ΕΛΛΑΔΑ

Μέλος του σκληρού πυρήνα της Χ.Α. ένας από τους δράστες της επίθεσης κατά Αιγυπτίων ψαράδων

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Χρυσή Αυγή

Εναν από τους δράστες της επίθεσης αναγνώρισε στο πρόσωπο του Αναστάσιου Πανταζή, που ανήκε στον σκληρό πυρήνα της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια ο Αιγύπτιος ψαράς Σαάντ Αμπού Χαμάντ.

Καταθέτοντας, για δεύτερη ημέρα, στην δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής ο μάρτυρας κλήθηκε από την πρόεδρο να κοιτάξει τους κατηγορούμενους, που κάθονται στο εδώλιο, και να πει αν το βράδυ της επίθεσης είδε κάποιον έξω από το σπίτι του. Ο Σαάντ Αμπού Χαμάντ έδειξε τον κατηγορούμενο Αναστάσιο Πανταζή λέγοντας πως τον αναγνωρίζει σε ποσοστό 90%. Και όταν ρωτήθηκε γιατί νωρίτερα δεν είχε προχωρήσει σε αναγνώριση είπε ότι φοβόταν. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του μάρτυρα για προσπάθεια που έγινε από δικηγόρο, όπως είπε, να  εξαγοράσουν τη σιωπή τους ώστε να κλήσει η υπόθεση.

«Είδα έναν στο παράθυρο,  είχε μαύρα μαλλιά και λίγο μούσι ήταν μελαχρινός, μέτριος στο ύψος και το βάρος. Άμα τον δω μπορεί να τον γνωρίσω. Είχε γεμάτα μάγουλα. Φορούσε μαύρη μπλούζα και παντελόνι. Τον είδα από τη μέση και πάνω» περιέγραψε νωρίτερα ο μάρτυρας αναφερόμενος στην στιγμή της επίθεσης στο σπίτι του στο Πέραμα και στο πρόσωπο με το οποίο ήρθε αντιμέτωπος.
Πρόεδρος: Κρατούσε κάτι στο χέρι του;
Μάρτυρας: Είδα να απλώνει τα χέρια του και να τραβάει το παράθυρο για να το ανοίξει. Ήταν και άλλοι μαζί του... Έβριζαν, έλεγαν «έλα έξω να σου πω ποια ειναι η Χρυσή Αυγή». Είδα από το πλάι ακόμη έναν που φορούσε μαύρο και τζιν παντελόνι.
Πρόεδρος: Μπορείτε να τον αναγνωρίσετε;
Μάρτυρας: Μπορεί ναι, μπορεί όχι. Ήταν ψηλός και αδύνατος. Είχε ιδιαίτερο κούρεμα.
Πρόεδρος: Σηκωθείτε οι κατηγορούμενοι, μετακινηθείτε, ανακατευτείτε ...(σ.σ. προς τους κατηγορούμενους)
Κοιτάξτε τους κατηγορούμενους (σ.σ. προς τον μάρτυρα) και πείτε μας  αν αναγνωρίζετε κάποιον από αυτούς που είδατε στο σπίτι σας εκείνο το βράδυ.
Μάρτυρας: Είμαι σίγουρος ότι είναι αυτός που τραβούσε το παράθυρο (σ.σ. δείχνει τον κατηγορούμενο Πανταζή)
Πρόεδρος: Δεν έχετε κάποια αμφιβολία;
Μάρτυρας: Οχι. Είμαι 90% σίγουρος.
Πρόεδρος: Είχατε πει πως δεν μπορείτε να αναγνωρίσετε κανέναν και τώρα το κάνετε τι άλλαξε;
Μάρτυρας: φοβόμουν.... Είπα στον εαυτό μου πρέπει να καταθέσεις τι έγινε,  να πεις την αλήθεια για να μην ξανάρθουν. Τα αδέλφια μου είδαν πιο πολλά από εμένα (...) Ήξερα αλλα δεν ήθελα να πω από  το φόβο μου...
Πρόεδρος: Τώρα δεν φοβάστε;
Μάρτυρας: Φοβάμαι... Όμως, όποιος έχει κάνει κάτι πρέπει να τιμωρηθεί γι' αυτό που έκανε. (....)  Αν συνεχίσουν έτσι θα τα μαζέψω και θα φύγω...
Εισαγγελέας:  Μετά  τα επεισόδια έχετε απειληθεί;
Μάρτυρας: Οχι.
Εισαγγελέας: Σας παρακολουθούσαν πριν γίνει η επίθεση;
Μάρτυρας: Δεν το ξέρω... Τώρα όμως, όταν  βλέπω ένα μηχανάκι στρίβω...
Εισαγγελέας: Ποιός ήταν ο λόγος που ήρθαν στο σπίτι σας;
Μάρτυρας: Μόνο ο Θεός ξέρει. Αυτοί να μας πουν τι εχουν μαζί μας, εμείς δεν εχουμε τίποτα μαζί τους.

«Να τα βρούμε, να σας δώσουμε λεφτά»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο μάρτυρας υποστήριξε πως την επόμενη της επίθεσης δικηγόρος τηλεφώνησε στον αδελφό του και προσπάθησε να τον πείσει να κλείσει την υποθεση προσφέροντας του χρήματα.
«Του τηλεφώνησε και του είπε να τα βρούμε, να σας δώσουμε λεφτά και να πεις ότι δεν γνωρίζεις κανένα», αφηγήθηκε ο μάρτυρας και συνέχισε:
“Ο αδελφός μου του απάντησε "κάτσε να δούμε τι θα κάνει το παιδί (σ.σ. ο φίλος τους νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση ) αν θα γίνει καλά, αν θα πεθάνει και θα δούμε... και μετά ο δικηγόρος  δεν ξαναπήρε τηλέφωνο».
Εισαγγελέας: Αφού δεν είχατε διάφορες στη δουλειά σας γιατί έσπασαν τα αυτοκίνητα και το μηχανάκι σας;
Μάρτυρας: Αυτοί ήρθαν για να μας σκοτώσουν δεν θα έσπαγαν τα αυτοκίνητα;
Ο μάρτυρας έκανε λόγο για οργανωμένη επίθεση στην οποία υπήρχε σχέδιο με στόχο να τους υποχρεώσουν να βγουν από το σπίτι τους για να τους επιτεθούν.
(...)
Σύνεδρος: Υπήρχαν και άλλοι αλλοδαποί στη γειτονιά;
Μάρτυρας: Ναι, κοντά έμεναν κάποιοι Πακιστανοί
Σύνεδρος: Γιατί δεν πήγαν στους Πακινστανούς;
Μάρτυρας: Η σειρά τους έρχεται...

(....)
Πολιτική αγωγή: Είχατε ακούσει κάποια δήλωση από τη Χρυσή Αυγή που να έχει αναφερθεί σε Αιγύπτιους ψαράδες.... Κάποια δήλωση του Γιάννη Λαγού;
Μάρτυρας: Ο αδελφός μου αλλά και κάποιοι πελάτες μου είχαν πει  ότι ο Λαγός έλεγε «γιατί οι Αιγύπτιοι να έχουν μαγαζί και να πουλάνε και να μην το εχει Έλληνας...να δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή»
Πολιτική Αγωγή: Γιατί είπε να δίνετε λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή;
Ίσως αυτοί να κυβερνήσουν αργότερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εδώλιο κάθονται τέσσερις από τους συνολικά πέντε κατηγορούμενος στην υπόθεση. Ο κατηγορούμενος Δημήτριος Αγριογιάννης δεν εμφανίστηκε παρά το γεγονός ότι το δικαστήριο έχει διατάξει την αυτοπρόσωπη παρουσία του συνόλου των κατηγορουμένων.

Ο γείτονας και το πρόστιμο

Στο δικαστήριο έδωσε προσήλθε σήμερα ο Κ. Τατσιόπουλος, γείτονας των αιγυπτίων στο Πέραμα, ο οποίος ανταποκρίθηκε στις φωνές για βοήθεια κατά την επίθεση.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ