Ρεγκάτα στη μνήμη του Φινλανδού «συγγραφέα του Αιγαίου», Γιόραν Σιλντ

Ρεγκάτα στη μνήμη του Φινλανδού «συγγραφέα του Αιγαίου», Γιόραν Σιλντ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Αιγαίο Πέλαγος, τη θάλασσα που αγάπησε και περιέγραψε στα δεκάδες βιβλία του ο διακεκριμένος Φινλανδός συγγραφέας και ιστορικός, Γιόραν Σιλντ, διοργανώθηκε, για 7η συνεχή χρονιά, ένας ιστιοπλοϊκός αγώνας στη μνήμη του. Ο Γιόραν Σιλντ, με το ιστιοπλοϊκό σκάφος του «Δάφνη», ταξίδεψε στη Μεσόγειο Θάλασσα και ιδιαίτερα στο Αιγαίο όπου βρήκε τη δική του Ιθάκη, στη Λέρο. Για το νησί των Δωδεκανήσων αλλά για και τα ελληνικά πελάγη έχει γράψει βιβλία αλλά και πολλά άρθρα σε εφημερίδες της χώρας του. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 17 γλώσσες.

Στη διοργάνωση του Ναυτικού Ομίλου Λέρου πήραν μέρος 150 ιστιοπλόοι από πέντε χώρες (Φινλανδία, Σουηδία, Αγγλία, Ιταλία και Ελλάδα). Η εκκίνηση των σκαφών πραγματοποιήθηκε στη Λέρο και η διαδρομή ήταν Πάτμος – Λειψοί – Λέρος (52 ναυτικά μίλια). Οι αγωνιζόμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ομορφιές των ελληνικών νησιών, να μυηθούν στις τοπικές κουζίνες αλλά και να στηρίξουν την τοπική οικονομία σε μία χρονική εποχή όπου ο τουρισμός γνωρίζει κάμψη.

«Η διοργάνωση ήταν εκπληκτική. Τα ελληνικά νησιά είναι πανέμορφα και φιλόξενα. Για εμάς αποτελεί τιμή να κάνουμε ιστιοπλοΐα στο Πέλαγος που αγάπησε ο Γιόραν Σιλντ», δήλωσε στην «Κ» ο Άντερς Γκράφνερ από τη Σουηδία, το σκάφος του οποίου πρώτευσε στην κατηγορία Open. Στα ORC Club ξεχώρισαν τα ελληνικά πληρώματα. «Ο αγώνας αποτελεί διαφήμιση για τη χώρα. Έρχονται τόσοι ξένοι στην Ελλάδα, γνωρίζουν τις θάλασσες μας και επιστρέφοντας στις πατρίδες τους θα γίνουν πρεσβευτές θετικής διαφήμισης», μας είπε ο νικητής της κατηγορίας, Πέτρος Καλομοίρης.

Ο ιστιοπλοϊκός αγώνας στη μνήμη του Γιόραν Σίλντ υποστηρίζεται και από το ίδρυμα «Cristine and Goran Schildt», το οποίο έχει αναπτύξει πολλές δράσεις με στόχο την προβολή της Λέρου και της Ελλάδος στη Φινλανδία αλλά και στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών από το νησί της Δωδεκανήσου. «Εμάς δε μας ενδιαφέρει η προβολή, μας ενδιαφέρει να κάνουμε έργο. Υπάρχουν παιδιά από τη Λέρο που δεν έχουν πάει ούτε στον Πειραιά. Βοηθάμε για να ταξιδέψουν νέα παιδιά στη Φινλανδία αλλά και να έρθουν νέοι Φινλανδοί εδώ ώστε να γνωρίσουν δύο διαφορετικούς τρόπους ζωής. Επίσης, διοργανώνουμε μαθήματα ελληνικής κουζίνας στη Φινλανδία», δήλωσε στην «Κ» η πρόεδρος του Ιδρύματος, Κριστίν Σιλντ, η οποία ζει τους περισσότερους μήνες του χρόνου στη Λέρο.

Την ιστιοπλοϊκή διοργάνωση παρακολούθησαν ο Πρέσβης τη Φινλανδίας στην Αθήνα, Παουλί Μακέλα και δημοσιογράφοι από τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Το 2017 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιόραν Σιλντ και οι διοργανωτές έχουν προγραμματίσει έναν μεγαλύτερο αγώνα με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή