10% κάτω οι τοποθετήσεις κεφαλαίων στην παγκόσμια αγορά ακινήτων

10% κάτω οι τοποθετήσεις κεφαλαίων στην παγκόσμια αγορά ακινήτων

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχώρηση της τάξεως του 10% σημείωσαν οι επενδύσεις στην παγκόσμια αγορά ακινήτων κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου, καθώς διαμορφώθηκαν σε 260 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 138 δισ. ευρώ τοποθετήθηκαν κατά το δεύτερο τρίμηνο. Αυτό προκύπτει από σχετική έρευνα της Jones Lang LaSalle, διεθνούς εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων, όπου τονίζεται ότι το αυξημένο επίπεδο πολιτικής αβεβαιότητας κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, καθώς πολλές χώρες οδηγήθηκαν σε εκλογές, δεν προσφέρεται για ασφαλή συμπεράσματα, σχετικά με την πραγματική διάθεση των επενδυτών ακινήτων. Αλλωστε, εν μέσω τέτοιων πολιτικών αλλαγών, οι επενδυτές υιοθετούν μια πιο επιφυλακτική στρατηγική, περιορίζοντας τις τοποθετήσεις κεφαλαίων, γεγονός που εξηγεί και την ελαφρά πτώση του όγκου των συναλλαγών σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Πάντως, ακόμα κι έτσι, στην Ευρώπη καταγράφεται και η μεγαλύτερη «έκπληξη», καθώς οι συναλλαγές παρέμειναν σταθερές σε 51 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, παρότι θα περίμενε κανείς να καταγραφεί μια πτώση, δεδομένης της πτώσης των συναλλαγών στη Μεγ. Βρετανία. Συνολικά κατά το πρώτο εξάμηνο, οι επενδύσεις στη μεγαλύτερη αγορά ακινήτων της Ευρώπης υποχώρησαν κατά 24%, αλλά η αντίστοιχη πτώση στο σύνολο της Ευρώπης περιορίστηκε σε 10% και συνολικά 97,2 δισ. ευρώ, καθώς οι επενδυτές απλώς έστρεψαν την προσοχή τους σε άλλες αγορές. Κύριοι ωφελημένοι ήταν η Γαλλία και οι αγορές στη Σκανδιναβία και τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Στον αντίποδα, οι επενδύσεις στην αγορά της Γερμανίας σημείωσαν πτώση της τάξεως του 4% κατά το πρώτο εξάμηνο, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι το 2015 είχε σημειωθεί ιστορικό υψηλό συναλλαγών.

Στην αμερικανική ήπειρο, η συνολική επενδυτική δραστηριότητα του πρώτου εξαμήνου κατέγραψε πτώση της τάξεως του 15% σε 116 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 61 δισ. ευρώ τοποθετήθηκαν κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Πτωτικά κινήθηκαν και οι επενδύσεις στις αγορές ακινήτων της περιοχής Ασίας – Ειρηνικού, με την κάμψη να αγγίζει το 4%, σε 48,2 δισ. ευρώ, ενώ κατά το δεύτερο τρίμηνο τοποθετήθηκαν συνολικά κεφάλαια 25 δισ. ευρώ, ποσόν που συνιστά πτώση της τάξεως του 8%. Η σημαντικότερη πτώση με 13% καταγράφηκε στην αγορά της Κίνας, ενώ έπεται εκείνη της Ιαπωνίας, όπου οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 12% κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή