To Brexit, το μέλλον του ευρώ και η Ελλάδα

To Brexit, το μέλλον του ευρώ και η Ελλάδα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή τη φορά, η συζήτηση ανοίγει με άλλη αφορμή, το Brexit. Ωστόσο, η βασική αναφορά παραμένει ίδια και έχει να κάνει με το μέλλον του ευρώ, με αποτέλεσμα, κάπου εκεί, να εμπλέκεται και η Ελλάδα. Οι επικεφαλής διαχειριστές μεγάλων ξένων funds στο Λονδίνο αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα ύπαρξης του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, στην περίπτωση που το Brexit, τελικώς, πετύχει και η βρετανική οικονομία βγει ενισχυμένη μετά την αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε.

Στη συζήτηση έχουν μπει και ακαδημαϊκοί, με τον Αμερικανό οικονομολόγο Joseph Stiglitz, σε συνέντευξή του (στη France Tv Info), να υποστηρίζει ότι «το ευρώ είναι στα όρια της κατάρρευσης». Ο δε νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, σε πάνελ στο οποίο συμμετείχε στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum, εξέφρασε ανοικτά την εκτίμηση ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. «Η Ελλάδα έπρεπε να είναι διατεθειμένη, in extremis, να φύγει» δήλωσε χαρακτηριστικά, δίνοντας νέα τροφή στη συζήτηση.

Ωστόσο, ο Μάριο Μόντι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην Ευρωπαίος επίτροπος, απαντώντας σε όλα τα παραπάνω, σήμερα, από τις στήλες της «Κ» προειδοποιεί ότι «αν η Ιταλία ή η Ελλάδα έφευγαν από την Ευρωζώνη, θα υπήρχε μία φλόγα ανάκαμψης λόγω της υποτίμησης, αλλά, όπως ξέρουμε από την εμπειρία του παρελθόντος, η φλόγα γρήγορα θα έσβηνε». Και μετά, το πιθανότερο είναι ότι θα ακολουθούσε το χάος.

Εγιναν λάθη; Ενδεχομένως. Ο Ιάσων Μανωλόπουλος, συνιδρυτής της εταιρείας επενδύσεων Dromeus Capital, σημειώνει ότι «ενώ με την ένταξή μας στο ευρώ επωφεληθήκαμε από τις δυνατότητες του νομίσματος –όπως εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια– τα χρόνια της ανάπτυξης, με την έλευση της κρίσης αντιληφθήκαμε πως η έλλειψη ευελιξίας, η μανιακή στάση των Ευρωπαίων γραφειοκρατών και η ελλιπής δημοσιονομική αρχιτεκτονική της Ε.Ε. μόνο συνέβαλαν στη διαιώνιση της κρίσης. Ισως τελικά το ευρώ να μην είναι φετίχ. Κάπου το έχω ακούσει αυτό…». Και με τον τρόπο αυτό εμμέσως περιγράφει και μεταφέρει το «κλίμα» του Λονδίνου, μεταξύ των head funders, αναφορικά με αυτό το τόσο κρίσιμο ζήτημα.

Και η Αθήνα; Εννοείται ότι όλη η παραπάνω συζήτηση, αναφορικά με την επόμενη μέρα του ευρώ μετά το Brexit, βρίσκεται εν γνώσει της κυβέρνησης. Και εννοείται επίσης ότι στο οικονομικό της επιτελείο προσαρμόζουν την πολιτική τους, στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης, λαμβάνοντας υπόψη (και) αυτό τον παράγοντα.

Πηγές, που είναι σε θέση να γνωρίζουν, επιμένουν ότι ακόμα και σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο, υπάρχει η πεποίθηση ότι «η Ευρώπη φοβάται το Brexit, θα είναι σκληρή με τη Βρετανία –γι’ αυτό και όρισε ως διαπραγματευτή της τον “σκληρό” Μπαρνιέ– και δεν θα της αφήσει κανένα παράθυρο ανοικτό για να μην ευνοηθούν νέες αποχωρήσεις από την Ενωση». Εξ αυτού του λόγου, ελπίζουν ότι θα είναι και πιο χαλαρή απέναντι στην Ελλάδα στην κρίσιμη διαπραγμάτευση…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή