Ολο το καλοκαίρι θα… περάσει σε δέκα ημέρες

Ολο το καλοκαίρι θα… περάσει σε δέκα ημέρες

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα παιχνίδι με τον χρόνο θα επιδοθούν τις επόμενες ημέρες κυβέρνηση και τρόικα στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του πρώτου ελέγχου του προγράμματος που θα καθορίσει και τον χρόνο έναρξης της δεύτερης αξιολόγησης. Η εβδομάδα που πέρασε κατέστησε σαφές ότι μία ακόμα φορά η Αθήνα άφησε να περάσουν ανεκμετάλλευτοι αρκετοί μήνες και πλέον καλείται μέσα σε 10 ημέρες να κάνει ό,τι δεν έπραξε από τις αρχές του καλοκαιριού.

Αυτή τη φορά, όμως, οι δανειστές δεν δείχνουν να βιάζονται. Και σίγουρα δεν ενδιαφέρονται όσο η κυβέρνηση για να κλείσουν άμεσα οι… ουρές της πρώτης αξιολόγησης. Τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους δεν βρίσκονται στο «κόκκινο» και η Ελλάδα δεν έχει κάποια μεγάλη υποχρέωση αποπληρωμής ομολόγου που θα ενίσχυε τον κίνδυνο χρεοκοπίας. Οπότε, οι θεσμοί έστειλαν τις προηγούμενες ημέρες το μήνυμα στην κυβέρνηση: «Κλείστε τον πρώτο έλεγχο, για να ξεκινήσει ο επόμενος».

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση θέλει να ολοκληρωθεί γρήγορα ο κύκλος των προαπαιτουμένων της πρώτης αξιολόγησης, για να ανοίξει η συζήτηση του δεύτερου ελέγχου, που εκτιμά ότι θα οδηγήσει στη ρύθμιση για το χρέος και στην ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Και γενικότερα στην άρση της αβεβαιότητας γύρω από την ελληνική οικονομία, ενώ παράλληλα θα δώσει τη δυνατότητα στην υλοποίηση και του παράλληλου (του μνημονίου) κυβερνητικού προγράμματος, οι δράσεις του οποίου προσκρούουν έως τώρα στις έντονες αντιρρήσεις της τρόικας.

Πέραν αυτών, πρέπει να συνεκτιμηθεί και ο πολιτικός παράγοντας. Η γερμανική κυβέρνηση έχει μπροστά της εκλογές (το φθινόπωρο του 2017) και τα μηνύματα που εισπράττει στο εσωτερικό της δείχνουν ότι δεν θα είναι ομαλός ο δρόμος της. Στο πλαίσιο αυτό, δεν θέλει να εμφανιστεί ότι προχωρεί σε παραχωρήσεις προς την Ελλάδα. Ετσι, μία καθυστέρηση στην έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης και της συζήτησης για το ελληνικό χρέος και τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα δεν αποτελεί «πονοκέφαλο» για την Ευρωζώνη.

Πάντως, στην κυβέρνηση θέλουν μέσα στις επόμενες 10 ημέρες να κλείσουν τα τελευταία προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης, ώστε το Euroworking Group της 29ης Σεπτεμβρίου να εγκρίνει την αποδέσμευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ και να ακολουθήσει στις 17 Οκτωβρίου η έναρξη του δεύτερου ελέγχου. Στο πλαίσιο αυτό εντός της εβδομάδος αναμένεται πολυνομοσχέδιο με όλες τις εκκρεμότητες, ενώ πρέπει να ολοκληρωθούν και οι δράσεις που δεν απαιτούν νομοθέτηση. Ειδικότερα, από τα 15 προαπαιτούμενα, τα δύσκολα «μέτωπα» αυτή τη στιγμή είναι:

1. Εποπτικό συμβούλιο νέου υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων: Η τρόικα έχει αντιρρήσεις για τα πρόσωπα που έχει προτείνει η Αθήνα.

2. Ενταξη δεύτερου πακέτου ΔΕΚΟ στο υπερταμείο: Στο πακέτο αυτό περιλαμβάνονται οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΒΟ, ΕΑΒ και ΕΑΣ. Η κυβέρνηση επιδιώκει να εξαιρέσει την ΕΑΒ από το πακέτο αυτό για λόγους εθνικής ασφάλειας.

3. Η προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την Εγνατία Οδό.

4. Σε εκκρεμότητα είναι ακόμα η ολοκλήρωση των περίπου 20 κυβερνητικών δράσεων στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, μεταξύ των οποίων και η έκδοση της απόφασης για τη μεταφορά του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ.

5. Η αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

6. Να προχωρήσει η ΡΑΕ στα μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.

7. Να θεσπιστεί το νέο πλαίσιο για την κατανoμή του ΕΤΜΕΑΡ και την αναμόρφωση της αγοράς των ΑΠΕ, που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και τον μηδενισμό του ελλείμματος το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2017.

8. Να υποβληθεί σχέδιο για τη μετάβαση της αγοράς ηλεκτρισμού στο ευρωπαϊκό μοντέλο απελευθέρωσης (target model).

Αν κάτι από όλα αυτά δεν έχει κλείσει έως τις 29 Σεπτεμβρίου, τότε θα επανεξεταστεί στις 10 Οκτωβρίου που συνεδριάζει το Eurogroup. Κι αν πάλι υπάρχουν εκκρεμότητες, αυτές πρέπει να διευθετηθούν άμεσα, διότι τα 2,8 δισ. ευρώ της υποδόσης είναι διαθέσιμα έως τις 31 Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή