Επενδυτικές ευκαιρίες στην κυπριακή αγορά τουριστικών ακινήτων

Επενδυτικές ευκαιρίες στην κυπριακή αγορά τουριστικών ακινήτων

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε παραθεριστικές κατοικίες και γενικότερα στα τουριστικά ακίνητα εντοπίζονται οι σημαντικότερες επενδυτικές ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων της Κύπρου, αναφέρει σε σχετική ανάλυση ο κ. Πάνος Δανός, διευθύνων σύμβουλος της Δανός – Διεθνείς Σύμβουλοι κι Εκτιμητές Ακινήτων. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην αγορά κατοικίας, το τρέχον έτος χαρακτηρίζεται από εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης, ωστόσο τονίζει ότι οι πραγματικές ευκαιρίες επιτυγχάνονται μόνο κατόπιν διαπραγμάτευσης. Ηδη, πάντως, στην κυπριακή αγορά υπάρχει σχετική άνοδος των τιμών, η οποία προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί, ιδίως αν η κυβέρνηση της χώρας προχωρήσει σε απλοποίηση των διαδικασιών ανάπτυξης κι επένδυσης, αλλά και σε αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Σύμφωνα με τον κ. Δανό, η αγορά στο σύνολό της διανύει περίοδο ομαλοποίησης, μετά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. «Η Λευκωσία, όπως και η Λεμεσός, με τις υποδομές και τα έργα που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία δεκαετία, αλλά και τη συνεχόμενη ανάπτυξη, δείχνουν να προσελκύουν ολοένα και περισσότερους επενδυτές». Σαφώς όμως και οι πωλητές είναι πλέον λιγότερο απαιτητικοί, με αποτέλεσμα να είναι ευκολότερη η επίτευξη συμφωνιών με ενδιαφερόμενους αγοραστές. Κατά τον κ. Δανό, τα καλά ακίνητα σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες (κατοικίες, εμπορικά και βιομηχανικά) εξακολουθούν να αποτελούν πόλο επένδυσης με ευοίωνες προοπτικές. Ως εκ τούτου, η κατοχή ακινήτου στη Λευκωσία και τη Λεμεσό και η σωστή διαχείριση/εκμετάλλευσή του θα είναι μια επικερδής υπόθεση, εφόσον η κυβέρνηση της χώρας συνεχίσει να αναβαθμίζει τον πολεοδομικό σχεδιασμό, να δίνει κίνητρα ανάπτυξης και να συγκρατεί τις δημοσιονομικές δαπάνες.

Στην περιοχή της Πάφου και της Λάρνακας, η στασιμότητα που καταγράφηκε κατά την περίοδο 2011 – 2014 ήταν σημαντική και δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Ωστόσο, από το 2015 και μετά, έχει αρχίσει να αυξάνεται σταδιακά ο αριθμός των μεμονωμένων αγοραστών, τη στιγμή που ξένα επενδυτικά ταμεία έχουν εκδηλώσει την πρόθεση ενεργοποίησής τους στις συγκεκριμένες αγορές. Ταυτόχρονα, οι εν λόγω περιοχές κατόρθωσαν να συγκρατήσουν τις απώλειες και χάρις στο άνοιγμα στην αγορά της Κίνας, κάτι περισσότερο εμφανές στην Πάφο. Πλέον, στο στόχαστρο έχουν βρεθεί οι αγοραστές από την Αίγυπτο και τη Συρία, ενώ παραμένουν οι επαφές με τους Ρώσους αγοραστές, αλλά και τους δυνητικούς αγοραστές από την Ουκρανία, τον Λίβανο και το Ισραήλ. Βραχυπρόθεσμα, στην Κύπρο εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί το ενδιαφέρον από επενδυτές και χρήστες λόγω των βελτιωμένων οικονομικών συνθηκών και θα ασκηθούν αυξητικές πιέσεις στα επίπεδα των μισθωμάτων και μείωση των αποδόσεων. «Σε γενικότερο πλαίσιο εκτιμάται ότι μακροπρόθεσμα η αγορά γραφείων θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των εγχώριων χρηστών και επενδυτών, ενώ θα ακολουθήσουν και οι διεθνείς εταιρείες με την προϋπόθεση της περαιτέρω βελτίωσης της οικονομίας και της παροχής ισχυρών κινήτρων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στην Κύπρο», καταλήγει ο κ. Δανός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή