Η Wells Fargo άνοιξε 2 εκατ. λογαριασμούς χωρίς να πάρει άδεια

Η Wells Fargo άνοιξε 2 εκατ. λογαριασμούς χωρίς να πάρει άδεια

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόστιμο 185 εκατ. δολαρίων θα πληρώσει η μεγαλύτερη σε χρηματιστηριακή αξία τράπεζα στον κόσμο, η Wells Fargo, μία από τις ελάχιστες τράπεζες που δεν έχουν εμπλακεί στα σκάνδαλα της Wall Street.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβάλει έως τώρα η Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτών (CFPB) και αφορά την πρωτοβουλία που ανέλαβαν χιλιάδες υπάλληλοι της τράπεζας να ανοίξουν πάνω από 2 εκατ. καταθετικούς λογαριασμούς πελατών της χωρίς να ζητήσουν την άδειά τους.

Στην CFPB θα καταλήξουν 100 εκατ., 35 εκατ. στην Υπηρεσία Ελέγχου Νομίσματος και τα 50 εκατ. στην πόλη και στην περιφέρεια του Λος Αντζελες.

Ανακοινώνοντας την απόφασή της η CFPB τόνισε πως από το 2011 περίπου 5.300 υπάλληλοι της Wells Fargo έχουν χάσει τη θέση τους εξαιτίας του σκανδάλου. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, το θέμα μπορεί να απασχολήσει και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε μια στιγμή που η βιομηχανία χρηματοπιστωτικών υφίσταται πολιτικές πιέσεις, ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Παράλληλα ο κλάδος πλήττεται από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων. Ενδεικτική είναι η δήλωση του επικεφαλής της CFPB, Ρίτσαρντ Κορντέι, ότι το πρόστιμο «πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν όλοι οι παίκτες του κλάδου». Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτών δημιουργήθηκε μετά την κρίση του 2008, για να περιφρουρήσει τα συμφέροντα των απλών πελατών των τραπεζών και μέχρι στιγμής δεν είχε επιβάλει υψηλά πρόστιμα.

Στην προσπάθειά τους να καλύψουν τμήμα της ζημίας τους, πολλές τράπεζες προσπάθησαν να πουλήσουν σε κάποιους πελάτες τους προϊόντα και υπηρεσίες που προσφέρουν άλλοι πελάτες τους και να τα προωθήσουν σε κατόχους κοινών λογαριασμών ασφάλειες ζωής ή σε συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς. Ειδικότερα η Wells Fargo, που σημειωτέον δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα της λιανικής τραπεζικής, μετέτρεψε την πρακτική αυτή σε δομικό στοιχείο του επιχειρηματικού της μοντέλου.

Εως τον περασμένο Μάιο είχε πουλήσει κατά μέσον όρο 6,27 προϊόντα σε κάθε νοικοκυριό που διατηρούσε λογαριασμό. Κατόρθωσε έτσι να αυξήσει τη χρηματιστηριακή της αξία, που έφτασε στα 250 δισ. δολάρια.

Οπως τόνισε η CFPB, χιλιάδες υπάλληλοι της τράπεζας συμμετείχαν σε «παράνομες δραστηριότητες». Χρηματοδοτούσαν νέους λογαριασμούς, μεταφέροντας κεφάλαια που ανήκαν σε πελάτες χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Το αποτέλεσμα ήταν να επιβαρυνθούν πολλοί πελάτες της τράπεζας με ετήσιες προμήθειες, χρεώσεις προστασίας κ.λπ. Εξάλλου πολλοί βρέθηκαν να έχουν χρεωστικές κάρτες χωρίς καν να το γνωρίζουν. Η Wells Fargo ανακοίνωσε ότι έχουν προβλεφθεί 5 εκατ. δολάρια για αποζημιώσεις προς τους πελάτες της και τόνισε πως «όταν κάνουμε λάθη αναλαμβάνουμε την ευθύνη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή