Athens Democracy Forum με πολλές ειδήσεις

Athens Democracy Forum με πολλές ειδήσεις

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To 2016 ήταν το έτος ενηλικίωσης για το Athens Democracy Forum. Στην τέταρτη χρονιά του, το συνέδριο που διοργανώνουν οι New York Times, σε συνεργασία με το Ταμείο Δημοκρατίας του ΟΗΕ, τον Δήμο Αθηναίων και την «Κ», και το οποίο είχε ξεκινήσει ως εκδήλωση δύο ωρών στη Στοά του Αττάλου, έχει εξελιχθεί σε πολυήμερο συμπόσιο, οι εργασίες του οποίου συνεχίστηκαν και το Σαββατοκύριακο στην ειδυλλιακή Costa Navarino. Το φετινό Athens Democracy Forum, εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τίμησαν κορυφαίοι διεθνείς ακαδημαϊκοί, ακτιβιστές και δημοσιογράφοι – περισσότεροι από ποτέ.

Μεταξύ αυτών ήταν ο Εντ Σνόουντεν, που μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης την Παρασκευή το πρωί με τον Κένεθ Ροθ της Human Rights Watch (που τιμήθηκε για πρώτη φορά με το βραβείο Δημοκρατίας του Δήμου Αθηναίων) για την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια. Ηταν επίσης –για δεύτερη φορά– ο νομπελίστας των Οικονομικών και αρθρογράφος των New York Times Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος την Τετάρτη προκάλεσε αίσθηση εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Στον κ. Κρούγκμαν απαντά με συνέντευξή του στη σημερινή «Κ» ο –επίσης προσκεκλημένος του συνεδρίου– Μάριο Μόντι.

Ο κ. Κρούγκμαν συμμετείχε και ως συντονιστής σε πάνελ με θέμα τη δημοκρατία και τις επιχειρήσεις. Στη συζήτηση αυτή διασταύρωσαν τα ξίφη τους ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης και το υψηλόβαθμο στέλεχος της Google Ρος Λα Ζενές, σχετικά με την επίδραση στη δημοκρατία και στον ανταγωνισμό της ψηφιακής επανάστασης και των επιχειρηματικών κολοσσών που την καθοδηγούν. Στην κεντρική εκδήλωση στη Στοά του Αττάλου, ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι «χωρίς την Τουρκία δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τις μεταναστευτικές ροές», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Ε.Ε. θα κάνει υποχωρήσεις στις θεμελιώδεις αξίες της.

Στην ίδια εκδήλωση, ο Κένεθ Ροθ στηλίτευσε τη δαιμονοποίηση των μεταναστών, που κερδίζει έδαφος σε πολλές δυτικές χώρες – και την αδυναμία των πιο μετριοπαθών δυνάμεων να αντιταχθούν σε αυτήν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή