ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντονη ανησυχία για την Deutsche Bank - «κατρακυλά» η μετοχή της

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Μέχρι 8,2% υποχωρούσε την Παρασκευή η μετοχή της Deutsche Bank στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, αφότου η τράπεζα αποκάλυψε τα ξημερώματα ότι οι αμερικανικές αρχές διεκδικούν ποσό ύψους 12,5 δισ. στο πλαίσιο διακανονισμού για την πώληση τιτλοποιημένων ενυπόθηκων δανείων.

H διοίκηση της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να αποδεχτεί τόσο υψηλό ποσό διακανονισμού. Θα ακολουθήσουν μήνες διαπραγματεύσεων με τις αμερικανικές αρχές και οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το ποσό όπου θα καταλήξουν οι δύο πλευρές θα είναι γύρω στα 5 δισ. ευρώ.

«Η Deutsche Bank δεν έχει καμία πρόθεση να καταλήξει σε διακανονισμό σε αυτές τις δυνητικές αστικές αγωγές κοντά στο ποσό που αναφέρεται», ανακοίνωσε η γερμανική τράπεζα.

«Οι διαπραγματεύσεις μόλις ξεκίνησαν. Η τράπεζα περιμένει πως θα οδηγήσουν σε παρόμοιο αποτέλεσμα (σ.σ. ποσό διακανονισμού) με αυτό που έχουν πληρώσει άλλες τράπεζες, οι οποίες πέτυχαν διακανονισμό σε σημαντικά χαμηλότερο ποσό».

Η μετοχή της D.B. υποχωρούσε κατά 7,93% στα 12,07 ευρώ. Από την αρχή του έτους η μετοχή έχει υποχωρήσει 53,8%. Μαζί με την μετοχή της D.B. υποχωρούσε και η μετοχή άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών που δεν έχουν έρθει ακόμη σε διακανονισμό με τις αμερικανικές αρχές, όπως της UBS (-2,89%), της Credit Suisse (-5,39%), της RBS (-4,53%) και της Barclays (-2,8%). Το ποσό που διεκδικούν οι αμερικανικές αρχές είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που περίμενε η διοίκηση της D.B. και οι επενδυτές.

«Ακόμη και αν μειωθεί, το πρόστιμο θα μπορούσε να είναι υψηλότερο από τις προβλέψεις που έχει λάβει η τράπεζα», σχολίασε στο Bloomberg ο Τόμας Κινμοθ, αναλυτής της ABN Amro. Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι η D.B. θα αναγκαστεί να καταφύγει σύντομα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Σε ανάλογες περιπτώσεις το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης αρχικά διεκδικούσε πολύ υψηλότερη αποζημίωση από τις τράπεζες από αυτό το ποσό το οποίο αποδέχτηκε στο τέλος της διαπραγμάτευσης. Αναλυτές της JPMorgan αναφέρουν σε σημείωμα προς τους πελάτες τους ότι «θα είναι πολύ θετικό», αν οι δύο πλευρές συμβιβαστούν με ποσό της τάξης των 2,1 δισ. ευρώ.

Ωστόσο αν το ποσό του προστίμου υπερβεί τα 3,5 δισ. ευρώ η JPMorgan εκτιμά πως τότε θα προκύψουν δυσάρεστα ερωτήματα για την κεφαλαιακή επάρκεια της D.B. και ότι η τράπεζα θα αναγκαστεί να λάβει πρόσθετες προβλέψεις. Ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας ήταν 10,8% στα τέλη Ιουνίου. Η ανησυχία των επενδυτών για την μείωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκεια αντανακλάται στην μεγάλη πτώση της τιμής των μετατρέψιμων σε μετοχές ομολόγων (CoCo) που έχει εκδώσει η D.B. Το ομόλογο 1,75 δισ. ευρώ με κουπόνι 6% υποχωρούσε χθες κατά 5 σεντ στα 78 σεντ το ευρώ, πτώση που είναι η μεγαλύτερη από το Brexit και μετά. Το ομόλογο 650 εκ. λιρών στερλινών με κουπόνι 7,125% υποχωρούσε κατά 5 πένες στις 81 πένες τη λίρα, επίσης πτώση ρεκόρ. Ο διευθύνων σύμβουλος της D.B. Τζον Κράιαν έχει δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν πως θέλει να κλείσει το συντομότερο δυνατό όλες τις εκκρεμούσες νομικές υποθέσεις της τράπεζας. Πέρα από την υπόθεση των τιτλοποιημένων ενυπόθηκων δανείων η D.B. ερευνάται και για συμμετοχή της στην χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος, των δεικτών διατραπεζικού δανεισμού και των αγορών πολύτιμων μετάλλων. 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ