόγων, τελικά έχει εκφυλιστεί σε ήπια παρακολούθηση των οικονομικών τους, κατόπιν πιέσεων των μεγάλων ομάδων της Ευρώπης. «Η ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών ανοίγει όλο και περισσότερο», παρατήρησε ορθά.

Εκείνο που χρειάζεται πραγματικά είναι η διάλυση ενός διεφθαρμένου συστήματος προσώπων και οργάνων που νεμόταν και νέμεται δυσθεώρητα κέρδη χωρίς να δίνει λόγο πουθενά. Θα τολμήσει κάτι τέτοιο ο κ. Σέφεριν, που κάνει λόγο για «μια νέα εποχή»; Αν μάλιστα δεν επιτραπεί (ή και επιβληθεί) ο έλεγχος από εξωτερικούς παράγοντες, όπως ορκωτούς λογιστές, δικαστικούς λειτουργούς κ.λπ., τα φαινόμενα διαφθοράς θα συνεχιστούν με μαθηματική ακρίβεια.

Ισως οι πιο αγνοί φίλοι του ποδοσφαίρου θα πρέπει από τώρα να ψάξουν να βρουν το… σύννεφο από το οποίο θα πέσουν στο επόμενο παραγοντικό σκάνδαλο στα ανώτατα κλιμάκια του αθλήματος.

Η συμβολική ανάθεση στο Κίεβο

Ασκηση ισορροπίας της UEFA μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θεωρείται η ανάθεση του τελικού του επόμενου Τσάμπιονς Λιγκ (2017-2018) στο Κίεβο, δεδομένης της παρατεταμένης κρίσης μεταξύ των δύο κυριότερων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών τα τελευταία χρόνια.

Την Πέμπτη η εκτελεστική επιτροπή της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας συνήλθε σε ξενοδοχείο της Αττικής, μία ημέρα μετά την εκλογή του Αλεξάντερ Σέφεριν στην προεδρία του οργανισμού, και επικύρωσε επισήμως την απόφαση να διεξαχθεί ο τελικός στο «Ολιμπίνσκι» του Κιέβου, εκεί δηλαδή όπου είχε διεξαχθεί το 2012 ο τελικός του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

Ετσι ο τελικός θα διεξαχθεί στην πρωτεύουσα της σπαρασσόμενης σήμερα από εμφύλιο πόλεμο Ουκρανίας, μόλις δυο-τρεις εβδομάδες πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη γειτονική Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2014 η Ρωσία έχει προσαρτήσει τη διεθνώς αναγνωρισμένη ως ουκρανική επαρχία της Κριμαίας και μαίνεται σφοδρός εμφύλιος πόλεμος στην Ανατολική Ουκρανία μεταξύ του στρατού και φιλορώσων αυτονομιστών.

Από τον Ιούλιο του 2014 η UEFA έχει αποτρέψει τη συνάντηση ρωσικών ομάδων με ουκρανικές στα ευρωπαϊκά Κύπελλα.

Η απόφαση για τον τελικό αποτελεί την ολοκλήρωση διαπραγματεύσεων διάρκειας περίπου ενός έτους με τη συμμετοχή τόσο Ουκρανών όσο και Ρώσων. Η UEFA είχε συστήσει ειδική επιτροπή διαμεσολάβησης μεταξύ των δύο ομοσπονδιών, με πρόεδρο τον Τσέχο Φράντισεκ Λάουρινετς, που ως μέλος και της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA έσπευσε να ανακοινώσει την ανάθεση στο Κίεβο.

Μεταξύ των προβλημάτων που είχε να αντιμετωπίσει η επιτροπή ήταν δυσχέρειες στην έκδοση βίζας για την Ουκρανία για Ρώσους αξιωματούχους και εκπροσώπους της Gazprom, ενός από τους κυριότερους χορηγούς του Τσάμπιονς Λιγκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή