ΟΗΕ: 21 εκατ. πρόσφυγες παγκοσμίως

ΟΗΕ: 21 εκατ. πρόσφυγες παγκοσμίως

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θλιβερό ορόσημο του ενός εκατομμυρίου προσφύγων πέρασε πρόσφατα το εμπόλεμο Νότιο Σουδάν, ο πληθυσμός του οποίου έχει καταφύγει κυρίως στη γειτονική Ουγκάντα, όπως ανακοίνωσε χθες ο ΟΗΕ. Καθώς το Νότιο Σουδάν γίνεται η τρίτη χώρα από την οποία μετακινούνται πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, μετά τη Συρία, το Αφγανιστάν και τη Σομαλία, η ευρύτερη εικόνα της παγκόσμιας προσφυγικής κρίσης είναι συγκλονιστική: παγκοσμίως, οι μετακινούμενοι πληθυσμοί ανέρχονται σε 65 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων οι 21 εκατομμύρια είναι πρόσφυγες, δηλαδή έχουν φύγει από τη χώρα καταγωγής τους και αναζητούν καταφύγιο. Πάνω από το 50% αυτών φιλοξενείται σε μόνο οκτώ χώρες: την Τουρκία, το Πακιστάν, τον Λίβανο, το Ιράν, την Αιθιοπία, την Ιορδανία, την Κένυα και την Ουγκάντα. Αντίθετα, έξι από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου (ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία) φιλοξενούν το 7% του προσφυγικού πληθυσμού, με τη Γερμανία να σηκώνει μακράν το μεγαλύτερο βάρος μεταξύ των «πλούσιων νάνων».

Μεθαύριο θα ξεκινήσει στη Νέα Υόρκη η πρώτη παγκόσμια διάσκεψη για το προσφυγικό, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, απαντώντας στην πασιφανή ανάγκη παγκόσμιου συντονισμού μπροστά σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα.

Ομως οι προσδοκίες από τη σύνοδο είναι χαμηλές, με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις να υποστηρίζουν ότι οι διαθέσιμες νόμιμες οδοί μετεγκατάστασης προσφύγων είναι πολύ λιγότερες από τις δυνατότητες πολλών κρατών. «Δεν θα λύσουμε το προσφυγικό, αλλά νομίζω ότι θα υπάρξει σημαντική επίδειξη πολιτικής θέλησης από ηγέτες ανά τον κόσμο», δήλωσε χθες η Αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ. «Οι προσφυγικές σύνοδοι δεν πρέπει απλώς να φέρουν μια αύξηση των δωρεών χρημάτων και βοήθειας καθώς και μια απόρριψη της ξενοφοβίας», είπε ο διευθυντής του ινστιτούτου  GCRP, Σάιμον Ανταμς. «Τα μέλη του ΟΗΕ πρέπει να επενδύσουν πολιτικά και οικονομικά ώστε να επιλύσουν τις συγκρούσεις, που συγκαταλέγονται στα αίτια της φυγής».

«Μυστικές αφίξεις»

Στην Ευρώπη η προσφυγική πολιτική εστιάζεται στο πώς θα κλείσουν τα σύνορα, με τη Βουλγαρία να ζητεί 160 εκατομμύρια ευρώ από την Κομισιόν για να προστατεύσει τα σύνορά της και να αποτρέψει τη ροή προσφύγων και μεταναστών. Ερευνητές του ινστιτούτου ODI προβλέπουν ότι η ενίσχυση των αποτρεπτικών μέσων στα ευρωπαϊκά σύνορα θα αυξήσει σημαντικά τον αριθμό όσων προσπαθούν να εισέλθουν διά της «πλαγίας» οδού, δηλαδή με πλαστά διαβατήρια, λαμβάνοντας τουριστικές βίζες έπειτα από τη λήξη των οποίων δεν επιστρέφουν, καθώς και κρυβόμενοι μέσα σε φορτηγά. Οι μυστικές αφίξεις θα αποτελέσουν φέτος το 60% των αφίξεων στην Ευρώπη, ενώ πέρυσι είχαν περιοριστεί στο 35%. «Ενώ επιφανειακά, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν φθάσει στην Ευρώπη έχει πέσει, σταθερός με αυξητική τάση είναι ο αριθμός όσων ακολουθούν μυστικούς δρόμους προς την Ευρώπη», δήλωσε η συγγραφέας της έκθεσης της ODI Μάρτα Φορέστι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή