Το υψηλότατο κόστος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Το υψηλότατο κόστος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 5,1 τρισ. δολάρια ετησίως ανέρχεται το κόστος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Σε έκθεσή της υπολογίζει πως αυτό είναι το κόστος των 5,5 εκατ. πρόωρων θανάτων που οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση και αντιπροσωπεύουν το 1/10 των θανάτων σε όλον τον κόσμο.

Η Τράπεζα βασίζει τα συμπεράσματά της σε μελέτη που διεξήγαγε μεταξύ των χωρών με τα υψηλότερα επίπεδα μόλυνσης. Ειδικότερα στην Κίνα η ατμοσφαιρική ρύπανση πλήττει την οικονομική ανάπτυξη, όπως και την ανάπτυξη άλλων οικονομιών στην Ασία. Στις έρευνές της διαπίστωσε πως το 2013, τελευταίο έτος για το οποίο οι στατιστικές είναι πλήρεις για όλον τον κόσμο, η Κίνα έχασε σχεδόν το 10% του ΑΕΠ, η Ινδία το 7%, η Σρι Λάνκα και η Καμπότζη περίπου το 8%. «Οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η μόλυνση της ατμόσφαιρας στην Κίνα είναι χειρότεροι στις αναπτυσσόμενες χώρες», τονίζεται στην έκθεση και διευκρινίζεται ότι «το 2013 περίπου το 93% των θανάτων και των ασθενειών που οφείλονταν στην ατμοσφαιρική ρύπανση εντοπίστηκαν στις χώρες αυτές, στις οποίες το 90% του πληθυσμού είναι εκτεθειμένο στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Οι πλούσιες χώρες, άλλωστε, χάνουν δεκάδες δισ. δολάρια κάθε χρόνο από τις χαμένες εργάσιμες ημέρες και το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανθρώπων που έχασαν την υγεία τους ή και τη ζωή τους από τη ρύπανση. Ειδικότερα η μόλυνση της ατμόσφαιρας υπολογίζεται ότι έχει κοστίσει στη Βρετανία 7,6 δισ. δολάρια ετησίως, στις ΗΠΑ 45 δισ. δολάρια και στη Γερμανία 18 δισ. δολάρια.

Εξάλλου, η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει ότι το 2013 μόνον οι πρόωροι θάνατοι κόστισαν στην παγκόσμια οικονομία περίπου 225 δισ. δολάρια από χαμένες εργατοώρες. Σύμφωνα, πάντως, με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων της Τράπεζας, το πραγματικό κόστος μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο αν συνεκτιμηθεί και το κόστος της υγείας.

Σύμφωνα με την Ουρβάσι Ναράιν, επιφανή οικονομολόγο της Τράπεζας, «οι φτωχοί ζουν συνήθως σε μολυσμένες περιοχές και διαθέτουν λιγότερες δυνατότητες να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή