Ο «Τζαμάλ» και το κύκλωμα

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολα ξεκίνησαν με έναν τυπικό αστυνομικό έλεγχο στην Αυστρία τον Οκτώβριο του 2014. Δεν είχε ακόμη χαράξει όταν εντοπίστηκε όχημα που μετέφερε παράνομα 14 ανθρώπους. Ο οδηγός φαινόταν να έχει σχέση με οργάνωση διακινητών που είχαν ως βάση την Ελλάδα και δραστηριοποιούνταν στη βαλκανική οδό. Ακολούθησαν μήνες ερευνών σε τουλάχιστον τρεις χώρες, άρση τηλεφωνικού απορρήτου και επιχειρησιακές συναντήσεις αξιωματικών της ελληνικής αστυνομίας στην έδρα της Europol στη Χάγη. Οι διακινητές ήταν τόσο φημισμένοι για τη δράση τους που, χρησιμοποιώντας το όνομα του φερόμενου ως επικεφαλής, είχαν βαφτίσει το δρομολόγιό τους «Γραμμή του Τζαμάλ του Παλαιστίνιου».

Εγιναν συλλήψεις σε Ελλάδα, Αυστρία, Ουγγαρία, Σουηδία και Βρετανία. Αρκετοί από τους κατηγορουμένους κρατούνται στις φυλακές Διαβατών της Θεσσαλονίκης αναμένοντας τη δίκη τους, ενώ στις αρχές του προηγούμενου μήνα εκδόθηκαν στην Ελλάδα από τις αυστριακές αρχές δύο Σύροι κατηγορούμενοι (αφού εξέτισαν ποινή φυλάκισης δύο ετών στην Αυστρία), ένας εξ αυτών γνωστός με το ψευδώνυμο «Doctor». Η έκδοση ακόμη ενός συμπατριώτη τους έχει προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο, ενώ εκκρεμούν αντίστοιχα αιτήματα και για άλλους εμπλεκομένους. Μέσα από στοιχεία της δικογραφίας, η «Κ» παρουσιάζει τη διεθνή συνεργασία που οδήγησε στην εξάρθρωση του πολυπλόκαμου κυκλώματος.

Αξιοποιώντας στοιχεία από την πρώτη σύλληψη των Αυστριακών, Ελληνες αστυνομικοί εντοπίζουν τρεις μήνες αργότερα μέλος του δικτύου στη Θεσσαλονίκη. Στα τρία κινητά του τηλέφωνα βρίσκουν φωτογραφίες με διαβατήρια αλλοδαπών, αποδείξεις οικονομικών συναλλαγών από γραφεία μεταφοράς εμβασμάτων και φωτογραφίες μιας βάρκας και προσφύγων με σωσίβια. Από τα στοιχεία 19 αλλοδαπών που είχε στο τηλέφωνό του, οι 16 είχαν καταχωρισθεί σε αυστριακές βάσεις δεδομένων ως αιτούντες άσυλο.

Επόμενο βήμα ήταν η τηλεφωνική παρακολούθηση. Καταγράφηκαν συνολικά 22 DVD με συνομιλίες και συντάχθηκαν 1.238 εκθέσεις απομαγνητοφώνησης. Διαπιστώθηκε όμως ότι πολλές από τις συνεννοήσεις (φωτογραφίες εγγράφων, τόποι συνάντησης και μεταφοράς) γίνονταν μέσω της εφαρμογής viber. Η ΕΛ.ΑΣ. έστειλε αίτημα δικαστικής συνδρομής για να δοθούν στοιχεία από τον πάροχο, χωρίς όμως θετική ανταπόκριση.

Οι υποομάδες

Σύμφωνα με τη δικογραφία, το κύκλωμα είχε δύο υποομάδες. Η πρώτη έβρισκε σε πρόσφυγες και μετανάστες καταλύματα σε ξενοδοχεία στην περιοχή του Βαρδάρη και η δεύτερη αναλάμβανε τη μεταφορά τους. Τα μέλη του κυκλώματος είχαν διαθέσει δύο τηλεφωνικούς αριθμούς κινητών τηλεφώνων στους οποίους μπορούσαν να καλούν πρόσφυγες και μετανάστες για πληροφορίες. Ο ένας αριθμός αντιστοιχούσε σε όσους βρίσκονταν στην Αθήνα και ο άλλος σε εκείνους που έπαιρναν από Θεσσαλονίκη. Το συνολικό αντίτιμο της διακίνησης ήταν 1.500 ευρώ και δινόταν τμηματικά: 600 ευρώ μπροστά ως εγγύηση, 130 ευρώ με την αποβίβαση σε περιοχή των Ευζώνων, 500 ευρώ μετά τη διάσχιση των συνόρων με την ΠΓΔΜ και τα υπόλοιπα σε διακινητή που θα τους υποδεχόταν στη Σερβία.

Ως επικεφαλής του κυκλώματος κατηγορείται 26χρονος Παλαιστίνιος που συνελήφθη στο Λίβερπουλ. Για κάποιο διάστημα έζησε στην Ελλάδα με βίζα, ενώ φέρεται να εισήλθε παράνομα στη Βρετανία τον Μάιο του 2014, κρυμμένος σε καρότσα φορτηγού. Είχε ζητήσει άσυλο στη Βρετανία, ενώ στο παρελθόν είχε ζήσει στην Αίγυπτο, τη Λιβύη και την Τουρκία. Σε αυτόν, σύμφωνα με τη δικογραφία, ανήκε σκοπιανός αριθμός τηλεφώνου που βρέθηκε σε 151 πρόσφυγες και μετανάστες σε ελέγχους των αυστριακών αρχών.

Ο ίδιος αρνείται την εμπλοκή του, ενώ εδώ και μήνες οι δικηγόροι του προσπαθούν να αποτρέψουν την έκδοσή του στην Ελλάδα υποστηρίζοντας ότι «οι συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές είναι απάνθρωπες».

Σε μία από τις τηλεφωνικές συνομιλίες που καταγράφηκαν, ένας Σύρος ζητάει τη βοήθεια του δικτύου λέγοντας: «Εμένα τα αδέρφια μου τα βοηθήσατε εσείς να φύγουν και έμειναν ευχαριστημένα. Μου είπαν να μη φύγω με κανέναν άλλο, ότι ο Τζαμάλ είναι καλό παιδί και κάνει σωστές δουλειές».

Βασικός συνεργάτης του στην Ελλάδα φαίνεται πως ήταν πρώην κατάδικος για εμπορία ηρωίνης (είχε αποφυλακιστεί το 2011), γνωστός με το ψευδώνυμο «Αχιλλέας». Αυτός στρατολογούσε Ελληνες οδηγούς για τη μεταφορά των μεταναστών στα σύνορα.

Στην πορεία οι οδηγοί (εκ των οποίων κάποιοι είχαν συλληφθεί παλαιότερα για διαρρήξεις, κλοπές και διακίνηση ανθρώπων) σύστησαν δική τους υποομάδα, πραγματοποιώντας τουλάχιστον 35 δρομολόγια, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. Οπως αναφέρεται στη δικογραφία έψαχναν για να εντάξουν στην ομάδα τους «καλύτερους και γρηγορότερους» οδηγούς. Συμβούλευαν τους διακινούμενους να λένε ότι έκαναν οτοστόπ σε περίπτωση ανάκρισής τους από τους αστυνομικούς, για να τυγχάνουν οι οδηγοί ευνοϊκής δικαστικής μεταχείρισης. Ακολουθούσαν αυστηρό χρονοδιάγραμμα, βάσει του οποίου καμία διακίνηση δεν πραγματοποιούνταν μετά τις 16.00 λόγω αυξημένης αστυνομικής παρουσίας στον Νομό Κιλκίς.

Η επιβίβαση των διακινούμενων γινόταν σε αλάνες, ελεύθερα πάργκινγκ και σε δρόμους χαμηλής κυκλοφορίας γύρω από τα ξενοδοχεία του Βαρδάρη. Στα ελληνοσκοπιανά σύνορα παραλάμβαναν τις ομάδες οι «περπατητές» για να τις περάσουν απέναντι. Τουλάχιστον σε μία μεταφορά τον Μάιο του 2015 παράτησαν ομάδα προσφύγων με δύο βρέφη σε άγνωστη δασώδη περιοχή, παρά το ψύχος και τη χιονόπτωση.

Μετά τις αρχικές συλλήψεις στην Αυστρία, τα μέλη του κυκλώματος στην Ελλάδα φοβούνταν ενδεχόμενη συσχέτισή τους. Οπως φάνηκε όμως από τις τηλεφωνικές τους συνομιλίες, επειδή οι περισσότεροι ήταν κάτοχοι υπηρεσιακών σημειωμάτων και δεν είχαν σταθερό κατάλυμα, θεωρούσαν ότι κανείς δεν θα μπορούσε να τους εντοπίσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή