Διαφωνίες για τις απολύσεις στα ιδιωτικά

Διαφωνίες για τις απολύσεις στα ιδιωτικά

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαφωνία για το περιεχόμενο της διάταξης του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τον τρόπο απόλυσης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών εξέφρασαν χθες οι εκπρόσωποι των θεσμών στη σχεδόν τρίωρη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου στα μέσα Οκτωβρίου, καθώς για τότε (προς παρόν) προσδιορίζεται η έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης.

Ειδικότερα, η ρύθμιση που ψηφίσθηκε πρόσφατα στη Βουλή ορίζει οι απολύσεις εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία να είναι αιτιολογημένες μετά τη διετία εργασίας και η αξιολόγηση της αιτιολογίας να γίνεται από τα υπηρεσιακά συμβούλια που λειτουργούν για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ξεχωριστά. Τα υπηρεσιακά συμβούλια αποτελούνται από εκπροσώπους των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, των σχολαρχών και του υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί, και δη η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, εξέφρασαν ισχυρές ενστάσεις στη διάταξη –κάποιοι μιλούν και για αίτημα απόσυρσής της–, καθώς κρίνεται ότι, με δεδομένη τη σύνθεση του υπηρεσιακού συμβουλίου, καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη η απόλυση εκπαιδευτικού. Μάλιστα, φέρεται να διατυπώθηκε εκ μέρους των θεσμών η ανησυχία ότι ανάλογο πλαίσιο απολύσεων μπορεί να γενικευθεί στον ιδιωτικό τομέα. Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας προέταξε ως επιχείρημα το διακριτικό καθεστώς, σε σχέση με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, που διέπει την ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ στελέχη του υπουργείου μιλούν για νόμο που ψηφίσθηκε κατόπιν διαβούλευσης και με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Από την άλλη, η εν λόγω ρύθμιση δεν αποτελεί προαπαιτούμενο εκ μέρους των θεσμών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της εφαρμογής του προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση.

Για το θέμα, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «για την “πληροφορία” ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών κατά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Νίκο Φίλη απαίτησαν την απόσυρση των πρόσφατα ψηφισμένων ρυθμίσεων για την ιδιωτική εκπαίδευση: ουδέν αναληθέστερον. Οι ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών και για τα άλλα θέματα των ιδιωτικών σχολείων είναι νόμος του κράτους και θα εφαρμοστούν κανονικά».

Παράλληλα, στελέχη του υπουργείου ανέφεραν ότι χθες ο κ. Φίλης συζήτησε με τους θεσμούς το τριετές πρόγραμμα για 20.000 διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών στην εκπαίδευση. Η προηγούμενη συνάντησή τους ήταν στις 19 Απριλίου και τότε οι θεσμοί συνέδεσαν το θέμα αυτό με την εξέλιξη της αξιολόγησης και τον διάλογο που διεξάγεται σε κεντρικό επίπεδο για τις δημοσιονομικές εξελίξεις.

Ερωτήματα

Τέλος, ερωτήματα εγείρονται για τις επισκέψεις βουλευτών σε σχολεία (Νίνα Κασιμάτη χθες στου Ρέντη), με στόχο να μοιράσουν στους μαθητές δωρεάν τετράδια που έφτιαξε το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης από επαναχρησιμοποιημένο χαρτί. Το υπουργείο Παιδείας μίλησε για προσωπική πρωτοβουλία χωρίς συνεννόηση μαζί του. Αρα θα λάβει μέτρα;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή