Τραμπ: Ο Μπαράκ Ομπάμα γεννήθηκε στις ΗΠΑ

Τραμπ: Ο Μπαράκ Ομπάμα γεννήθηκε στις ΗΠΑ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Στην πρώτη θέση της προτίμησης των ψηφοφόρων εμφανίζει πρόσφατη δημοσκόπηση της Washington Post τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προηγείται με διαφορά τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων από τη Δημοκρατική αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον, με 48% έναντι 44% για την κ. Κλίντον. Ο Τραμπ παραδέχθηκε χθες ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ, βάζοντας τέρμα στην επίμονη διακίνηση θεωριών συνωμοσίας.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, τελεία», είπε χθες ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος, χωρίς ωστόσο να ζητήσει συγγνώμη για την πολυετή, κραυγαλέα διακίνηση ψευδών. Ο Τραμπ ήταν ο πιο επιφανής οπαδός της θεωρίας ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν γεννήθηκε –όπως αποδεικνύεται από τα επίσημα έγγραφα – στη Χαβάη, αλλά στη Νιγηρία, και το Δημοκρατικό Kόμμα οργάνωσε –πάντα σύμφωνα με τους ρέκτες θεωριών συνωμοσίας– εκστρατεία συγκάλυψης της αλήθειας, η αποκάλυψη της οποίας θα στερούσε την προεδρία από τον Ομπάμα. Ο Τραμπ είχε χρησιμοποιήσει τη θεωρία αυτή για να έλξει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης, έπαψε να αναφέρεται στο θέμα από την στιγμή που διεκδίκησε το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, ενώ τώρα που προσπαθεί να απεκδυθεί τον χαρακτηρισμό του ρατσιστή για να διευρύνει το εκλογικό του ακροατήριο, αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να την απαρνηθεί. Επειδή όμως ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει Ντόναλντ Τραμπ, υποστήριξε ότι η αρχική έμπνευση της θεωρίας αυτής ανήκει στη Χίλαρι Κλίντον. «Εκείνη το άρχισε και εγώ το τελείωσα», είπε.

Στο μεταξύ, ως υπεραισιόδοξο και ανέφικτο χαρακτήρισαν οικονομολόγοι το οικονομικό πρόγραμμα του Ντόναλντ Τραμπ. Σε ομιλία του στην Οικονομική Λέσχη της Νέας Υόρκης την Πέμπτη, ο Τραμπ είπε ότι, εφόσον εκλεγεί, θα μειώσει τα φορολογικά βάρη των Αμερικανών κατά 4,4 τρισ. δολάρια σε μία δεκαετία, δημιουργώντας 25 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας και εκτοξεύοντας τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της χώρας στο 4%.

«Ο Τραμπ βασίζει τις εκτιμήσεις του αυτές σε υπερβολικά αισιόδοξες προοπτικές για την οικονομία των ΗΠΑ. Το πιθανότερο είναι να διαψευσθεί», είπε ο οικονομολόγος Μαρκ Γκόλντουαϊν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή