Το σίριαλ της Κεντροαριστεράς

Το σίριαλ της Κεντροαριστεράς

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θα δεις που η ιστορία της Κεντροαριστεράς θα έχει ακόμη πιο θλιβερό φινάλε: Τόσο ο Σταύρος όσο και η Φώφη θα διοργανώσουν τελικά δύο ελεγχόμενες διαδικασίες επανεκλογής τους και κατόπιν και οι δύο θα διατείνονται ότι είναι οι νέοι αδιαμφισβήτητοι ηγέτες του χώρου».

Η πρόβλεψη ανήκει σε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και δείχνει τη μεγάλη απογοήτευση που επικρατεί στη Χαρ. Τρικούπη και στη Σεβαστουπόλεως, με τους περισσότερους να προβλέπουν ότι το ναυάγιο στις συζητήσεις Γεννηματά-Θεοδωράκη θα το πληρώσουν ακριβά και τα δύο κόμματα.

Και όντως, αυτό που εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες είναι μια επικοινωνιακή προσπάθεια και των δύο αρχηγών να αλληλοεπιρρίψουν τις ευθύνες του ναυαγίου. Η μεν κ. Γεννηματά δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει τη διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ άνευ του Ποταμιού (χωρίς κανείς να αντιλαμβάνεται με ποιους ακριβώς θα την επιτύχει), ενώ και ο κ. Θεοδωράκης επίσης απευθύνει προσκλήσεις διεύρυνσης (χωρίς και εκείνος, όμως, να πείθει ότι ένα κόμμα που δημοσκοπικά έχει υποχωρήσει στο 1,5% θα κατορθώσει μαγικά να ανακάμψει, χωρίς τη σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ).

Μεταξύ των δύο αρχηγών υπάρχει, ωστόσο, μια διαφορά. Ο κ. Θεοδωράκης στη ΔΕΘ για πρώτη φορά δεσμεύθηκε ότι θα θυσιάσει το Ποτάμι, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα. Και κάλεσε όσους επιθυμούν να συνδιεκδικήσουν την αρχηγία του νέου κόμματος να ανταποκριθούν στην πρόσκλησή του, υπονοώντας ότι θα παραμείνει στρατιώτης του εγχειρήματος αν ηττηθεί στις κάλπες.

Το ενδιαφέρον που προέκυψε από την πρωτοβουλία Θεοδωράκη είναι ότι άμεσα έσπευσε να τη χαιρετίσει ως «γενναία απόφαση» η κ. Αννα Διαμαντοπούλου, ενώ και άλλα στελέχη του κεντρώου χώρου, όπως οι κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Γ. Ραγκούσης και Γ. Φλωρίδης υπονόησαν ότι είναι μια θετική εξέλιξη. Σημειωτέον, ότι η κ. Αννα Διαμαντοπούλου δηλώνοντας στην «Κ» ότι «αν πρόκειται να δημιουργηθεί ένα πραγματικά νέο κόμμα, εννοείται πως όλοι θα διαθέσουμε τους εαυτούς μας», άφησε για πρώτη φορά να εννοηθεί ότι η ίδια πιθανότατα θα ήταν και διεκδικήτρια της ηγεσίας του.

Τις εξελίξεις σχολίασε για πρώτη φορά και ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Υποστήριξε ότι «το ποιο πρόσωπο θα ηγηθεί και ποιο θα παίξει έναν δεύτερο ρόλο και η συζήτηση για συνδιασκέψεις και συνέδρια είναι δευτερεύουσας σημασίας» και άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι αν κάτι απουσιάζει από τις ατέρμονες διαβουλεύσεις είναι η διαμόρφωση μιας εθνικής στρατηγικής του προοδευτικού χώρου που θα είναι απολύτως διακριτή έναντι των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ.

Ενδιαφέρον είχε και μια παρατήρηση που έκανε στην «Κ» ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος εξετίμησε ότι η μόνη λύση θα προέλθει αν ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι και ΔΗΜΑΡ ξανακαθίσουν στο ίδιο τραπέζι. Απέδωσε το αδιέξοδο και σε βουλευτές, οι οποίοι, όπως είπε, υπονόμευσαν τις συζητήσεις ανησυχώντας μήπως χάσουν τις έδρες τους από μια σύμπραξη.

Αιχμή που περισσότερο αφορά το ΠΑΣΟΚ, καθώς οι βουλευτές του Ποταμιού γνωρίζουν βέβαια τη δυσκολία επανεκλογής τους.

Τι μέλλει γενέσθαι ουδείς μπορεί να προβλέψει. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το σίριαλ της Κεντροαριστεράς δεν έχει τελειώσει. Διότι μετά το ναυάγιο ουδείς βλέπει πώς θα μπορούσε δημοσκοπικά να ανακάμψουν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι και επομένως οι πιέσεις που θα δέχονται η κ. Γεννηματά και ο κ. Θεοδωράκης προκειμένου να δημιουργηθεί κάτι πραγματικά καινούργιο, θα εντείνονται. Το δε καινούργιο είναι προφανές ότι δεν θα προκύψει από μια ελεγχόμενη επανεκλογή τους στα κόμματά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή