Μητσοτάκης: Πιο ακριβή από τις εκλογές η παραμονή της κυβέρνησης

Μητσοτάκης: Πιο ακριβή από τις εκλογές η παραμονή της κυβέρνησης

4' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνέντευξη προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ δίνει αυτή την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την διάρκεια της παρουσίας του για τρίτη ημέρα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ απαντώντας στην ερώτηση αν οι προτάσεις που παρουσίασε χθες είναι εφικτό να εφαρμοστούν ή ελλοχεύει κίνδυνος σύγκρουσης με τους δανειστές, είπε:

«Τα όσα παρουσίασα χτες βασίζονται στο τρίπτυχο λιγότερο φόροι, λιγότερες δαπάνες και αποτελεσματικό κράτος. Προσδιόρισα τους φορολογικούς συντελεστές και κοστολόγησα το ύψος. Αναφέρθηκα στην ανάγκη περικοπής δαπανών. Όσα είπα είναι πλήρως εφαρμόσιμα» και πρόσθεσε πως μπορεί να πείσει τους δανειστές για ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής πηγαίνοντας όχι ως επαίτες αλλά ούτε με ανέφικτους στόχους, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα καταργήσουμε τον νόμο Παππά»

αφορά τις τηλεοπτικές άδειες ο κ. Μητσοτάκης τόνισε:«Η ΝΔ έχει εγείρει θέμα αντισυνταγματικότητας του διαγωνισμού. Κατά την άποψη μας ο νόμος αυτός είναι αντισυνταγματικός, Εγώ δεν πρόκειται να κάνω το ίδιο σφάλμα με τον κ. Τσίπρα. Αλλά εκφράζω την άποψη μας με καθαρότητα. Εγείρονται πολύ ουσιαστικά ζητήματα όσον αφορά το πόθεν έσχες των υπερθεματιστών. Δεν έγινε έλεγχος πόθεν έσχες. Εμείς θα καταργήσουμε τον νόμο Παππά και θα επανέλθει το ΕΣΡ. Επί ΝΔ δεν θα υπάρχει αριθμητικός περιορισμός , στον οποίο ελλοχεύει η διαπλοκή.

Υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ

Ο κ. Μητσοτάκης όσον αφορά την υπόθεση με το έλλειμμα ανέφερε πως έχει τοποθετηθεί ξανά για το θέμα και δεν θέλει να σχολιάσει τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Ο Πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως δεν θέλει η χώρα να γίνει ένα απέραντο δικαστήριο για το παρελθόν. Σχολίασε ωστόσο ακροθιγώς το παρελθόν θυμίζοντας πως ο Κώστας Καραμανλής το 2009 είπε πως χρειάζεται δημοσιονομική προσαρμογή , ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου είπε «λεφτά υπάρχουν».

Η κυβέρνηση ΝΔ θα έχει εξωκοινοβουλευτικά στελέχη

Όσον αφορά τα στελέχη τα οποία θα αξιοποιηθούν σε μία ενδεχόμενη κυβέρνησης της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Εχω βάλει προτεραιότητα την ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού , όχι κατά ανάγκη από άλλους πολιτικούς χώρους. Θα κυβερνήσω με τους καλύτερους και τους πιο ικανούς. Αυτό σημαίνει πως θα δείτε και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη στην κυβέρνηση της ΝΔ που θα μπορούν να φέρουν αποτελεσματικά εις πέρας το έργο που πρέπει να γίνει».

Έχει την εμπιστοσύνη μας ο Στουρνάρας

Αν υπάρχει απόστημα στην τράπεζα Αττικής να σπάσει και να σπάσει μία αρχύτερα, είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ, όσον αφορά το θέμα με την κόντρα μεταξύ Κυβέρνησης και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Δήλωσε δε ο έλεγχος των τραπεζών είναι στην δικαιοδοσία του κ. Στουρνάρα ο οποίος έχει την εμπιστοσύνη της ΝΔ.

Η ερώτηση της «Καθημερινής»

Στην ερώτηση της «Κ» τι εννοούσε με την φράση «να πάρει ο κόσμος τη δημοκρατία στα χέρια του» ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Ένας τρόπος είναι να πάρει ο κόσμος τη δημοκρατία στα χέρια του και αυτός είναι οι εκλογές. Όσο πιο σύντομα γίνουν εκλογές τόσο καλύτερα για τον τόπο. Το κόστος είναι πολύ μικρό μπροστά στην τεράστια ζημιά που κάνει η παραμονή του κ. Τσίπρα στην εξουσία» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν είναι υγιές να ζητά τη σύλληψή μου ο Τσίπρας

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός περί… σύλληψης του, ο Πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε πολύ σύντομα: «δεν είναι και πολύ υγιές σε μια Δημοκρατία ο πρωθυπουργός να αφήνει υπονοούμενα για τη σύλληψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Περάσαμε από το σανό στα βοσκοτόπια

Σε νέα ερώτηση για τα πόθεν έσχες ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε ξανά να καλέσει η επιτροπή θεσμών και διαφάνειας τους υπερθεματιστές να καταθέσουν τα πόθεν έσχες τους. Σχολίασε δε ξανά την φράση του κ. Τσίπρα που είπε ότι όποιος δεν δικαιολογεί τα χρήματα θα εκπέσει διερωτώμενος γιατί το είπε αυτό ο πρωθυπυργός, αφού ήδη έγινε έλεγχος πόθεν έσχες. Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε δηκτικά πως δεν θα επιτρέψει η ΝΔ την επιστροφή στην δεκαετία του 1980 και πως πλέον έχουμε περάσει από το… σανό στα βοσκοτόπια.

Εξεταστική για τους χειρισμούς Τσίπρα- Βαρουφάκη

Σε σχετική ερώτηση για τον «αφελληνισμό» όπως συνήθως λέγεται, ο κ, Μητσοτάκης μίλησε για τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και συνέδεσε τον Αλέξη Τσίπρα με τον Γιάννη Βαρουφάκη. Τόνισε δε, πως θα ζητήσει απαντήσεις για το θέμα από μία εξεταστική επιτροπή. Όσον αφορά στο θέμα των κόκκινων δανείων, είπε ότι πρέπει να προχωρήσει η εκκαθάρισή τους προκειμένου οι τράπεζες να μπορέσουν να απελευθερώσουν κεφάλαια και να προχωρήσουν σε νέες χορηγήσεις.

Όχι ρατσισμός στη ΝΔ

«Δεν επιτρέπω φωνές ξενοφοβίας και ρατσισμού στη ΝΔ αλλά απο εκεί και πέρα οι χειρισμοί της κυβέρνησης για το προσφυγικό δημιουργούν ερωτήματα» είπε ο κ. Μητσοτάκης για το μείζον θέμα του προσφυγικού. «Υπάρχουν ευθύνες που βαραίνουν τον αρμόδιο υπουργό και ζητήματα για τη διαχείριση πόρων. Είχαμε μια εκκωφαντική παραίτηση του ΓΓ του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Επιβεβαιώνεται η καχυποψία μας για την ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί το ζήτημα αυτό» κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ

Δεν μπορώ να υποσχεθώ κάτι στους συνταξιούχους

Όσον αφορά τους συνταξιούχους και τις περικοπές που έχουν υποστεί στις συντάξεις τους, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως δεν μπορεί να υποσχεθεί κάτι, καθώς το ασφαλιστικό έχει πολλά προβλήματα. Τόνισε πως ξέρει τις αδικίες αλλά δεν θα μπει στον πειρασμό παροχολογίας. Συμπλήρωσε δε πως στόχος είναι ένα βιώσιμο και υγιές ασφαλιστικό για τους νέους ανθρώπους ώστε να ξέρουν ότι οι εισφορές τους πιάνουν τόπο.

Επικοινωνία με Καραμανλή- Σαμαρά

Ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς για το γιατί απουσίασαν οι αναφορές σε Καραμανλή-Σαμαρα στην ομιλία του στη ΔΕΘ είπε «δεν υπάρχει κανένα εσωκομματικό θέμα με τη ΝΔ. Έχω μια πολύ καλή επικοινωνία και με τους τρεις πρώην πρωθυπουργούς. Μιλάμε χωρίς να επιθυμούμε αυτό να δημοσιοποιείται. Και επικοινωνία υπάρχει και η παράταξη είναι ενωμένη, ίσως περισσότερο από ποτέ. Η ΝΔ κοιτά μπροστά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή