«Κλειδί» η ένταξη της Ελλάδας στο QE

«Κλειδί» η ένταξη της Ελλάδας στο QE

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα και μοναδικό «παράθυρο» για έκδοση νέων ομολόγων βλέπουν στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο για να ανοίξει θα πρέπει να πληρούνται σειρά προϋποθέσεων.

Βασικότερη όλων είναι η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Ορος ο οποίος από μόνος του είναι δύσκολο να εκπληρωθεί, ενώ θα πρέπει ταυτόχρονα να μην επικρατεί κλίμα αβεβαιότητας γύρω από τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις της χώρας.

Αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου υποστηρίζουν ότι, για να μπορέσει η Ελλάδα να βγει και πάλι στις αγορές, θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει ανοίξει την πόρτα του QE η ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα. Σε αυτή την περίπτωση, οι διεθνείς επενδυτές ενδεχομένως να δουν με ενδιαφέρον ένα νέο ελληνικό ομόλογο, καθώς θα αποτελεί ευκαιρία για υψηλές αποδόσεις, σε ένα περιβάλλον που οι αποδόσεις είναι γενικότερα χαμηλές.

Για να εντάξει, όμως, η ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγορών της, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν μπορεί η Κεντρική Τράπεζα να επενδύσει σε ένα χρέος που όλοι συμφωνούν ότι δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί μελλοντικά.

Γι’ αυτό και θα πρέπει σε πρώτη φάση να υλοποιηθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα αυτά προχωρούν, αλλά όχι με τον ρυθμό που θα ήθελε η ελληνική πλευρά. Κάτι που σημαίνει ότι πιθανώς να εφαρμοστούν με κάποια καθυστέρηση.

Από τη στιγμή που θα υλοποιηθούν, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μια δική της ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA). Η ΕΚΤ θα προχωρήσει για πρώτη φορά στην εκπόνηση της δικής της ανάλυσης, ακριβώς για να μην εξαρτάται η απόφασή της για την ένταξη της Ελλάδας στο QE από τις εκτιμήσεις άλλων οργανισμών, δεδομένου ότι είναι γνωστό πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει πολύ πιο ακραίες προβλέψεις για την πορεία των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας από ό,τι οι υπόλοιποι θεσμοί.

Εφόσον το DSA της ΕΚΤ δείχνει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο σε βάθος χρόνου, τότε η Κεντρική Τράπεζα θα ανάψει το «πράσινο φως» για αγορές ελληνικών ομολόγων. Οι αγορές αυτές δεν αναμένεται να είναι σημαντικές (δεν θα ξεπερνούν τα 2-3 δισ. ευρώ), αλλά μία τέτοια κίνηση θα έχει έντονο συμβολισμό. Επί της ουσίας θα στέλνει το μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές ότι η Ελλάδα κινείται εντός των πλαισίων που της έχουν τεθεί και μπορεί να την εμπιστευθούν ξανά.

Στο σημείο αυτό είναι που στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι θα ανοίξει ένα «παράθυρο» για ενδεχόμενη έκδοση νέων ομολόγων. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για νέα έκδοση, αλλά αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι, αν η Ελλάδα δεν εκμεταλλευθεί ενδεχόμενη ένταξη της Ελλάδας στο QE για να εκδώσει νέα ομόλογα, τότε αυτό θα αργήσει πολύ να γίνει.

Εκτός, όμως, της απόφασης της ΕΚΤ για το QE, θα πρέπει να συντρέχουν και άλλες προϋποθέσεις για να στεφθεί με επιτυχία μια νέα έκδοση ομολόγων. Θα πρέπει να μην υπάρχει αβεβαιότητα για το εάν θα κλείσει ο δεύτερος έλεγχος, για την ταμειακή κατάσταση του Δημοσίου και βέβαια να μην υπάρχει ο φόβος για πολιτικές εξελίξεις και ανατροπές.

Η μάχη της επικοινωνίας

Επίσης, αναλυτές αναφέρουν στην «Κ» ότι είναι πολύ σημαντικό για την επιτυχία μιας έκδοσης, ο τρόπος με τον οποίο θα την επικοινωνήσει. Δηλαδή, αν δηλώσει πριν από την έκδοση ή αν αφήσει να υπονοηθεί ότι τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα χρησιμοποιηθούν για παροχές, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι κανένας επενδυτής δεν θα σπεύσει να στηρίξει την προσπάθεια. Επιπλέον, αν αντιληφθούν οι επενδυτές ότι ο νέος δανεισμός είναι απαραίτητος για να εξυπηρετηθεί το χρέος λόγω ταμειακής στενότητας του κράτους και πάλι η επιτυχία του εγχειρήματος θα είναι αβέβαιη.

Είναι σαφές ότι μια νέα έκδοση ελληνικών ομολόγων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Και παρά το γεγονός ότι αποτελεί διακαή πόθο για το οικονομικό επιτελείο, θα πρέπει να έχουν προηγηθεί πολύ πιο δύσκολες αποφάσεις από την κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή