Ενισχύει το χαρτοφυλάκιό της η Trastor ΑΕΕΑΠ

Ενισχύει το χαρτοφυλάκιό της η Trastor ΑΕΕΑΠ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της, για πρώτη φορά από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, δρομολογεί η διοίκηση της εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία Trastor ΑΕΕΑΠ. Με «προίκα» περί τα 24 εκατ. ευρώ, από τη δρομολογούμενη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και την κεφαλαιακή ενίσχυση που προσφέρει πλέον ο νέος στρατηγικός εταίρος, η αμερικανική Värde Partners, η εταιρεία αναμένεται να αποκτήσει σειρά νέων ακινήτων τους επόμενους μήνες, ενισχύοντας τη θέση της στον κλάδο.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Trastor, στο επίκεντρο θα βρεθούν όλες οι επιμέρους κατηγορίες ακινήτων εισοδήματος, καθώς εκτιμάται ότι «με την προϋπόθεση της αποκατάστασης συνθηκών σταθερότητας, ο τομέας των τουριστικών ακινήτων και ο τομέας των μισθωμένων γραφειακών χώρων και καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών αναμένεται να αποτελέσουν τις αγορές αιχμής για τα επαγγελματικά ακίνητα», αναφέρθηκε στο πλαίσιο πρόσφατης παρουσίασης των αποτελεσμάτων της εταιρείας στους αναλυτές. Παράλληλα, η διοίκηση αναμένει την ανανέωση του γενικότερου ενδιαφέροντος για μεγάλου μεγέθους αποθηκευτικούς χώρους υψηλών προδιαγραφών, το οποίο καταγράφει τάσεις ενίσχυσης ήδη από το 2015. Οπως αναφέρεται, η αγορά ακινήτων αναμένεται να είναι ο πρώτος κλάδος που θα επανέλθει σε ανοδική τροχιά, εφόσον η χώρα απεμπλακεί από τον σημερινό φαύλο κύκλο της ύφεσης. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζονται επενδύσεις σε εμπορικά κυρίως ακίνητα όπως κτίρια γραφείων, εμπορικά καταστήματα, αποθηκευτικούς και βιομηχανικούς χώρους, τουριστικά ακίνητα κ.ά. σε γεωγραφικές περιοχές υψηλής εμπορικότητας.

Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί ένας κύκλος φθίνουσας πορείας, που χρονολογείται από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, όταν οι δύο βασικοί μέτοχοι της εταιρείας, η Pasal Development και η Τράπεζα Πειραιώς, προτίμησαν να υιοθετήσουν μια συντηρητική πολιτική, πωλώντας επιλεγμένα ακίνητα (κυρίως πρατήρια βενζίνης) και αποφεύγοντας την υλοποίηση νέων επενδύσεων εν μέσω ενός κλίματος υποχώρησης των αξιών. Στην πορεία, το ποσοστό της Pasal Development εξαγοράστηκε από τον όμιλο της Πειραιώς, με αντάλλαγμα την τακτοποίηση τραπεζικού δανεισμού που είχε λάβει η εταιρεία της οικογένειας Θεοδωρίδη, και μέχρι σήμερα, η εταιρεία βρισκόταν σε αναζήτηση νέου στρατηγικού εταίρου.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, η Trastor ΑΕΕΑΠ κατέγραψε ζημίες μετά από φόρους της τάξεως των 2,5 εκατ. ευρώ, μέγεθος αντίστοιχο του περσινού εξαμήνου, όταν οι σχετικές ζημίες είχαν διαμορφωθεί σε 2,4 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, τα έσοδα από μισθώματα υποχώρησαν σε 1,9 εκατ. ευρώ, έναντι 2,1 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Μικρή πτώση σημείωσε και η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων του ομίλου, που πλέον διαμορφώνεται σε 62 εκατ. ευρώ, έναντι 63,1 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή