Μηνύματα ειρήνης από την Ιαπωνία

Μηνύματα ειρήνης από την Ιαπωνία

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οταν ακούτε τη λέξη ατομική βόμβα, σίγουρα φαντάζεστε εκτεταμένους τραυματισμούς και εγκαύματα», αναφέρει από το βήμα της Βουλής η Takaaki Morikawa, ηλικιωμένη Γιαπωνέζα, που επέζησε της πυρηνικής καταστροφής στη Χιροσίμα. «Το πατρικό μου βρισκόταν εκεί όπου σήμερα είναι το Peace Memorial Park, μια συνοικία 6.500 κατοίκων, εκ των οποίων σχεδόν όλοι πέθαναν», διηγείται η Morikawa, που ανήκει στους περίφημους Hibakusha, τους επιζώντες από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, και δη της πρώτης γενιάς. «Ημουν έξι χρόνων τότε και η αδελφή μου τριών, για καλή μας τύχη, ο πατέρας μου ανήσυχος από την εξέλιξη του πολέμου, μας έστειλε οικογενειακώς στο σπίτι των παππούδων μου, εννιά χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου έγινε η μεγάλη καταστροφή». Η ίδια και η οικογένειά της έπασχαν σε όλη τους τη ζωή από τις επιπτώσεις της έκθεσης στην πυρηνική ενέργεια. Μέχρι και σήμερα κάνει εξετάσεις ανά έξι μήνες, «ενώ οι γιατροί ζήτησαν να παρακολουθούνται προληπτικά και τα παιδιά μου».

Πέντε επιζώντες, ηλικίας 73 έως 85 ετών, ξεκίνησαν στις 18 Αυγούστου από την Ιαπωνία με το «Πλοίο της Ειρήνης» (χθες έφθασε στον Πειραιά), με σκοπό να μεταφέρουν σε κάθε στάση του ταξιδιού ένα μήνυμα υπέρ του πυρηνικού αφοπλισμού εν μέσω μάλιστα ανησυχητικών εξελίξεων στο Ιράν και στη Β. Κορέα.

Συνταξιδιώτες της Morikawa είναι εκπρόσωποι της δεύτερης γενιάς επιζώντων, ακτιβιστές, φοιτητές, αλλά και ταξιδιώτες που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα γύρω από τις συνέπειες της πυρηνικής ενέργειας – στην πλειονότητά τους Γιαπωνέζοι. «Στη διάρκεια του ταξιδιού, που διαρκεί 100 ημέρες, πραγματοποιείται πλήθος workshops από προσκεκλημένους ομιλητές, που επιβιβάζονται σε κάποιο από τα λιμάνια και μας συνοδεύουν για μερικές ημέρες», εξηγεί στην «Κ» ο Ueno Dai, διευθυντής της κρουαζιέρας, λίγες ώρες πριν από τη συναυλία στο λιμάνι. Από τον Πειραιά έως τη Ρώμη, στους περίπου 1.000 ταξιδιώτες της ειρήνης θα προστεθεί η κ. Μαρία Αρβανίτη–Σωτηροπούλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής. Σήμερα το πλοίο προσεγγίζει το λιμάνι της Σαντορίνης και μετά θα επισκεφθεί τη Μάλτα και τη Ρώμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή