Νέες ιδέες στη βιβλιοθήκη Κογκρέσου

Νέες ιδέες στη βιβλιοθήκη Κογκρέσου

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη νύχτα που κάηκε η Βαλτιμόρη, τον Απρίλιο του 2015, η Κάρλα Χέιντεν, η βιβλιοθηκάριος της πόλης, είχε εντολή να κλείσει ερμητικά τη βιβλιοθήκη και να μείνει ασφαλής μέχρις ότου θα καταλαγιάζαν τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν εξαιτίας του θανάτου του Φρέντι Γκρέι στα χέρια της αστυνομίας.

Η ίδια είχε διαφορετική γνώμη. Τη στιγμή που ο κυβερνήτης του Μέριλαντ κήρυττε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η Χέιντεν και οι συνάδελφοί της αποφάσισαν να ανοίξουν τις πόρτες της βιβλιοθήκης την επόμενη ημέρα και να δεχθούν τους ανήσυχους συμπολίτες τους. Για τη δόκτορα Χέιντεν, που ορκίστηκε την Τετάρτη 14η βιβλιοθηκάριος της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου, οι ταραχές αποτέλεσαν μια δοκιμή για τις αξίες της και την έκαναν να συνειδητοποιήσει ότι οι βιβλιοθήκες ήταν κάτι πολύ περισσότερο από τα βιβλία τους.

«Οι κάτοικοι της περιοχής προστάτευσαν τη βιβλιοθήκη», δήλωσε η δρ Χέιντεν σε πρόσφατη συνέντευξή της. «Οι νεαροί άνδρες που στέκονταν απέξω ήταν ένα σύμβολο».

Στα 64 της χρόνια η δρ Χέιντεν είναι η πρώτη Αφροαμερικανή και η πρώτη γυναίκα που θα είναι επικεφαλής της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου. Μιας βιβλιοθήκης με ιστορία 216 ετών, από τις μεγαλύτερες του κόσμου, και μια πηγή γνώσης και πολιτισμού των ΗΠΑ. Η δρ Χέιντεν διορίστηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Είναι η πρώτη νέα βιβλιοθηκάριος της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου από το 1987 και φέρνει μαζί της καινούργιες ιδέες για προσβασιμότητα, τεχνολογία αλλά τον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίζουν οι βιβλιοθήκες στην κοινωνία. Στόχος της είναι να ανοίξει διάπλατα τις πόρτες της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου στους Αμερικανούς. «Σε αυτό το σημείο της ιστορίας της, η αξία της βιβλιοθήκης ως ενός τόπου ακαδημαϊκής μελέτης δεν θα σβήσει. Αντιθέτως, θέλουμε να ενισχύσουμε αυτή την πραγματικότητα, αλλά αν η βιβλιοθήκη ανοίξει και ένα παράθυρο προς τα έξω, περισσότεροι άνθρωποι να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να γίνουν ακαδημαϊκοί», τόνισε η δρ Χέιντεν.

Αυτό σημαίνει ότι θα ενισχυθεί η ψηφιακή πρόσβαση στη βιβλιοθήκη και θα συνδεθούν οι συλλογές της με τα προγράμματα των σχολείων σε ολόκληρη τη χώρα. Επίσης, η δρ Χέιντεν έχει δείξει ενδιαφέρον για ενίσχυση της συνεργασίας με τις δημόσιες και τις πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες. Στην ομιλία της, μετά την ορκωμοσία της, η δρ Χέιντεν τόνισε ότι θα ήθελε οι Αμερικανοί να μπορούν να δουν περισσότερο υλικό όπως οι σημειώσεις και οι επιστολές της Ρόζας Παρκ, της Αφροαμερικανής που αγωνίστηκε για τα ατομικά δικαιώματα, τις οποίες η βιβλιοθήκη ψηφιοποίησε έτσι ώστε όλοι να έχουν σε αυτές πρόσβαση από τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή. Το έργο της δόκτορος Χέιντεν δεν θα είναι εύκολο. Οι έλεγχοι της βιβλιοθήκης έχουν αποκαλύψει αδυναμίες, μεταξύ των οποίων η σώρευση εκατομμυρίων βιβλίων που παραμένουν στις αποθήκες και κινδυνεύουν με καταστροφή αλλά και οι μεγάλες καθυστερήσεις στην ψηφιοποίηση των βιβλίων και άλλων εντύπων που διαθέτει η βιβλιοθήκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή