«Η Alibaba είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις ελληνικές εταιρείες»

«Η Alibaba είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις ελληνικές εταιρείες»

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ροντρίγκο Σιπριάνι Φορέσιο είναι γενικός διευθυντής της κινεζικής πολυεθνικής Alibaba για την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα. Βρέθηκε στην Ελλάδα την περασμένη Τετάρτη για μια ομιλία σε εκδήλωση του Επαγγελματικού επιμελητηρίου Αθηνών και απάντησε σε ερωτήσεις της «Κ» για τα εδώ σχέδιά τους.

– Ποια είναι τα σχέδια που έχετε αναλάβει να υλοποιήσετε στην Ελλάδα;

– Η αποστολή του ομίλου Alibaba είναι να καταστήσει εύκολη την επιχειρηματικότητα οπουδήποτε. Η Alibaba είναι η μεγαλύτερη εταιρεία διαδικτυακών πωλήσεων και εμπορίας κινητών στον κόσμο, από την άποψη του συνολικού όγκου πωλήσεων. Από το 1999, έτος ίδρυσής της, η εταιρεία παρέχει τη θεμελιώδη τεχνολογική υποδομή και πρόσβαση στην αγορά, προκειμένου να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να ενισχύσουν τη δύναμη του Ιντερνετ για τη δημιουργία μιας διαδικτυακής παρουσίας και να διεξάγουν εμπορικές συναλλαγές με εκατοντάδες εκατομμύρια καταναλωτές και άλλες επιχειρήσεις.

Μόλις πρόσφατα αρχίσαμε να ασχολούμαστε με την ελληνική αγορά και να συναντούμε τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, προκειμένου να συζητήσουμε για τον τρόπο με τον οποίο το οικοσύστημά μας μπορεί να ωφελήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις. Η τυπική μας προσέγγιση είναι κατ’ αρχάς η διεξαγωγή ημερίδων για τις τοπικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για το παγκόσμιο εμπόριο, σε συνεργασία με τις τοπικές επαγγελματικές οργανώσεις, όπως ακριβώς κάναμε στην Αθήνα.

Μια άλλη άμεση ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις να επωφεληθούν του οικοσυστήματός μας βρίσκεται στον τομέα του τουρισμού. Ολο και περισσότεροι μικρομεσαίοι Κινέζοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να βιώσουν νέες κουλτούρες και εμπειρίες αγορών. Το 2015 η Ελλάδα επλήγη σκληρά από πολλές διαφορετικές κοινωνικές/οικονομικές δυνάμεις και κατά το ίδιο έτος μόνο 120.000 Κινέζοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα. Την κατάσταση αυτή την αντιμετωπίζουμε ως ευκαιρία και πιστεύουμε ότι η γεφύρωση των τουριστικών προσφορών της Ελλάδας με τη δημοφιλή μας ταξιδιωτική πλατφόρμα Alitrip μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην προσέλκυση Κινέζων ταξιδιωτών στην Ελλάδα.

– Πότε σκοπεύετε να ξεκινήσετε;

– Εχουμε ήδη ξεκινήσει. Τον Οκτώβριο του 2015, η Alibaba άνοιξε παράρτημα στην Ιταλία, το οποίο αποτελεί την έδρα του ομίλου για τη Νότια Ευρώπη με επικέντρωση στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τις ελληνικές εταιρείες που θέλουν να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που προσφέρει η Alibaba.

– Θα «εκμεταλλευόσασταν» τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας, προκειμένου να εδραιώσετε την εταιρεία σας στα Βαλκάνια;

– Αποστολή μας είναι να καταστήσουμε εύκολη την επιχειρηματικότητα οπουδήποτε – τα σύνορα και οι φυσικές τοποθεσίες δεν αποτελούν το επίκεντρο όταν λειτουργείς ένα οικοσύστημα όπως το δικό μας. Το πιο σημαντικό είναι να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο να κατανοήσουν και να έχουν πρόσβαση στο ισχυρό μας οικοσύστημα ηλεκτρονικού εμπορίου. Χάρη στα κεντρικά μας γραφεία της Νότιας Ευρώπης, είμαστε τώρα σε θέση να αρχίσουμε να διερευνούμε ποιες ευκαιρίες μπορούμε να δημιουργήσουμε για την ελληνική αγορά και να συναντηθούμε με τοπικούς παράγοντες που ασκούν επιρροή, καθώς και με φορείς του κλάδου.

– Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας σάς φοβίζει;

– Καθόλου. Οταν οι καιροί είναι δύσκολοι, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις γίνονται δημιουργικές. Υπάρχει ένα τεράστιο πεδίο ευκαιριών για τις ελληνικές εταιρείες να αναπτύξουν τις διασυνοριακές τους συναλλαγές μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η Alibaba είναι μια πύλη για τις παγκόσμιες εμπορικές μάρκες και τις μικρές επιχειρήσεις, προκειμένου να εισχωρήσουν στην κινεζική αγορά και να προσφέρουν περισσότερες επιλογές για τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο. Πιστεύουμε ότι η εμπειρία του ομίλου της Alibaba στην Κίνα μπορεί να εφαρμοστεί σε παγκόσμιο επίπεδο σε μέρη όπως η Ελλάδα, παρέχοντας σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) την ευκαιρία να συμμετέχουν και να ανταγωνίζονται σε μια διαφανή και δίκαιη αγορά, εξυψώνοντας τη δύναμη του ηλεκτρονικού εμπορίου. Κατά την επόμενη δεκαετία, σχεδιάζουμε να βοηθήσουμε δεκάδες εκατομμύρια παγκόσμιες επιχειρήσεις να πωλούν σε διεθνές επίπεδο και να εξυπηρετούν 2 δισεκατομμύρια καταναλωτές σε όλο τον κόσμο.

– Πολλοί Ελληνες επιχειρηματίες άκουσαν με προσοχή την ομιλία σας· πόσο εύκολο είναι για αυτούς να επενδύσουν στην Κίνα;

– Το να κάνει κάποιος το πρώτο βήμα προς την ανάπτυξη της επιχείρησής του στην Κίνα απαιτεί πολλή προσπάθεια και, μέσω της Alibaba, ο στόχος είναι να καταστεί ευκολότερη αυτή η διαδικασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή