Συνάντηση Χουλιαράκη με 6 δικαστικές Ενώσεις για το νέο ειδικό μισθολόγιο

Συνάντηση Χουλιαράκη με 6 δικαστικές Ενώσεις για το νέο ειδικό μισθολόγιο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μοναδικό θέμα το νέο ειδικό μισθολόγιο και την καταβολή των αναδρομικών του, έξι δικαστικές Ενώσεις συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και του εξέφρασαν την αντίδρασή τους την πιθανότητα περαιτέρω μειώσεων των αποδοχών τους.

Αναλυτικότερα, οι πρόεδροι των έξι δικαστικών Ενώσεων συναντήθηκαν με τον κ. Χουλιαράκη και συζήτησαν το ζήτημα του «εξορθολογισμού» των ειδικών μισθολογίων, στα οποία εντάσσει και το μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι έξι Ενώσεις, οι δικαστικοί εκτιμούν ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να νομοθετήσει νέο μισθολόγιο με περαιτέρω περικοπές στις αποδοχές των νέων δικαστικών λειτουργών.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν οι Ενώσεις ότι όπως μας δήλωσε ο κ. Χουλιαράκης, το σχέδιο νόμου για τα ειδικά μισθολόγια θα είναι «δημοσιονομικά ουδέτερο», με παράλληλη «αποσυμπίεση» των μισθολογίων. Θα διατηρηθούν δηλαδή οι αποδοχές των υπηρετούντων δικαστικών λειτουργών στα υφιστάμενα επίπεδα με την χορήγηση προσωπικής διαφοράς λόγω των μειώσεων που θα προκύψουν από το νέο μισθολόγιο, ενώ παράλληλα θα προβλέπεται και αύξηση των αποδοχών για όσους έχουν θέσεις ευθύνης ή ασκούν διευθυντικά καθήκοντα.

Οι εκπρόσωποι των Ενώσεων εξέφρασαν την έντονη αντίδρασή τους σε κάθε σχεδιασμό περαιτέρω μείωσης των αποδοχών τους «με μεθόδους και τεχνάσματα που όχι μόνο δεν συνάδουν με το κύρος του λειτουργήματος και της αποστολής τους ως οργάνων της τρίτης πολιτειακής εξουσίας, ισότιμης προς τις άλλες δύο, αλλά και παραβιάζουν πολλαπλώς αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου, του άρθρου 88 του Συντάγματος (σ.σ. Μισθοδικείο), σύμφωνα με τις οποίες οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών δεν μπορεί να είναι κατώτερες των οργάνων των άλλων δυο λειτουργιών και δεν μπορούν να υποστούν νέες μειώσεις πέραν των ήδη επιβληθεισών».

Παράλληλα, αναφέρουν στην ανακοίνωση τους ότι έθεσαν στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών «τα εκκρεμή ζητήματα της καταβολής του 50% των αναδρομικών περικοπών» σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση 127/2016 του Μισοδικείου, «της φορολογικής απαλλαγής του 25% των αποδοχών σύμφωνα με την απόφαση 89/2013 του ίδιου δικαστηρίου και της άρσης της αναστολής των μισθολογικών ωριμάνσεων και προαγωγών».

Ακόμη, πρότειναν οι Ενώσεις η καταβολή των οφειλομένων να γίνει σε τρεις ετήσιες δόσεις, όταν λήξει η καταβολή των δόσεων των αναδρομικών (τέλος 2017), έτσι ώστε «α αποφευχθεί η άσκηση αγωγών για το θέμα αυτό και η επιβάρυνση των δικαστηρίων με χιλιάδες υποθέσεις για τις οποίες το νομικό ζήτημα έχει λυθεί αμετακλήτως».

Ο κ. Χουλιαριάκης -συμφώνα με την ανακοίνωση των Ενώσεων- ανέφερε ότι τα θέματα αυτά «θα ρυθμιστούν εάν και όταν αρθούν οι δημοσιονομικές δυσκολίες και πάντως όχι πριν από το καλοκαίρι του 2018, δεχόμενος να συζητήσει τα θέματα εκ νέου με τις Ενώσεις όταν γίνουν οι υπολογισμοί για το κόστος που θα έχει η υλοποίηση των αποφάσεων για τον προϋπολογισμό».

Οι δικαστικές Ενώσεις που συναντήθηκαν με τον κ. Χουλιαράκη είναι: Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας, Ένωση Διοικητικών Δικαστών, Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου και Ένωση Μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή