Kάρλο Τσιάμπι: Ποιός ήταν ο ουμανιστής Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας

Kάρλο Τσιάμπι: Ποιός ήταν ο ουμανιστής Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ουμανιστική κουλτούρα ενός ανθρώπου ο οποίος κατάφερε «να κυβερνήσει την ιταλική οικονομία», υπογραμμίζουν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, με ευρύτατη αναφορά στον θάνατο του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι.

Γεννημένος το 1920 στο Λιβόρνο της κεντρικής Ιταλίας, ο Τσιάμπι είχε πτυχίο Ιταλικής φιλολογίας και Νομικής και υπηρέτησε στον ιταλικό στρατό κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά τη συνθηκολόγηση με τους αγγλοαμερικανούς συμμάχους, στις 8 Σεπτεμβρίου του 1943, ανέπτυξε αντιφασιστική δράση.

Μετά τη λήξη του πολέμου προσελήφθη από την Τράπεζα της Ιταλίας και το 1970 ανέλαβε επικεφαλής της υπηρεσίας μελετών και ερευνών του οργανισμού αυτού. Το 1978 επιλέγεται ως γενικός διευθυντής της Τράπεζας, και το 1979 αναλαμβάνει διοικητής της, μια θέση ανώτατης ευθύνης, την οποία διατήρησε μέχρι το 1993.

Από τον Απρίλιο του 1993 έως τον Μάιο του 1994 διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας, αμέσως μετά την περίοδο της εισαγγελικής έρευνας «Καθαρά χέρια», η οποία είχε αποδείξει τη βαθύτατη και εκτεταμένη διαφθορά της ιταλικής πολιτικής.

Στην συνέχεια, από το 1996 έως το 1999, ήταν επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών, με πρωθυπουργούς τους Ρομάνο Πρόντι και Μάσιμο Ντ΄Αλέμα. Όπως υπογραμμίζουν οι αναλυτές, κατά τη θητεία του αυτή, συνέβαλε αποφασιστικά στη διαμόρφωση των κριτηρίων της Συνθήκης του Μάαστριχτ, επιτρέποντας στην Ιταλία να υιοθετήσει το Ευρώ από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του. Στις 13 Μαΐου του 1999, ο Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι εξελέγη, κατά την πρώτη, κιόλας, ψηφοφορία του κοινοβουλίου της Ρώμης, δέκατος πρόεδρος της ιταλικής αβασίλευτης Δημοκρατίας.

Όπως υπογραμμίζει η δημόσια τηλεόραση Rai, κύριο μέλημά του ήταν η καταπολέμηση των εθνικισμών, αλλά και η πίστη στην υπεροχή των αξιών επί της οικονομικής και χρηματιστικής ισχύος που κάποιοι θα ήθελαν να επιβάλουν ως αυτοσκοπό.

«Στη ζωή μου, γράφτηκα μόνον σε μια οργάνωση, και αυτή ήταν το κεντροαριστερό συνδικάτο Cgil», δήλωνε ο ίδιος ο Τσιάμπι. Είχε υπογραμμίσει με έμφαση, επίσης, ότι «η ιταλική αντίσταση στον ναζιφασισμό ξεκίνησε από την Κεφαλονιά, με την ηρωική θυσία χιλιάδων ιταλών στρατιωτών της μεραρχίας 'Ακουι».

(πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή