Και το τατουάζ κατά… αιμοδοσίας

Και το τατουάζ κατά… αιμοδοσίας

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόσφατη «κρίση» με τα κρούσματα ελονοσίας τα οποία καταγράφονται στην Ελλάδα και τον αποκλεισμό από την αιμοδοσία κατοίκων σε «επηρεαζόμενες από τη νόσο περιοχές» ανέδειξε το έλλειμμα που υπάρχει στη χώρα όσον αφορά την υλοποίηση δράσεων προσέλκυσης εθελοντών αιμοδοτών σε σταθερή βάση, που θα διασφάλιζαν επάρκεια αίματος σε περιπτώσεις ανάγκης. Το έλλειμμα αυτό είναι τόσο έντονο που έχει ως αποτέλεσμα η επάρκεια αίματος να επηρεάζεται ακόμα και από τη μόδα των τατουάζ: όπως και στην περίπτωση της ελονοσίας, όσοι κάνουν τατουάζ αποκλείονται αναγκαστικά από την αιμοδοσία για ένα εξάμηνο…

Οπως κάθε καλοκαίρι, έτσι και τον φετινό Αύγουστο, η επάρκεια αίματος ειδικά για τα 2.700 τακτικά μεταγγιζόμενα άτομα με μεσογειακή αναιμία ήταν ένα ζητούμενο. Υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις που οι πάσχοντες δεν λάμβαναν τις απαιτούμενες για τον οργανισμό τους και την καλή πορεία της υγείας τους ποσότητες αίματος (π.χ. αντί για δύο μονάδες αίματος λάμβαναν μία), που αναβάλλονταν οι μεταγγίσεις τους με αποτέλεσμα ο αιματοκρίτης να «κατρακυλάει» στο 18 ή που καλούνταν να βρουν οι ίδιοι αιμοδότες για να μπορεί να γίνει η μετάγγιση. Η κατάσταση σήμερα έχει βελτιωθεί αρκετά. «Τώρα, ελλείψεις σε βαθμό που να αναβάλλονται μεταγγίσεις δεν βλέπουμε. Αλλά σε κάποιες Μονάδες εξακολουθούν και μας λένε ότι δεν έχουν επαρκή ποσότητα και μας ζητούν να βρούμε αιμοδότες. Ομως δεν είναι δυνατόν κάθε 15 ημέρες να βρίσκεις δύο διαφορετικά άτομα να προσφέρουν αίμα», σημειώνει στην «Κ» η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, Ιωάννα Μυρίλλα.

Τα προβλήματα στην επάρκεια αίματος κατά το φετινό καλοκαίρι, εκτός από τη συνηθισμένη μειωμένη προσέλευση αιμοδοτών λόγω διακοπών, οφείλονται στην υποστελέχωση των αιμοδοσιών, στη μη σταθερή αποστολή μονάδων αίματος από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό και στην ελονοσία, ενώ σταθερό ρόλο τα τελευταία χρόνια διαδραματίζουν και κοινωνικοί παράγοντες όπως η ανεργία.

Οπως εξηγεί η κ. Μυρίλλα, υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού στις αιμοδοσίες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να έχουν ολοήμερη λειτουργία που θα διευκόλυνε τους αιμοδότες και να μη γίνονται σε ικανοποιητικό βαθμό «εξορμήσεις» για εξωτερικές αιμοληψίες. Επιπλέον, ο Ελβετικός Ερυθρός Σταυρός τα τελευταία 3-4 χρόνια δεν στέλνει με σταθερό ρυθμό μονάδες αίματος. Η Ελλάδα εξακολουθεί να αγοράζει περίπου 25.000 μονάδες αίματος κατ’ έτος, οι οποίες θα πρέπει να αποστέλλονται σε συγκεκριμένη ποσότητα, κάθε εβδομάδα. Ωστόσο αυτό τα τελευταία χρόνια δεν γίνεται.

Παράλληλα, ο αιμοδοτικός πληθυσμός σταδιακά μειώνεται. «Πολλοί νέοι φεύγουν στο εξωτερικό για να βρουν εργασία. Η ανεργία στις μικρές ηλικίες αυξάνει και όπως είναι λογικό δεν είναι το πρώτο μέλημα ενός ανέργου να δώσει αίμα», σημειώνει η κ. Μυρίλλα προσθέτοντας ότι και τα πολλά τατουάζ που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια επηρεάζουν την αιμοδοσία, αφού για έξι μήνες αυτός που έχει υποβληθεί σε δερματοστιξία δεν προσφέρει αίμα, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Αλλωστε, τα τελευταία 2 χρόνια παρατηρείται μείωση στις συλλεγόμενες μονάδες αίματος. Παλιότερα έφτασαν τις 600.000, πέρυσι συλλέχθηκαν 540.000 μονάδες, εκ των οποίων οι 320.000 προήλθαν από εθελοντές αιμοδότες. Αναφορικά με τη ζήτηση, το μόνο σίγουρο είναι ότι κάθε χρόνο τα άτομα με μεσογειακή αναιμία χρειάζονται 120.000 μονάδες αίματος.

Το υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) να υπάρξει ένα πιο συστηματικό σχέδιο εξορμήσεων και εξωστρεφών δράσεων των αιμοδοσιών για την ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας. Παράλληλα, η αναμενόμενη ολοκλήρωση του πληροφοριακού συστήματος που περιλαμβάνει το εθνικό μητρώο εθελοντών αιμοδοτών και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής παρακολούθησης κάθε μονάδας αίματος που συλλέγεται στη χώρα, από τη φλέβα του δότη στη φλέβα του λήπτη, αναμένεται να λύσει σε μεγάλο βαθμό τα χέρια του ΕΚΕΑ, αφού θα εντοπίζει σε πραγματικό χρόνο τις ελλείψεις και τυχόν προβλήματα στη διαχείριση του αίματος, ώστε να παρεμβαίνει εγκαίρως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή