Ν.Δ.: «Κυβερνητικός αυταρχισμός»

Ν.Δ.: «Κυβερνητικός αυταρχισμός»

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκάθαρη και πλήρη στήριξη στην ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας και στο έργο του Γιάννη Στουρνάρα προσέφερε η Ν.Δ. –τη στήριξή του στον κεντρικό τραπεζίτη εξέφρασε και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που επικοινώνησε μαζί του αργά το βράδυ της Πέμπτης–, κατηγορώντας την κυβέρνηση για άσκηση εξωθεσμικής πίεσης που προσβάλλει βάναυσα την ανεξαρτησία του θεσμού της ΤτΕ.

Συνεχίζοντας στους υψηλούς τόνους και το σκληρό ύφος περί «ζοφερής ατμόσφαιρας παρασκηνίου» και «αδιανόητων παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη» που υιοθέτησε με αφορμή τον αποκλεισμό του Ισίδωρου Ντογιάκου από τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας της Εισαγγελίας Εφετών λίγα 24ωρα πριν από την έναρξη της διαδικασίας, η Ν.Δ. κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αυταρχισμό που βρίσκει απέναντι όλους τους δημοκρατικούς πολίτες».

Η επίσημη ανακοίνωση της Πειραιώς για το θέμα και η επισήμανση «δηλώνουμε ότι τον περιβάλλουμε με την εμπιστοσύνη μας» δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τη στήριξη στο πρόσωπο του κ. Στουρνάρα, πόσο μάλλον σε μια περίοδο που η ΤτΕ δέχεται πιέσεις με αφορμή τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών. Τη στήριξη αυτή στο πρόσωπο και στο έργο του κεντρικού τραπεζίτη δήλωσε, εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης και στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες αργά το βράδυ της Πέμπτης. Ακολούθησε η ανακοίνωση στην οποία η Ν.Δ. καλεί τον κ. Στουρνάρα, «που έχει την ευθύνη για την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του τραπεζικού μας συστήματος, να συνεχίσει να επιτελεί το έργο του με συνέπεια και υπευθυνότητα, όπως ο ρόλος του επιβάλλει. Τον καλούμε να ολοκληρώσει τους πολύ σοβαρούς ελέγχους που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν την Τράπεζα Αττικής».

Η Πειραιώς αφήνει σαφείς αιχμές για τη σπουδή των οικονομικών εισαγγελέων να κάνουν έφοδο στην εταιρεία της συζύγου του κ. Στουρνάρα Λίνας Νικολοπούλου την ώρα που η «παρέα του Μαξίμου» δεν επιδεικνύει την ίδια επιμέλεια στη δημοσιοποίηση των «πόθεν έσχες» των τεσσάρων καναλαρχών και τα… βοσκοτόπια του κ. Καλογρίτσα έχουν αποκαλυφθεί.

Στον τρίτο όροφο της Πειραιώς δεν θεωρούν την έφοδο και τις διαρροές που τη συνόδευσαν ούτε πολιτικά αθώες, ούτε χρονικά ουδέτερες, καθώς συνέπεσαν με τη συνεδρίαση την περασμένη Πέμπτη της Διεύθυνσης Εποπτείας της ΤτΕ που θα έκρινε την πρόταση του ΤΣΜΕΔΕ για το νέο διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank (η οποία και απερρίφθη). Δεν είναι τυχαία η ειρωνική επισήμανση της Ν.Δ., που εκφράζει την ελπίδα οι εισαγγελικές αρχές να δείξουν τον ίδιο ζήλο με αυτόν που έδειξαν στην περίπτωση της συζύγου του κ. Στουρνάρα και με τη διερεύνηση των καταγγελιών του Πάνου Καμμένου περί πιέσεων «με μαύρα λεφτά», προκειμένου, όπως σημειώνεται, «ο κουμπάρος του νεοκαναλάρχης κ. Καλογρίτσας να πάρει την πολυπόθητη τηλεοπτική άδεια».

Το Μαξίμου

Από το γραφείο του πρωθυπουργού κατηγόρησαν τη Ν.Δ. για «απαράδεκτη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη», με αφορμή την υπόθεση Στουρνάρα, αναφέροντας ότι «ο διοικητής της ΤτΕ δεν είναι πολιτικό πρόσωπο, έχει θεσμικό ρόλο πολιτικής ουδετερότητας». Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον κ. Στουρνάρα.Την ίδια στιγμή, στην κυβέρνηση, καθώς αντιλαμβάνονται ότι η εκδήλωση κρίσεως στις σχέσεις με τον κεντρικό τραπεζίτη θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στη διαπραγμάτευση και γενικότερα στις σχέσεις με τους εταίρους, φρόντισαν χθες να θέσουν σαφή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων και στον θεσμικό ρόλο του επικεφαλής της ΤτΕ αλλά και να αποσυνδέσουν τις εξελίξεις της δικαστικής έρευνας από τη χρονική σύμπτωση με τις εξελίξεις στα διοικητικά της Τράπεζας Αττικής: «Το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ διερευνάται εδώ και καιρό και θα ερευνηθεί εξαντλητικά. Οι εντολές για την έρευνα στα γραφεία της συζύγου του κ. Στουρνάρα δεν είναι χθεσινές, ώστε να συνδέονται με την Τράπεζα Αττικής», ανέφερε κυβερνητική πηγή. Παράλληλα, από την κυβέρνηση φρόντισαν να υπογραμμίσουν ότι «αποδεχόμαστε πλήρως τον θεσμικό ρόλο του κ. Στουρνάρα», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι και ο ίδιος «πρέπει να κάνει τη δουλειά του, να λειτουργήσει θεσμικά, προκειμένου να μην προκύψουν προβλήματα στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος».

«Πολλές οι δικονομικές αταξίες»

Σε σειρά σοβαρών καταγγελιών ως προς την έφοδο των εισαγγελέων διαφθοράς στα γραφεία της εταιρείας της συζύγου του κ. Στουρνάρα προέβη χθες ο δικηγόρος της κ. Νικολοπούλου, κ. Σπύρος Μουζακίτης. Μιλώντας στον Βήμα fm, ο κ. Μουζακίτης είπε ότι «έγινε ένα σόου, με σοβαρές δικονομικές αταξίες». Εξήγησε ότι η υπόθεση για το ΚΕΕΛΠΝΟ εκκρεμεί σε τακτικό ανακριτή διαφθοράς και πως «η δικονομία λέει ότι όταν υπάρχει εκκρεμής δικογραφία σε ειδικό ανακριτή, δεν μπορεί να γίνει καμία άλλη ενέργεια από κανέναν, παρά μόνο από τον ανακριτή ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση». Πρόσθεσε ότι η έφοδος «δεν έγινε με παραγγελία του συγκεκριμένου ανακριτή» και όταν «υπάρχουν δικονομικές αταξίες, το μυαλό πάει σε σκοπιμότητες». Το δεύτερο σημείο, στο οποίο εστίασε, ήταν ότι «δεν επέδειξαν υπηρεσιακές ταυτότητες, ούτε το κλιμάκιο της αστυνομίας, ούτε ο εισαγγελέας», αλλά «παρουσίασαν ένα ανεπικύρωτο φωτοτυπικό αντίγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών». Το πιο σοβαρό, κατά τον κ. Μουζακίτη, ήταν ότι την ώρα της εφόδου έξω από το κτίριο «υπήρχε μία κουστωδία από δημοσιογράφους και κάμερες».

«Πρέπει να παραγγελθεί άμεσα προκαταρκτική εξέταση, για να δούμε ποιος διέρρευσε αυτή την πληροφορία, για μία πράξη η οποία διέπεται από την αρχή της απολύτου μυστικότητος», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή