Αποδόσεις

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Σε πτωτική πορεία επανήλθαν χθες οι τιμές του πετρελαίου μετά την προσωρινή άνοδο που σημείωσαν την Πέμπτη εξαιτίας της διαρροής βενζίνης από τον αγωγό που συνδέει τον Κόλπο του Μεξικού με τις ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ. Οπως επισήμαναν αναλυτές της αγοράς, η διαρροή δεν ήταν τόσο σημαντική ώστε να επισκιάσει τις προσδοκίες για αύξηση της προσφοράς «μαύρου χρυσού» από τη Λιβύη και τη Νιγηρία. Μέσα στην εβδομάδα η κρατική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης εξέφρασε την πρόθεση να διπλασιάσει την παραγωγή της χώρας σε τέσσερις εβδομάδες. Πηγές της αγοράς εκτιμούν, άλλωστε, πως η Νιγηρία, η μεγαλύτερη σε παραγωγή χώρα της Αφρικής, ετοιμάζεται, επίσης, να αυξήσει τη δική της παραγωγή. Ετσι το αργό κυμαινόταν χθες το απόγευμα στα 43,34 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 45,30 δολάρια το βαρέλι.

Ανακάμπτει η τιμή του χρυσού

Ανέκαμπτε χθες το απόγευμα η τιμή του χρυσού και κυμαινόταν στα 1.315,87 δολάρια η ουγγιά. Είχε προηγηθεί την Πέμπτη υποχώρησή της στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων, καθώς οι επενδυτές επέδειξαν εκ νέου διάθεση για ανάληψη κινδύνου. Την Πέμπτη ο χρυσός κινείτο ανοδικά στην αρχή της συνεδρίασης, καθώς είχαν δοθεί στη δημοσιότητα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, όπως οι ισχνές λιανικές πωλήσεις. Υπερίσχυσε, όμως, τελικά η προσδοκία της αγοράς για μια αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου στη συνεδρίαση που θα έχει η Fed την επόμενη εβδομάδα και εξώθησε ορισμένους επενδυτές να πουλήσουν χρυσό. Τα υψηλά επιτόκια οδηγούν συνήθως σε υποχώρηση του χρυσού, καθώς στρέφουν τους επενδυτές σε τοποθετήσεις που προσφέρουν απόδοση όταν αυξάνεται το κόστος του δανεισμού. Το πολύτιμο μέταλλο έχει ενισχυθεί μέσα στο καλοκαίρι εν μέσω της αβεβαιότητας που προκάλεσε η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ε.Ε. Παράγοντες της αγοράς προεξοφλούν, πάντως, ότι το παραδοσιακό ασφαλές καταφύγιο θα εξακολουθήσει να υφίσταται πιέσεις βραχυπρόθεσμα. Οπως τονίζει η Commerzbank, η αγορά δεν έχει να αντιμετωπίσει άμεσα κάποιον λόγο ανησυχίας.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Αυξήθηκαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στη λήξη της εβδομάδας. Το αποτέλεσμα ήταν το spread (διαφορά απόδοσης ελληνικού 10ετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό) να κλείσει στις 850 μ.β. την Παρασκευή, ενώ στο ξεκίνημα της εβδομάδας είχες ανέλθει στις 822 μονάδες βάσης. Το ετήσιο κρατικό ομόλογο στη χθεσινή συνεδρίαση παρουσίασε απόδοση 7,65% από 7,30% που είχε ανέλθει τη περασμένη Δευτέρα. Το 3ετές ομόλογο στη τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εμφάνισε απόδοση 9,90% από 9% που ήταν η απόδοση στο ξεκίνημα της δεύτερης εβδομάδας του Σεπτεμβρίου. Το 10ετές ομόλογο στη συνεδρίαση της Παρασκευής είχε τιμή στα 69,20 λεπτά του ευρώ από 70,50 λεπτά στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας. Επίσης η χθεσινή απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 8,50% από 8,25% στην αρχή της εβδομάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή