Παραλίες που κατέκτησαν τα charts

Παραλίες που κατέκτησαν τα charts

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυναμώνουμε την ένταση στα ηχεία και κάνουμε το καλοκαίρι να κρατήσει λίγο ακόμα, σιγοτραγουδώντας στίχους που γράφτηκαν για αμμουδιές του κόσμου.

1. Daytona Beach, ΗΠΑ

Γνωστή παγκοσμίως ως «Μέκκα των μηχανοκίνητων σπορ», η μήκους 37 χιλιομέτρων παραλία Daytona στη Φλόριντα φιλοξένησε τους πρώτους αγώνες αυτοκινήτου το 1902. Πλέον οι αγώνες γίνονται σε ειδικές πίστες, αλλά οι βόλτες με αυτοκίνητο στην άμμο εξακολουθούν να επιτρέπονται σε επιλεγμένα σημεία και αποτελούν αγαπημένη αμερικανική παράδοση. Αγνωστο αν στους μουσικούς της μπάντας Half Japanese άρεσε η Daytona όσο ισχυρίζονταν στο κομμάτι «Daytona Beach» του 1989 ή αν ήταν ελαφρώς ειρωνικοί, πάντως ο σερφ-ροκ ρυθμός τους καταφέρνει να σε ταξιδέψει στην αχανή παραλία του Ατλαντικού, εκεί ανάμεσα σε λουομένους, οικογένειες που κάνουν πικνίκ, ρομαντικά ζευγάρια, σέρφερ και αμάξια που αφήνουν τα ίχνη τους στην άμμο.


2. Ipanema, Βραζιλία

Μια ολόκληρη παραλία στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας οφείλει τη φήμη της σε μια μελαγχολική μπόσα νόβα του 1962 που μιλάει για τη νιότη που χάνεται. Η Ιπανέμα του πασίγνωστου «Garota de Ipanema» (πιο γνωστό ως «The Girl from Ipanema»), σύνθεσης του Antônio Carlos Jobim, μόνο στη μελαγχολία πάντως δεν είναι βυθισμένη σήμερα. Καθημερινό στέκι για τους λάτρεις της ηλιοθεραπείας, των κυμάτων και αθλημάτων όπως ποδόσφαιρο, βόλεϊ και ποδοβόλεϊ, που παραδοσιακά παίζονται στην άμμο, η παραλία αποτελεί το κέντρο της κοινωνικής ζωής της γειτονιάς.


3. Waikiki, ΗΠΑ

Tο Waikiki της Χονολουλού σίγουρα δεν είχε κατακλυστεί από ουρανοξύστες και ξενοδοχειακά συγκροτήματα όταν το 1950 εμπνέονταν από αυτό οι Ολλανδοί Kilima Hawaiians και έγραφαν το χαβανέζικο «Aan het strand van Waikiki» (σ.σ.: Στην παραλία του Waikiki). Παρά τη διάβρωση της ακτής και την επικράτηση του τσιμέντου, εξακολουθεί να γοητεύει. Οι σέρφερ κυνηγούν τα γενναιόδωρα κύματά της, ενώ οι υπόλοιποι απολαμβάνουν τα σχετικά ρηχά τιρκουάζ νερά, τον ήλιο πλάι στους φοίνικες και τα διάφορα παραθαλάσσια δρώμενα, όπως παραστάσεις πολυνησιακού χορού hula.


4. South Beach, ΗΠΑ

Η γειτονιά South Beach στο Μαϊάμι της Φλόριντα φημίζεται για την αρ ντεκό αρχιτεκτονική της αλλά και για την ομώνυμη παραλία της, την οποία ο ηθοποιός και ράπερ Will Smith μνημόνευε στο τραγούδι «Miami» του 1997. Ασπρη άμμος, φοίνικες και τα χαρακτηριστικά χρωματιστά σπιτάκια των ναυαγοσωστών συνθέτουν το σκηνικό για το ολοήμερο πάρτι που στήνεται εδώ με τη συμμετοχή τουριστών και ντόπιων κάθε φυλής και εθνικότητας. Ολοι τους συρρέουν για τον ήλιο, το χάζι, το σέρφινγκ, τα καφέ, τα εστιατόρια, τις μπουτίκ, τα νυχτερινά κέντρα και την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα.


5. Saint Tropez, Γαλλία

Καλοκαίρι 1993, και το χιτ «La plage de Saint Tropez» των εκκεντρικών Σουηδών Army of Lovers ακούγεται σε όλα τα κλαμπ, ταξιδεύοντάς μας στην πλαζ του Σεν Τροπέ. Αγνωστο σε ποια οργανωμένη παραλία αναφερόταν συγκεκριμένα, αλλά σίγουρα η πιο κοσμοπολίτικη της πόλης είναι η Pampelonne. Περίπου πέντε χιλιόμετρα λευκής αμμουδιάς, τιρκουάζ νερά και πριβέ κλαμπ, όπως το εκλεπτυσμένο Club 55, αποτελούν πόλο έλξης για το διεθνές τζετ σετ, το οποίο ερωτεύτηκε την πλαζ το 1955, όταν η Μπριζίτ Μπαρντό πρωταγωνίστησε στο «Και ο Θεός… έπλασε τη γυναίκα», που γυρίστηκε εδώ.


6. Rockaway Beach, ΗΠΑ

Παράξενο, ίσως, για πανκ ροκ συγκρότημα να έχει στο ρεπερτόριό του τραγούδι για παραλία, να όμως που ο στιχουργός και μπασίστας των Αμερικανών Ramones, Dee Dee, άφησε το 1977 τους αντιεξουσιαστικούς στίχους στην άκρη και, εμπνευσμένος από την αγαπημένη του παραλία στο Queens της Νέας Υόρκης, έγραψε το «Rockaway Beach». Γνωστή κάποτε ως «Ιρλανδική Ριβιέρα», λόγω της μεγάλης Ιρλανδο-αμερικανικής κοινότητας που ζούσε στην ομώνυμη γειτονιά, εκτείνεται σε περισσότερα από 690 στρέμματα αμμουδιάς με θέα τον Ατλαντικό. Διαθέτει επτά παιδικές χαρές, καταστήματα ρούχων, εστιατόρια και καφέ, ενώ είναι η μοναδική στη Νέα Υόρκη στην οποία επιτρέπεται το σερφ.


7. Redondo Beach, ΗΠΑ

Η παραλία Redondo της Καλιφόρνια φημίζεται για τα κύματά της, που προσελκύουν σέρφερ όλο τον χρόνο, και την προβλήτα της, ιδανική για ρομαντικούς περιπάτους με θέα τον Ειρηνικό ωκεανό, ενώ, επίπεδη και πλατιά καθώς είναι, ενδείκνυται για μπιτς βόλεϊ και ποδηλασία. Στο «Redondo Beach» του 1975, ωστόσο, η Patti Smith δεν τραγουδούσε για τις ομορφιές της. Με αφορμή έναν διαπληκτισμό που είχε με την αδελφή της, η Αμερικανίδα τραγουδοποιός αφηγείται σε ρέγκε ρυθμό τον καβγά της με μια νεαρή κοπέλα, η οποία, κατόπιν, αυτοκτονεί και ξεβράζεται στην ακτή.


8. Amalfi, Ιταλία

Ρομαντική ψυχή η τραγουδίστρια των Βέλγων Hooverphonic, παρομοιάζει τον αγαπημένο της με την ακτή Αμάλφι της Ιταλίας στο ομώνυμο κομμάτι του 2013. Δεν ξέρουμε αν τα… κάλλη του φτάνουν ή ξεπερνούν την απαράμιλλη μεσογειακή ομορφιά της Costiera Amalfitana, που συγκαταλέγεται στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNSECO, αλλά μικρή σημασία έχει. Κατά μήκος της δαντελωτής ακτογραμμής αποκαλύπτονται γραφικά χωριουδάκια σκαρφαλωμένα σε απόκρημνες, καταπράσινες πλαγιές, το μεθυστικό μπλε της θάλασσας και μεγάλη ποικιλία από εντυπωσιακές παραλίες για όλα τα γούστα: από τις πιο… «συνεσταλμένες», σαν αυτή του χωριού Furore, η οποία βρίσκεται κρυμμένη σε ένα φιόρδ, έως τις πιο κοσμικές, όπως του Atrani, που βλέπετε στη φωτογραφία.

Info

Aκούστε τα τραγούδια στο Spotify: 

http://spoti.fi/2c5aY3e

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή