ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κέικ ζέβρα με ελαιόλαδο

ΑΝΝΑ ΝΑΘΑΝΑΗΛΙΔΟΥ

Φωτογραφία: ΠΕΤΡΟΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Κέικ, Γλυκά, Ζάχαρη και Αλεύρι, Σοκολάτα

Προετοιμασία: 40΄, Ψήσιμο: 50΄, Αναμονή: 30΄

Υλικά (για 12 - 16 μερίδες)
  • 4 αυγά μεγάλα
  • 1½ κούπα ζάχαρη
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 1/2 κούπα χυμός πορτοκαλιού
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
  • 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 3 κουτ. σούπας κακάο
  • 2 κουτ. σούπας νερό


Διαδικασία

Χτυπάμε στο μίξερ, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν άσπρη, αφράτη κρέμα. Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε σιγά-σιγά και εναλλάξ το ελαιόλαδο, τον χυμό, το ξύσμα και το κοσκινισμένο αλεύρι.

Συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο ακόμη, ίσα-ίσα να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Χωρίζουμε το μείγμα στα δύο. Στο ένα μείγμα προσθέτουμε το κακάο κοσκινισμένο και το νερό. Ανακατεύουμε καλά ώστε να γίνει σοκολατένιο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C, στις αντιστάσεις. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί μετρίου μεγέθους ή το στρώνουμε με λαδόκολλα.

Εναλλακτικά, επιλέγουμε αντικολλητικό ταψί. Ρίχνουμε στο κέντρο του 2 κουταλιές από το άσπρο μείγμα. Βάζουμε στο κέντρο του άσπρου μείγματος 2 κουταλιές από το καφέ.

Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο να εναλλάσσουμε τα δύο μείγματα. Δεν πολυκουνάμε το ταψί μέχρι να το βάλουμε στον φούρνο. Ψήνουμε το κέικ για περίπου 50 λεπτά.

Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο βυθίζοντας στο κέντρο του ένα μαχαίρι. Αν η λάμα του βγει χωρίς υπολείμματα ζύμης κολλημένα επάνω της, βγάζουμε το ταψί. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για περίπου 30 λεπτά προτού το ξεφορμάρουμε.

Μυστικό: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ελαιόλαδο με σπορέλαιο.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ