«Βάλτε από δύο ευρώ ο καθένας να αγοράσουμε γάζες για το Κέντρο Υγείας»

«Βάλτε από δύο ευρώ ο καθένας να αγοράσουμε γάζες για το Κέντρο Υγείας»

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εράνους, δωρεές, ακόμα και συγκέντρωση χρημάτων από συναυλίες και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, κρατήθηκαν ζωντανά εφέτος το καλοκαίρι τα Κέντρα Υγείας της χώρας. Η αδυναμία των Υγειονομικών Περιφερειών, στην ευθύνη των οποίων έχουν περάσει όλες οι δημόσιες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, να φροντίσουν εγκαίρως για τις προμήθειες, έχει ως αποτέλεσμα τα Κέντρα Υγείας να ξεμένουν συχνά από απλά αναλώσιμα υλικά όπως γάντια, γάζες, οινόπνευμα, γλωσσοπίεστρα, σύριγγες, ακόμα και υλικά καθαριότητας. Και στις περισσότερες περιπτώσεις, να αναλαμβάνουν δράση οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, κάνοντας έρανο μεταξύ τους με τη λογική «βάλτε από δύο ευρώ ο καθένας να αγοράσουμε γάζες», οι κάτοικοι των περιοχών με δωρεές και εράνους ή διοργανώνοντας εκδηλώσεις, τα έσοδα των οποίων κατευθύνονται στη στήριξη των Κέντρων Υγείας, ή εντέλει οι ίδιοι οι ασθενείς που καλούνται πριν πάνε στο Κέντρο Υγείας να περάσουν και από το πλησιέστερο… φαρμακείο για την αγορά προμηθειών για τη θεραπεία τους.

Τα παραδείγματα είναι πολλά και πρόσφατα. Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, στις Μοίρες Ηρακλείου Κρήτης διοργανώθηκε συναυλία «για τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας». Η συναυλία διοργανώθηκε από την Επιτροπή Υγείας Φορέων – Πολιτών της περιοχής, και τελικά συγκεντρώθηκαν 15.110 ευρώ.

Αντίστοιχες συναυλίες έχουν διοργανωθεί εντός του καλοκαιριού σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, νησιωτικές και μη: Τον Ιούνιο στην Αίγινα, αρχές Αυγούστου στην Τήνο από το Σωματείο «Οι Φίλοι της Τήνου» σε συνεργασία με το Φεστιβάλ του νησιού (μάλιστα στο Κέντρο Υγείας του νησιού επί περίπου ένα έτος η καθαριότητα του κτιρίου γίνεται με χορηγίες και τη συμβολή των κατοίκων), τέλη Αυγούστου στον νομό Κοζάνης από τον Ποντιακό Σύλλογο Τσοτυλίου και Περιχώρων με «συμβολικό» εισιτήριο 5 ευρώ για «κύριες καθημερινές ιατροφαρμακευτικές ανάγκες του Κέντρου Υγείας Τσοτυλίου». Οπως χαρακτηριστικά αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση, «Γιατί εσύ θα το χρειαστείς… Γιατί όλοι μας το χρειαζόμαστε…». Με το ίδιο σκεπτικό, εταιρεία εξόρυξης κάρβουνου στον νομό Κοζάνης προμήθευσε κατά το πρόσφατο παρελθόν με πετρέλαιο δύο Κέντρα Υγείας της περιοχής.

Μόλις πριν από ένα μήνα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων ενημέρωνε ότι το Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού προμηθεύεται υλικά με δωρεές από εμποροβιοτέχνες και πολίτες, ενώ συχνά γίνονται έρανοι μεταξύ του προσωπικού για την αγορά υγειονομικού υλικού. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννακός, έγινε μάρτυρας ενός τέτοιου εράνου, όπου το προσωπικό συγκέντρωσε 24 ευρώ για να αγοράσει γάζες από ιδιωτικό φαρμακείο. Σε άλλες περιπτώσεις, οι υγειονομικοί στα Κέντρα Υγείας ζητούν από τους ασθενείς εάν μπορούν να αγοράσουν μόνοι τους υλικά από το φαρμακείο, π.χ. όταν χρειάζεται να υποβληθούν σε αλλαγή τραύματος.

Χωρίς σεντόνια

Προβλήματα κατά καιρούς έχουν παρουσιαστεί και σε νοσοκομεία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον έρανο που έκανε προ τριμήνου το προσωπικό του νοσοκομείου Γουμένισσας προκειμένου να αγοράσει υλικά (γάζες, πλέγματα, σύριγγες, αντιβιώσεις κ.ά.) για τη χειρουργική κλινική. Μόνιμη έλλειψη για αρκετά νοσοκομεία είναι ο ιματισμός, και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που δέχονται από ιδιώτες δωρεές σε σεντόνια και μαξιλαροθήκες.

Πάντως, στην πλειονότητά τους οι προμήθειες των νοσοκομείων έχουν εξομαλυνθεί και οι ελλείψεις σε υλικά που καταγράφονται αυτή την εποχή δεν είναι ούτε μεγάλες ούτε συνεχείς. Ωστόσο ο κίνδυνος ελλοχεύει, αφού στα περισσότερα νοσοκομεία έχουν σχεδόν εξαντληθεί οι πιστώσεις σε κωδικούς των προϋπολογισμών που αφορούν στην αγορά αναλώσιμων υλικών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν νέες παραγγελίες, εάν δεν τροποποιηθούν οι προϋπολογισμοί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Ευαγγελισμό έως τα τέλη Αυγούστου είχε δαπανηθεί το 93% του ετήσιου προϋπολογισμού, που σημαίνει ότι εάν δεν υπάρξει έκτακτη επιχορήγηση, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο θα υπάρξουν σοβαρές ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικά υλικά. Οριακή είναι η επάρκεια υλικών στα περισσότερα νοσοκομεία που έχουν πλέον έναν νέο εφιάλτη να αντιμετωπίσουν. Το «τέλος ζωής» του εξοπλισμού που λόγω της υποχρηματοδότησης δεν αντικαθίσταται, με αποτέλεσμα μηχανήματα όπως αξονικοί, ακτινολογικά, αναισθησιολογικά, τεχνητού νεφρού, υπέρηχοι κ.ά. να βγαίνουν σταδιακά εκτός λειτουργίας σε πολλές μονάδες του ΕΣΥ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή