Το κλίμα αβεβαιότητας επηρεάζει και τα εταιρικά ομόλογα

Το κλίμα αβεβαιότητας επηρεάζει και τα εταιρικά ομόλογα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εικόνα στα κρατικά ομόλογα δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη και την αντίστοιχη των διεθνών εταιρικών ομολόγων που έχουν εκδώσει ελληνικές εισηγμένες επιχειρήσεις.

Ηδη αυτή την εβδομάδα παρατηρήθηκε ότι για πρώτη φορά μετά δύο μήνες (Ιούλιος-Αύγουστος 2016) αποκλιμάκωσης των επιτοκίων δανεισμού είχαμε αύξηση του μέσου όρου για τις διεθνείς εκδόσεις των εισηγμένων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ στις 24 Αυγούστου 2016, ακριβώς 2 μήνες μετά το Brexit, ο μέσος όρος του επιτοκίου δανεισμού είχε υποχωρήσει στο 4,2% έναντι 5,94% που ήταν την ημέρα των αποτελεσμάτων της βρετανικής ψηφοφορίας, αυτή την εβδομάδα επιδεινώθηκε η εικόνα καθώς είχαμε αύξηση του μέσου όρου στο 4,5%. Παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες κρίνονται χωρίς το βάρος του ρίσκου χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας, αφού είναι διεθνοποιημένες, δυστυχώς επηρεάζονται λόγω έδρας από τις εγχώριες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις. Οπως έχουν δηλώσει πρόσφατα πολλοί διαχειριστές ξένων funds για την Ελλάδα, «όσο οι επενδυτές αισθάνονται ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κινηθεί εξαιρετικά αργά στο κλείσιμο της αξιολόγησης, θα υπάρχουν αμφιβολίες για τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας».

Η αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ελληνικών εταιρικών ομολόγων που εκδόθηκαν στο εξωτερικό τους καλοκαιρινούς μήνες αποδίδεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, στη θετική επίδραση από τις αποφάσεις του Eurogroup της 24ης Μαΐου 2016, όταν εγκρίθηκε η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και κατεβλήθη η δόση των 7,2 δισ. ευρώ, με τους διεθνείς επενδυτές να εκτιμούν ότι απομακρύνεται ο κίνδυνος Grexit τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες. Ταυτόχρονα, οι συγκεκριμένες εισηγμένες (εάν εξαιρέσουμε τη ΔΕΗ) δεν ενσωματώνουν το εγχώριο επενδυτικό ρίσκο για να δανείζονται ακριβότερα, αφού αναπτύσσονται στο εξωτερικό και ξεπέρασαν ταυτόχρονα με επάρκεια τους κεφαλαιακούς ελέγχους (capital control) που ισχύουν στη χώρα μας για 14ο συνεχόμενο μήνα. Ωστόσο, στις συνεδριάσεις Σεπτεμβρίου επανέρχεται το ρίσκο χρεοκοπίας στη χώρα, αφού ειδικά οι αποδόσεις του ετήσιου και 3ετούς κρατικού ομολόγου έχουν εκτοξευθεί σε απαγορευτικά επίπεδα.

Υλοποίηση δεσμεύσεων

Ολες οι διοικήσεις των εισηγμένων που έχουν εκδώσει εταιρικά ομόλογα θεωρούν ότι ικανή και αναγκαία συνθήκη για να συνεχίσει η αποκλιμάκωση των αποδόσεων είναι το πόσο γρήγορα θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και να επικρατήσει μια ήρεμη πολιτική περίοδο. Εκτός από τον ΟΤΕ που δανείζεται με ευρωπαϊκό επιτόκιο και οι εκδόσεις του Τιτάνα και της Motor Oil δανείζονται με ανταγωνιστικά επιτόκια που διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 2,35% και 2,90%. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι μέχρι και τον Ιούλιο του 2020 επτά εισηγμένες θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν ομόλογα ονομαστικής αξίας 4,075 δισ. ευρώ.

Να διευκρινίσουμε ότι το εταιρικό ομόλογο αποτελεί δάνειο το οποίο αντλείται από τον εκδότη του δανείου (την εταιρεία) όχι μέσω της τραπεζικής διαμεσολάβησης αλλά μέσω των κεφαλαιαγορών. Τα ομόλογα επιτρέπουν στον εκδότη να χρηματοδοτήσει μακροπρόθεσμες επενδύσεις με εξωτερικά κεφάλαια. Μια εξωστρεφής εταιρεία έχει ανάγκες χρηματοδότησης της ανάπτυξής της, του εξοπλισμού της, συγκεκριμένων έργων και υποδομών, δημιουργίας ή βελτίωσης γραμμών παραγωγής, νέων προϊόντων και υπηρεσιών, ή ακόμα και του κεφαλαίου κίνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή